Dagens skörd

Philly FED kom precis

Philly Fed kom in på 8,1 mot väntat -3,0 och fg -10,7… STARKT
New order kom in på 10,7 mot fg -4,60
Prices kom in på 27,8 mot fg 27,90
Employment kom in på 3,6 mot fg -6,80
CapEx kom in på 13,4 mot fg -0,20

En generellt väldigt bra siffra!!! Frågan är vilken inverkan den kan ha på maknaden. Begränsad troligtvis då alla fokuserar på Fiscal Cliff…

Det är många som skickar ut sina 2013 outlooks så här före jul. Centralt i rapporterna är oftast vinstprognosen för nästa år. MorganStanley tittar på detta i en rapport, och konstaterar att analytikerna ALLTID har fel, och de ligger nästan ALLTID för högt. Sedan 1985 har den faktiska vinsten bara blivit högre än vad man trodde i början av året under 2005/2006.

Namnlös1501

Vad kan vi lära oss, jo att 1, risken att analytikerna ligger för högt inför nästa år är stor 2, men att efter ett par svaga år tenderar de att ligga mindre fel allt eftersom konjunkturen oväntat repar sig samtidigt som analytikerna, pessimistiskt inställda efter att ha haft fel i ett antal år, ligger för lågt i sina prognoser. 3, för att kunna pricka rätt måste man förstå och ligga rätt på värderingskomponenten.

Vad kan man dra för slutsatser om 2013 i så fall. Eftersom vi är inne på sjätte året av LTG så ökar ju chanserna för surprise. Men visst, 2013 kan bli som 2011 och 2012… och det är inte förrän 2014 som vi får ett 2005. Eller blir just 2013 som 2005. Svårt att säga????

Bortsett från Fiscal Cliff och eurokris, som i slutändan handlaar om politik, tror jag att husmarknaden i USA spelar en avgörande roll. Mitt bet är att vinsterna kommer in som väntat alt, något lite lägre. Om det blir så kan man rätt snabbt konstatera att Vinsterna och revideringar kommer inte bli någon avgörande faktor för börsutvecklingen.

Då kvarstår multipelexpansionen? Eller? Jo det finns kvar lite utrymme på ovansidan. MEn det är inte lika billigt som för ett år sedan. Ca 10-15%.

Sen är det klart att EM och Europa är billigare än USA. Men risken för nedreivderingar av Earnings är samtidigt större i Europa än i USA. Givet att Fiscal Cliff löser sig.

Huvudscenariot är alltså att vinsttillväxten och revideringar inte bidrar så mycket i endera riktning, medan multipelexpansion kan ta oss upp 10-15% globalt.

Men i huvudscanriot är också att det Europa issuen kommer tillbaks i nygammal tappning och att det innebär nya korrektioner…… så det är inte buy and hold som gäller. Utan sälj på toppen, när optimismen spirar, och du har gjort en 15%. Avvakta korrektion, och köp när pessimismen spirar, och förhoppningsvis gör du några procent till innan året är slut.

Det finns även ett mer positivt scenario. Först kommer Fiscal Cliff lösningen, som boostar sentimentet, som i sin tur ger husmarknaden ännu mer glöd, vilket ger oss ett 2005 surprise år, och ”året det verkligen vände upp, och vi inte behövde statligt stöd stup i kvarten” samtidigt som Spanien/Italien blev en non issue och med visst lag kickade igång optimismen i Europa. Kina följde med av bara farten. Detta totalt sett gör att räntorna börjar stiga och vi ser en massiv flödesrotation från räntor in i aktier. Även dagens vinstestimat är för lågt ställda. HAUSSE. Så här kommer det bli någon gång, believe me! Men det känns mindre troligt 2013. Vissa säger spekulativt att 2014 har potential för detta…. kanske det kanske!

Lågkonja scenariot, och därmed baisse scenariot, är kopplat till att Amerikanska och Europeiska politiker totalt misslyckas, vilket gör att consumer och business confidence havererar. Men där är vi inte riktigt än, och detta scenario känns faktiskt minst troligt.

Trevlig kväll

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Dagens skörd

  1. fredde skriver:

    Kyle Bass must watch:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.