God Fortsättning

Då var man tillbaks efter två veckors välbehövlig semester. God Fortsättning till er alla!

Året har börjat starkt och jag får börja med att gratulera Stockholmsbörsen då man brutit fallande trenden (se chart nedan). Ännu viktigare är att man passerat förra årets pivot punkter på 1119 och 1128. Detta är ett styrketecken från köpsidan, och indikerar att vi kommer testa post-Lehman ATH 1183 (som även har varit mitt target) framöver. Tekniskt har jag varit positiv ett tag med 1183 som target, men samtidigt har jag väntat mig rekyl och trodde inte att 1110-1120 motståndet skulle forceras utan rekyl. Detta var fel. Men fundamenta förändrades förra tisdagen då Obama och republikanerna kom överrens i grevens tid, och därmed skrotades alla tekniska scenarior. Så är det, TA går att hålla i handen så länge som FA inte målar om bilden.

Namnlös1505

Vad är det som gäller nu? Target 1183 består. Egentligen är hela området 1170-1200 targetområde så det gäller att vara observant på urtoppningstendenser. Det här positiva scenariot är aktuellt så länge som 1110-1114 inte bryts. 1110 är det senaste motståndet, som numera är agerar stöd och 1114 är ett gap. Huruvida vi ska testa detta område innan vi fortsätter mot target är svårt att säga. Om vi gör det kan man köpa med SL. Efter urtoppning räknar jag med rekyl i klass med Fib38% alt Fib50%.

Även om det ser positivt ut är vi fortfarande i en strukturell BEAR market, men i samband med kommande urtoppning kommer detta att testas, och med lite tur kan 2013 bli året vi tog oss ur en 13-årig Björn marknad, och förhoppningsvis går in i en klassisk 15-20 årig BULL market. Se chart nedan. Men kom ihåg, den här typen av långa köpsignaler, är oftast ganska bra säljsignaler sett på ett några månaders sikt. Det är främst när du har en flerårig horisont som de fungerar som bäst!

Namnlös1503

Fiscal Cliff undanröjd.

Jag måste säga att det mesta pekade på att vi stod inför en rekyl. Ex VIX hade klättrat mot 20 under december. Men på morgonen onsdagen den 2 januari godkände representanthuset ett budgetförslag som undviker stora skattehöjningar för i princip alla utom de hushåll som tjänar mer än 450,000 dollar. Marknaden drog en lättnadens suck och rallade.

Men vän av ordning vill ändå påpeka några saker.

För det första var det väldigt få som INTE trodde att det skulle bli en deal. Osäkerheten låg framförallt i UTFORMNING och NÄR. Så de som tror att marknaden prisat in en regelrätt Fiscal Cliff, tänk om. Marknaden prisar in vissa skattehöjningar, men lång ifrån alla. Marknaden har framförallt varit spak över att det tagit så lång tid att komma överrens. En överrenskommelse som var ganska given från början. Detta betyder också att uppgången bör vara ganska begränsad, alltså det mesta är idag inprisat. Vän av ordning, någon kanske undrar varför jag överhuvudtaget trodde på rekyl när jag var så säker på en DEAL. Jo, jag trodde på rekyl eftersom marknaden inte gillade osäkerheten kring NÄR och HUR en DEAL skulle bli. Hade marknaden verkligen tvekat över att det skulle bli någon deal överhuvudtaget, ja då skulle vi haft betydligt sämre börs!

Den här uppgörelsen löste bara de omedelbara knutarna. I slutet av februari är det dags att förhandla igen. Även den här gången lär man komma överrens i grevens tid. Media verkar tro att utgången av de här förhandlingarna beror på vem som är starkast och skickligast förhandlare!!! Detta är helt fel anser jag. Min syn på Fiscal Cliff förhandlingarna är att de är helt beroende av den underliggande ekonomin, inte alls om Obama är tuff eller ej. Om sysselsättning och annan ekonomisk data är stark, så lär ni se att förhandlingarna kommer landa i en del skattehöjningar, om datan är väldigt svag, kommer ni se hur skattehöjningarna skjuts på framtiden. Det är vad det handlar om. Sen är det en annan femma att politikerna vill att det ser ut som att de tar poäng i media.

