Dagens skörd

IFO kom in på 102,4 mot väntat 102,0 och fg 101,4… härligt. Andra månaden i rad som den stiger. Dessutom fortsatte spreaden mellan current business environmento och expectations… vilket pekar på att det kan fortsätta ett tag till. Härligt!

Namnlös1499

BERLIN, Dec 19 (Reuters) – German business sentiment climbed for the second month running in December as firms become more confident about their business outlook, confirming signs that Europe’s biggest economy is likely to bounce back quickly from a year-end slowdown. ”The Ifo index has now climbed twice running. That strengthens indications that the German economy has hit or perhaps already passed its low point. The result supports our expectations that the German economic climate should take a turn for the better by spring 2013 at the latest and perhaps as soon as the first quarter. The German economy should avoid a recession by a whisker. Certainly a good set of figures. Quite encouraging that the German economy, after currently experiencing some moderate weakness, will most likely start picking up in the months ahead. At the same time, after the exceptional strong reading of the German ZEW figures a few days back today’s beat in the Ifo expectation index doesn’t necessarily come as too much of a surprise.

Det som är bra för Tyskland – är bra för Sverige brukar man säga!

Igår hade vi även NAHB index som kom in på 47 mot väntat 47 och fg 46. Inline och inget som påverkar marknaden… men väldigt positivt inför nästa år. Något jag tycker det pratas lite för lite om faktiskt!

Konsekvenserna kan bli MYCKET STORA. Dels det uppenbara att hushållens balansräkningar hyfsas till vilket stärker deras consumer confidence,som förhoppningsvis utmynnar i ökad konsumtion. Men den stärker också bankerna och deras vilja att låna ut. Det kan också få fina effekter då FED sitter på mycket husrelaterade grejor. Så omvärldens syn på FEDs balance sheet expansion kanske klarnar något. Men väl så viktigt är husmarknadens potentiella påverkan på tillväxten. Den är inte försumbar. Återgår husbyggandet till normala nivåer, då kan det få ett BNP bidrag på upp mot 2%. Det bästa av allt är kanske att detta känns idag en smula omöjligt, och därför är det inte på långa vägar inprisat. Bortsett från en del housing aktier i USA som rallat senaste halvåret!

Namnlös1500

Annars måste jag säga att det är klent av OMX att inte orka stiga mer idag, med tanke på hur stark SPX var igår. Rekylen kanske ändå står inför dörren?

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.