Dagens skörd

Marknaden känns lite halvtrött i avvaktan på Q4orna och annat som kan ge den en knuff i endera riktning. Skulle inte förvåna mig om vi testar 1110-1114… men där kan man nog, rent tekniskt, våga sig på ett köp. Många är positiva där ute, men det är också många som tycker det gått en del senaste halvåret och vill ha rekyl att köpa in sig på. Då brukar ju faktiskt inte rekylen komma, utan det fortsätter en runda till… folk blir stressade och slänger in pengarna på toppen. Den som lever får se! Det är alltid svårt att betta på riktning när man befinner sig i konsolidering, trots att man ändå har 50% chans att pricka rätt 🙂

Namnlös1523

Ingves är ute och pratar om krav på amortering. Det förbryllar mig något faktiskt. Låt oss bena upp det. Han säger att för hög belåning bland hushållen är något dåligt och något som kan medföra stora risker för hela samhället. Hallå Einstein. Det har vi sett exempel på under de senaste åren.

1, Ingves av någon borde veta att i en ekonomi där ALLA amorterar och inga nya lån ges ut, så krymper M2, och som ett brev på posten får du även negativ real tillväxt, dvs recession. Det tror jag INTE han vill ha.

2, Nej vad Ingves borde förstå är att ökad belåning i kombination med tillväxt och stigande tillgångsvärden (typ fastighetspriser) är något som är bra. Om det sker i en måttlig och balanserad takt, med hänsyn tagen till räntor, disponibelinkomster (som i sin ut är en funktion av ökad produktivitet och konkurrenskraft) och tillgångsvärden. Det är när tillväxten blir negativ i kombinaton med att någon av ovan faktorer hamnar i obalans som det blir problem.

3. Låt säga att en familj klarar av att amortera 4,000kr i månaden. Det blir 1mkr på 20år!!!! Visst, det är mycket pengar, men är det verkligen en gamechanger om du har ett villalån på 2-3mkr? Njae jag vet inte det. Jag tror dessutom Ingves ser risker på 5 års sikt… och då blir det amorterade beloppet ännu mindre… och alltså spelar en ännu mindre roll. Visst det utgör en stor del av den som har 0,5mkr i lån.. å andra sidan är det inga problem för dem som har så små lån.

Säg så här, det är inte otänkbart att inflationen de kommande 20 åren kommer ligga på ca 3% om året. Det betyder att en lunch år 2033 kommer kosta ca 200kr. Om vi nu säger att just lunchen utvecklas i linje med inflationen. Vissa varor kommer vara billigare, men de allra flesta kommer vara dyrare. Tror ni på allvar att priset på hus inte kommer röra sig på 20 år? Det tror inte jag… för då kommer boendet bli opropertionerligt billigt. Missförstå mig inte… de senaste 20 årens fastighetsboom (framförallt triggad av låga räntor, utlåningsvilliga banker, rikare svenskar och låg nybyggnation) behöver många år av anpassning, vilket gör att fastighetspriserna lätt kan vara flat de närmaste 5-10 åren. Men på 20 års sikt, samtidigt som det generella kostnadsläget och lönerna dubblas… glöm det!

Om inte amorteringen utgör någon gamechanger, vad är det då Ingves fiskar efter?

Jo, i grunden tror jag det finns fyra grupper av belånade hushåll i samhället. De bygger dels på lån/värdet på belånad säkerhet och dels på disponibel inkomst/lån. Tänk er en matris.

Grupp 1, Stora lån i förhållande till underliggande säkerhet OCH låg disponibel inkomst/lån.
Grupp 2, Små lån i förhållande till underliggande säkerhet OCH låg disponibel inkomst/lån.
Grupp 3, Stora lån i förhållande till underliggande säkerhet OCH hög disponibel inkomst/lån.
Grupp 4, Små lån i förhållande till underliggande säkerhet OCH hög disponibel inkomst/lån.

JAg tror att Ingves räds för att vi Någon gång potentiellt kan hamna i en situation med stigande räntor, säg att den rörliga går från 3% till 6%, samtidigt som fastighetspriserna tappar 10-20%.

OM du som vissa hushåll har 85% eller mer i lån samtidigt som ditt lån är amorteringsfritt och du har anpassat hela din hushållsekonomi efter dagens låga räntor… ja då kan det blir tajt som attans. Framförallt GRUPP 1 blir otroligt lidande. De måste dra åt svångremmen för att kunna betala sina räntor och deras consumer confidence får sig en ordentlig törn när lånen överstiger värdet på huset.

Vad historien har lärt oss är att det räcker med att en liten grupp får problem, så kan det ändå påverka hela samhället. Subprime var bara en liten nisch i USA, på ca 10% av lånen. Men även grupp 2 och 3 känner av högre räntor och lägre fastighetspriser.

Visst, de flesta hushållen i Sverige idag ingår i Grupp 4… så vi kommer inte att gå under. Men det räcker för att krisen ska bli tillräckligt kännbar. Konsumtionen kommer få sig en törn och arbetslösheten kommer att öka. Tillväxten blir negativ.