SPX handlas i nivå med post Lehman ATH, och har ca 7% kvar till ATH från 2007. Datan som kommit in har varit hygglig och Fiscal Cliff är undanröjt. Mycket av optimismen ligger i kurserna marknaden borde vara rekylkänslig vid det här laget. CS skickade ut en rapport idag som visar att Global risk apetite är hög, hedgefonder är väldigt långa i sin expo, Bulls minus Bears ligger högt, 86% av NYSE aktier ligger över 10-week MA etc etc. Samtidigt är det en stark marknad och när man väntar sig rekyl, brukar den utebli. Rekyl kommer var så säker, men frågan är från vilken nivå? Tekniskt håller jag mig till Stockholm.

Q412.

Om några veckor kommer Q4 rapporterna att börja rulla in. De här kommer vara en viktigt faktor tror jag för hur urtoppning och rekyl kommer att se ut. Leder Q4 till flat alt positiva 2013e EPS revisions, ja då är det positivt. Om de leder till negativa, ja då kommer det få en negativ inverkan. Inför Q312 sa man att chanserna för att de skulle överraska positivt var stora då mycket pessimism var tagen. Det stämde inte. Generellt tror jag företagen gått rejält dåligt under Q4… detta vet analytikerna om. Frågan är om de tagit i tillräckligt på nedsidan? På nåt sätt är det bra om Q4 sänker förväntningarna inför 2013e, då jag hellre ser att man överraskar positivt under året, och därmed förhoppningsvis får en hygglig börs.

Fomc protokoll och stigande räntor.

När budgetuppgörelsen tillkännagavs föll VIX och börser rallade. Men räntemarknaden tog det ganska varligt. Det var inte förrän på torsdagen när protokollet från senaste FOMC mötet presenterades som de amerikanska statsobligationsräntorna började stiga kraftigt. I protkollet framkom det att QE3 troligtvis kommer avslutas under 2013. QE3 har inneburit att FED åtar sig att stödköpa obligationer för 85 mdr dollar varje månad under oöverskådlig framtid, eller i vart fall till arbetsmarknaden visar tillräckligt god styrka. Enligt protokollet skulle man alltså avsluta detta under 2013, varpå den viktiaste aktören på köpsidan kommer försvinna… alltså stiger räntorna. Detta är mycket intressant. För det första visar det hur känslig den globala räntemarknaderna är för FEDs agerande. För det andra visar det att FED uppenbarligen tror att den privata sektorn kommer kunna stå på egna ben senare i år. Börserna hackade till, men egentligen är det något positivt för aktier. Om FED drar sig ur kan det trigga THE BIG ROTATION ut från räntepapper in i risk (bla aktier) samt att det pekar på att LTG konjan tillhör det förflutna och vi kan börja skissa på ett mer normalt konj scenario. Men tänker någon, tänk om de slutar med QE trots att Privata sektorn INTE orkar stå på egna ben…. till dem säger jag, GLÖM DET, aint gonna happen, så länge som Ben sitter vid rodret. På medellång sikt kan det dock vara negativt med stigande räntor, om det endast leder till stigande REAL räntor. Detta brukar vara negativt för aktier. Nej, vi vill ha stigande inflationsförväntningar, då detta leder till multipelexpansion, samt är ett bevis för en bättre konjunktur och därmed vinsttillväxt.

Det har rullat in en del data på sistone. Låt mig redogöra för den viktigaste!

