Dagens skörd

Debatten mellan republikanerna i representanthuset och Obama har dragit igång på allvar! Skönt, då vet vi åtminstone att en deal lär komma förr eller senare… förmodligen 5 i tolv. Hur dealen kommer se ut är svårt att säga, men jag håller fast vid det sunda bondförnuftet att ingen vill ta landet in i recession under 2013.

Kina gick starkt i natt till följd av att kommunistpartiets nye ledare Xi Jinping meddelade att landet kommer att behålla sin makroekonomiska politik stabil. Vidare framhävdes att inhemsk efterfrågan och urbanisering ska stöttas. Detta borde ju inte vara nåt nytt, utan borde ligga i förväntningarna. MEN att börserna reagerar som de gör tyder ju på att väldigt lite är inprisat!

Tekniskt vände vi ner på 1097 och jag siktar på att gapet på 1070 måste täppas till. Finns klart en chans att sista rycket i den här uppgången tar oss till 1115-1119. Annars är det klart glädjande att vi brutit fallande trend, och det är buy on dips som gäller genrellt!

Inatt hade vi China HSBC Non Mfg PMI som kom in på 52,1 mot fg 53,5. Rätt svagt. Å andra sidan var det officiella indexet häromdagen starkt… så summasumarum är det väl lite av ett non event!

I måndags hade vi US ISM. Den var ruggigt dålig!

ISM kom in på 49,5 mot väntat 51,3 och fg 51,7… urdåligt och under 50 vilket är neg ur signalvärde
ISM New orders kom in på 50,3 mot fg 54,2… svagt
ISM Prices kom in på 52,5 mot väntat 53 och fg 55.. priserna står stilla typ
ISM Employment 48,4 mot fg 52,1… svagt, men non mfg är viktigare

Genrellt svagt med andra ord! Det enda positiva är att spreaden mellan New orders/inventories faktiskt GICK UPP. Det här borde faktiskt få marknaden att surna till betänkligt. Men det gjorde den inte! Vi gräver djupare:

WHAT RESPONDENTS ARE SAYING …

”The principle business conditions that will affect the company over the next three or four quarters will be the U.S. federal government tax and budgetary policies; the impact of those policies is not yet clear.” (Petroleum & Coal Products)

”Differences between first half of year and remaining half are very dramatic, growing to a peak in the middle of the year with a gradual decline since.” (Plastics & Rubber Products)

”The fiscal cliff is the big worry right now. We will not look toward any type of expansion until this is addressed; if the program that is put in place is more taxes and big spending cuts — which will push us toward recession — forget it.” (Fabricated Metal Products)

”Seeing a slowdown in demand across markets.” (Electrical Equipment, Appliances & Components)

”East Coast storms delayed some shipments.” (Primary Metals)

”Global economic uncertainty still seems to be sticking around which is not necessarily making things worse, but it is also not making things better from a demand standpoint.” (Chemical Products)

Vad ska man dra för slutsats av detta. Stormen Sandy har klart gjort en svårprognostiserbar påverkan. Men generellt är jag positiv till att köpa på svaghet orsakad av naturen. Det enda som händer är att demand förskjuts plus att du skapar lite grädde på moset när saker ska återställas. Netto brukar effekten faktiskt vara positiv. Sen handlar det om det Fiskala stupet. Vissa hävdar att det inte påverkar hushållen då consumer confidence datan är fortsatt stark, dvs att den inte skulle dippa förrän faktiska skattehöjningar kickar in. Den är jag tveksam till, om hushållen verkligen trodde på
kraftiga skattehöjningar så hade de dragit åt svångremmen redan nu. De är inte dumma. Men jag tror inte att hushållen tror på några kraftiga höjningar… Sen har du företagen. De kanske inte heller tror på skattehöjningar, men varför chansa? Om du planerar att anställa någon, eller göra en större CapEx satsning. Varför inte vänta nån månad till du vet? Det skulle jag gjort! Därför har vi också set hur Philly FED Cap Ex intensions har dippat och hur sysselsättningskomponenten i ex ISM var svag.

Det bästa med Fiscal Cliff oron tycker jag är att den kan lösas över en natt. Dvs så fort dem kommer överrens om att höja skuldtaket och hur budgeten ska se ut… tja då släpper allt och ni lär få se på rally.

Men fram tills dess är det inte omöjligt att datan, särskilt den som är sentimentsstyrd, blir lite skakig.

För en stund sedan kom Europa PMIs.

Fr Service PMI kom in på 45,8 mot flash 46,1 och fg 44,6… ok
Fr Composite PMI kom in på 44,3 mot flash 44,6 och fg 43,5… ok

De Service PMI kom in på 49,7 mot flash 48,0 och fg 48,4.. starkt!!
De Comp PMI kom in på 49,2 mot flash 47,9 och fg 47,7..starkt

Det här lyftet från sunkiga nivåer, stämmer rätt bra överrent med IFOs vändning 🙂

EZ Service PMI 46,7 mot flash 45,7 och fg 46,0… härligt, fast fortf dåligt!
EZ Comp PMI 46,5 mot flash 45,8 och fg 45,7… starkt… fast fortfarande dåligt

Totalt sett ganska trelivga siffror…. vilket borde ge lite lugn och ro i marknadens syn på Europa. Särskilt med tanke på nyheterna från Grekland tidigare i veckan…. samtidigt som de långa räntorna är på väg ner i Italien och Spanien… NAJS. Men kom ihåg, det är bara sentimentet!! Det kan svänga på två dagar. Vi behöver fortfarnade se ESM/ECB OMT in action för att det ska kunna vända på allvar. Datan ovan visaar inte heller på tillväxt, utan bara att läget inte fortsätter att försämras.

I eftermiddag har vi ISM Non Mfg… stay tuned!

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.