Så vad Ingves egentligen vill är att om alla som inte amorterar, börjar amortera några tusen varje månad, så blir det inte lika kännbart den dagen räntorna stiger. I värsta fall får man då lägga om lite av sina amorteringar till räntebetalningar. Det är ju ändå samma tusenlappar som ska ut varje månad. Dessutom kanske de som har allra mest lån i förhållande till värdet av sin fastighet inte blir lika knäppta på näsan den dagen priset faller med 10% på kåken. Han vill helt enkelt att de som är mest utsatta anpassar sin privatekonomi något.

Han vet också om att lånets storlek i förhållande till värdet på huset inte är så viktigt egentligen. Ett exempel. Säg att värdet på ditt hus sjunker med 99%. Men du har inga problem att betala lånet. Vad spelar det för roll. Du måste ha någonstans att bo!! Även om du säljer huset med stor förlust, så blir ditt nya boende superbilligt. Det viktiga är att du kan betala räntorna. Alltså spelar själva amorteringen inte så stor roll sett i förhållande till värdet på huset. Nej amorteringen är bara viktig för att lånet ska vara mindre om räntorna går upp. Men om den rörliga ränta dubblas, då ska hushållen helst halvera lånet för att boendekostnaden ska vara densamma. För de flesta är detta en omöjlighet, även på lång sikt.

Det finns två följdeffekter av lägre fastighetspriser dock. Bankernas balansräkningar blir mer riskutsatta om lånen utgör för stor andel av underliggande säkerheter. Detta gör att de måste bli mer försiktiga, vilket gör att de höjer marginalerna… våra lån blir dyrare. Samtigit blir de mindre benägna att låna ut… bromsar tillväxt och gör att fastighetspriserna sjunker ännu mer. Den andra följdeffekten är att consumer confidence skadas, vilket gör att det hushållet som är drabbat slutar konsumera. Detta medför ökad arbetslöshet. Detta gör att även dem som INTE har lån som överstiger värdet på huset blir negativ.. och vips faller tillväxt och arbetslösheten ökar ännu mer. Alla dem som har LÅN, men ingen LÖN, kan inte betala sina räntor, och vips får vi kreditförluster… och så är lågkonjan igång. Så visst spelar fastighetspriserna en roll… men INDIREKT!!!

Nej jag tror Ingves mer fiskar efter att hushållen ska ha en hushållsekonomi som är mer anpassad efter räntor kring 5-6% av lånet, än som idag för många 3% minus skattereduktion med 30%, dvs 2,1%. Han siktar även in sig på Grupp 1, och till viss del grupp två och tre. Inte grupp 4.

JAg tror inte han vill att Svenskarna ska amortera ner alla sina bostadslån till NOLL, och helst vara helt obelånade i ren allmänhet. Det skulle nämligen leda till recession och långvarigt låg tillväxt. Belåning har blivit ett skällsord de senaste åren… men belåningen är en förutsättning för tillväxt. Men det ska ske på rätt sätt! Poängen är att NOLL LÅN leder til recession och obalanserad utlåning OCKSÅ leder till recession. Amortering i sig är ingen lösning på nåt, men rätt utformad kan den sänka riskerna OM vi får högre räntor.

Här är några iaktagelser från CreditSuisse

1, Global risk appetite has risen to the highest level since December 2009, while inflows into global equity funds have risen to a two-year high;

2, Of the 14 main global equity indices, six now trade at 12-month peak levels, while a further five trade within 5% of their 12-month peak. Only the Shanghai A (6% below peak), Russia’s RTS (10% below) and Brazil’s Bovespa (10%) trade lower. The S&P 500 is the only of the major global indices to have reached 5-year peak levels. The Dax stands 1%, the EuroStoxx 35% and the Shanghai A 57% below their 5-year highs;

3, Italian 2-year note yields now trade within 20bps of their 20-year trough levels of 1.2%. Irish 10-year bond yields fell to 4.2%, close to the 4% last breached in March 2007. Inflows into peripheral European equity funds rose close to a six-year high (see the chart below; we note, though, that this is based on a small sample of funds);

4, Value as a style has outperformed growth by 9% since July, pushing the relative performance index close to a one-year high (see the chart below);

5, Trading volumes in European equities rose to a three-month high, yet remain some 25% below last year’s levels;

6, The developed market macro surprise indicator has fallen sharply from its mid-December peak and is now only slightly positive. The fall in US macro surprises was particularly sharp. Emerging market macro surprises, on the other hand, have just turned positive.

Igår hade vi en del data från USA.

Core PPI kom in på 2,0% YoY mot väntat 2,1 och fg 2,2… känns lugnt

Retail Sales kom in på 4,7% YoY mot väntat 4,4 och fg 4,1.. starkt

Empire FED index kom in på -7,8 mot väntat 0,0 och fg -7,3.. rätt klent.

Idag kom

Core CPI in på 1,9% YoY mot väntat 1,9 och fg 1,9.. tillsammans med PPI så är inflation inget problem, något vi inte väntat oss heller!

NAHB index kom in på 47 mot väntat 48 och fg 47….. okej inte en dålig siffra, men inget marknaden kan gå på heller

Det var allt, trevlig kväll!

Annonser

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.