Den 26/12 hade vi Huspriser i USA i form av Case Shiller index för oktober, index steg med 4,3% YoY mot väntat 4,0 och fg 3,0. Det är starkt. Här väntar jag mig mer under 2013, även om det finns risk att datan under nov/dec kan bli muted till följd av Fiscal Cliff worries.

Den 27/12 hade vi Conferende Boards Consumer Confidece som kom in på 65,1 mot väntat 70,0 och fg 73,7. Svagt, men den tror jag kommer börja lyfta igen till följd av avtagande Fiscal Cliff worries.

Den 28/12 hade vi Chicago PMI.

Chicago PMI kom in på 51,6 mot väntat 51,0 och fg 50,4… starkt
Employment kom in på 45,9 mot fg 55,2… svagt
New orders kom in på 54,0 mot fg 45,3… starkt

På det hela taget en stark siffra givet Fiscal Cliff… samtidigt har den snarare laggat ISM, så man ska nog ta den med ro!

Sen kom den otroligt viktiga ISM.

ISM kom in på 50,7 mot väntat 50,3 och fg 49,5… härligt att den repar sig mot fg så svaga siffra. Känns som att den visar att Fiscall cliff oron ligger bakom oss!
ISM New order kom in på 50,3 mot fg 50,3… men samtigt sjönk inventories så den viktiga ration dem imellan förbättrades.
ISM employment kom in på 52,7 mot fg 48,4… starkt
ISM Prices kom in på 55,5 mot väntat 51,5 och fg 52,5… inflationsförväntningarna ligger enligt TIPS obligationerna ligger sedan en tid en bra bit över dagens inflation, så det borde inte vara någon överraskning att inflationen inte sjunker om konjan tar fart senare i år.

Sen kom ADP och Challenger, som pekar på syselsättningen. ADP kom in på 215k mot väntat 133k och fg 148, mycket starkt. Challenger kom in på 32,5k layoffs mot fg 57,1… starkt. Detta pekade på en stark NFP siffra. NFP kom in på 155k mot väntat 150k och fg 146k… inline och inte så starkt som datan innan indikerat. Samrtidigt borde den vara svag, kanske till och med ännu svagare, givet Fiscal Cliff oron. Vissa analytiker hävdar att generellt har inte företagen varslat så många till följd av Fiscal Cliff, utan det är snarare nyrekryteringar som uteblivit…. något att hoppas på i år? Private NFP var bättre, 168k mot väntat 148k och fg 171k (uppreviderad från 147k)… denna speglar ADP bättre!

I fredags hade vi även ISM Non Mfg som kom in på 56,1 mot väntat 54,2 och fg 54,7… härligt!
ISM non mfg employment kom in på 56,3 mot fg 50,3.. härligt.

Det är tidigt att dra några slutsatser, men det är ganska enkelt att måla upp ett relativt starkt scenario för USA 2013… vi tar ett steg i taget!

Från Kina har vi haft en del PMI data,

Kina HSBC Mfg PMI Final kom in på 51,5 mot fg 50,9… inline och rätt riktning
Kina HSBC Service PMI Final kom in på 51,7 mot fg 52,1.. rätt inline men fel riktning
Kina NBS Mfg PMI kom in på 50,6 mot väntat 51,0 och fg 50,6… rätt inline men fel riktning

Datan är sämre än väntat, men över 50 och det känns ganska konsensus att Kinas tillväxt bottnat ur och potentiellt kan bli rätt hygglig i år om Europa och USA kan återhämta sig.

Även från Europa kom data!

EZ Mfg PMI Final kom in på 46,1 mot väntat 46,3 och fg 46,2.. ganksa inline, new orders 43,5 mot flash 44,1 och fg 44,2 är klent.
EZ Service PMI final kom in på 47,8 mot väntat 47,8 och fg 46,7.. inline
EZ Composite PMI Final kom in på 47,2 mot väntat 47,3 och 46,5.. inline

En stor gäsp som pekar på nolltillväxt i EuroZonen, ingen återhämtning här inte!!!

Det kom även M3 YoY% som landade på 3,8% mot väntat 3,8 och fg 3,9… inline

Från Tyskland och Frankrike såg siffrorna ut så här;

De Mfg PMI Final kom in på 46,0 mot väntat 46,3 och fg 46,8.. ganska klen
De Service PMI final kom in på 52,0 mot väntat 52,1 och fg 49,7.. starkt
De Composite PMI Final kom in på 50,3 mot väntat 50,5 och 49,2.. rätt bra

Fr Mfg PMI Final kom in på 44,6 mot väntat 44,6 och fg 44,5.. inline men klen
Fr Service PMI final kom in på 45,2 mot väntat 46,0 och fg 45,8.. klent
Fr Composite PMI Final kom in på 44,6 mot väntat 45,0 och 44,3.. klent

I takt med att marknadens intresse för Fiscal Cliff kommer att avta är jag övertygad att fokus senare i vår kommer på nytt riktas mot Europa, som det varit tyst om ett tag. Europa reser sig inte, det är helt klart! Detta gör att problemen på nytt kommer bubbla upp och man kräver att politikerna gör något åt saken. Min syn är att vi har ett bra paket genom ECB OMT/ESM, men att det behöver aktiveras. Okej, det i sig skapar inte tillväxt, men det kan bidra till återskapat förtroende… något som krävs för att vi ska få tillväxt överhuvudtaget!!!

Good to be back!

Annonser

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till God Fortsättning

 1. RA skriver:

  Tack detsamma! Mycket bra sammanfattning av vad som hänt de senaste veckorna! Är en flitig läsare av bloggen men detta blir min första kommentar.

  Ang FED och QE3, jag håller med dig helt i vad de skriver. Jag det som mycket positivt att de anger ett eventuellt slut på dessa under 2013 då det visar på att de ser styrka i den privata sektorn. Men jag vill även trycka extra på att de överhuvudtaget anonserar ett ev slut. De hade nog aldrig vågat göra detta om de inte såg klara förbättringar runt hörnet och detta bör ingjuta mod i marknaden.

  • GaStan skriver:

   Tack, det värmer!

   Det där du skriver har jag också funderat på. Hur säkra är egentligen FED ledamöterna på att återhämtningen tilltar under året?

   En skola säger att de agerar strikt på den fakta de besitter, och den pekar på tilltagande återhämtning, och därför vågar då ledamöten flagga för tillbakadragande av stimulanser.

   Den andran skolan handlar mer om att FED har ett starkt signalvärde… dvs om de ser små, men kanske osäkra, tecken på återhämtning, kan de ge omvärlden en liten ”förtroende knuff” genom att agera som de gör. Det blir liksom själv uppfyllande. Om hushållen återfår förtroendet, till följd av att FED säger att det kommer bli bättre, och börjar shoppa, och företag får mod att nyrekytera… ja då börjar ju hjulen att snurra! I efterhand kan ingen egentligen anklaga FED för att de agerade på svaga grunder. Däremot kan de få skit om de drar tillbaka stimulanser, och sen viker konjunkturen tillbaks… även om det inte är deras fel, kan de anklagas för att ha agerat fel. De borde aldrig dragit tillbaks stimulanserna! Då kommer media säga att man borde agerat mer i linje med första skolan. Å andra sidan om de inte drar tillbaks stimulanser, och tillväxt och inflation tar fart, då kommer de kritiseras för att inte dragit tillbaka stimulanserna i tid.

   Traditionellt kan man säga att ECB och Riksbanken agerar mer enligt första skolan, och FED har historiskt har ibland flörtat med andra skolan.

   Hur det ligger till i det här fallet kan jag inte svara på!

   FED lär också följa indikatorer som husmarknadsdata, PMIs, inflationsförväntningar etc som visar på att återhämtningen kan få förnyad kraft under året.

   /GaStan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.