Dagens skörd

OMX går ner och stämmer av första egentliga stödet ca 1180. Samtidigt bildas världens gap… även om jag fått lida för mina gap (typ 1070) så är jag fortfarande av samma uppfattning, att gap är allvarliga då det är marknadens sätt att agera på fundamentala förändringar, men att de förr eller senare brukar täppas till. Håller inte 1180, så väntar 1156-1160. Huruvida 1212 är toppen är svårt att säga, men visst kan det vara så. Å andra sidan styrs nu mycket av politiska grejor som är omöjliga att förutspå vilken inverkan de får på marknaden…

Det som stör mig rent tekniskt är att jag tror SPX vill testa sin ATH, kring 1570. Det skulle kunna betyda att detta bara en fint som man ska vara rätt snabb att köpa in sig på. Därför råder jag alla att varsamt se hur SPX beter sig kring 1460-1470.. för vänder det där kan vi stå inför ett sista vår rally.. och då vill du inte ha stigit av tåget för tidigt! Denna nivå matchas av OMX 1156-1160 tror jag! Men vänder det inte där… ja då vi ta sikte på målnivån 1110-1119, men en viss roadbump kring Fib38% nivån 1140…

Vi har sedan länge slagit hål på The Great Rotation… men för den sakens skull betyder det inte att aktier kan outperforma räntor (vilket i sig skulle ge aktier större plats av total AUM och därför skulle det ”se ut” som en Rotation, men egentligen är det bara en funktion av pris. Glöm inte, bakom varje såld oblligation, finns en köpt, och bakom varje köpt aktie, finns en såld).

Se nedan chart över 10 års rullande avkastning…

gr2

Om jag får spekulera vilt, så skulle jag inte vara ett dugg förvånad om vi i MARS 2019 ligger på 20% årlig avkastning sedan Botten i mars 2009, dvs 10 år tidigare. Detta skulle innebära att vi är i övre intervallet i grafen ovan. Givet var botten på SPX var under mars -09 och var vi är idag, så har vi ca 180% uppsida till våren 2019… eller ca 18% årlig avkastning fram tills dess. Under de här åren har också räntorna god tid på sig att normaliseras, samt att vi kanske når lite av en värderingsbubbla bland aktier igen!!! Många pratar om räntebubbla.

Det ordet är också missvisande, då en bubbla betyder att nåt kan pysa ut. Låt mig klargöra. Går 10 åringen från dagens 2% till 3-4% kommer den sjunka i värde. Hur mycket beror på när den gör det och hur lång löptid som är kvar. MEN misströsta inte. Den som sitter kvar till förfall får tillbaks sina pengar. Bubbla är ett felaktigt ord för det inbegriper att man gör en förlust. I ett amerikanskt statspapper kan du i princip bara göra förlust om du betalar mer än 100usd, dvs mer än nominella värdet…vilket skulle krävas negativa marknadsräntor.

Men har prisuppgången på obligationer varit extrem sista 10 åren? De flesta skille nog svara spontant JA. Men faktum är att sedan 1928 är den genomsnittliga årsavkasatningen på US Treasury Bonds 5,4% (vad som ingår här vet jag inte men det är väl ett snitt mellan olika löptider över 1 år) Vet ni vad årsavkastningen är senaste 10 åren? 5,76%!!!!!

Det som är extremt är att de nominella räntorna på så låga nivå… men det gör också att den mesta delen av avkastningen kommit från att räntorna gått ner. Tänk att du kunnat köpa en 10årig obligation på 5,76% ränta för 10 år sedan… vad hade total avkastningen varit, jo just det 5,76%.

Okej, när vi kommer till mars 2019, så kan alltså aktier potentiellt genererat 20% årlig avkastning. Vad har statsobligationen gett? Jo i mars 2009 kunde du köpa en amerikansk 10 åring på ca 3%… det är alltså den return du kommer att ha när den förfaller. Däremot köper du en 10 åring i dag, så är det mer osäkert vad du har 2019. 2023 kommer den att ha gett ca 2% årligen. Men vad den står i 2019, 4 år innan förfall beror på räntan just då.

Idag kostar den; 100/ (1,02^10) = 82 dollar.

Säg att 10 åringen står i 6% 2019, då handlar ombligationen i 79 dollar… en total negativ avkastning på 3,6% på 6 år…. eller ca -0,5% om året. rätt trist om aktier ger 18% om året. Men just vid det tillfället kan du köpa en bond för 79 dollar, som du kan sälja för 100 dollar fyra år senare. Just då kanske du ska köpa oblilgationen, och sälja dina aktier.

Men det är 2019 :-). Hur gör vi idag. Tja, det enda jag vet är att du ska sälja dina obligationer om du har placeringshorisont på 6 år. Om du ska köpa aktier för pengarna? Tja det är inte självklart, men det lutar åt det hållet!
De kommande 6 åren (till 2019) lär räntorna gå upp och sätta press på obligationspriserna, men SAMTIDIGT kommer räntan hamna på en högre nivå och därför bidra positivt, givet dem obligationerna som emiteras till den nya högre räntan.

Många är rädda för att företagsobligationer ska gå extra dåligt när statsobligationer börjar gå dåligt. Deutsche Bank har tittat på det här!

Först låt oss slå fast, om räntan på statspapper går upp, dvs obligationerna går ner i pris. Då kommer i princip alla andra räntepapper att göra det, åtminstone över tiden. Tro inget annat!

Kommer de gå bättre eller sämre? Tja det beror på vad som händer med spreadarna mellan olika räntepapper. Många tror att spreadarna kommer öka när statspapper börjar gå dåligt, vilket alltså skulle betyda att andra räntepapper kommer gå ännu sämre, allt annat lika. Om man tittar hur det varit historiskt (sedan 1919 faktiskt) finns det INGET som pekar på detta….

Däremot säger dem att cykeln är annorlunda nu. Om räntorna går upp pga det vankas bättre konjunktur, då kan faktiskt spreadarna till och med krympa då risken att företagen inte skulle klara betala räntor alt betala igen lånen minska (men obligationen går ändå ner, men mindre än statspappret.. vi pratar spread här!) Men om räntorna ökar för att FED drar tillbaks QE, och att det medför en svagare konjunktur, ja då är risken stor att spreadarna ökar. Absolut sämsta vore om räntorna steg för att man misstänker att vare sig stat eller företag kan betala igen lånande medel. Men då kan jag försäkra dig om att vi vill inte sitta på aktier heller :-).

som ni ser har US statsobligationer spreadat mot BBB, typ företagsobligationer, med i snitt 200punkter +/- 200 punkter… oavsett om räntan är hög/låg, går upp/ner.

Namnlös1564

Tittar man på spreadarna mot AAA, dvs papper av hög kvalitet, finns det ingen koppling mellan spread och nivån på räntan. Dvs höga räntorn är inte lika med höga spredar!

Namnlös1565

Inte heller för BBB, dvs klassiska företagsobligationer finns det någon koppling. Tvärtom, de riktigt stora spreadarna har skapats då Trs faktiskt ligger på rätt låga nivåer.

Namnlös1566

Inte heller riktningen, här mot BBB, baserat på 3,6,12 månader pekar på att en kraftig rörelse i Trs skulle förändra spreadarna…

Namnlös1567

Nej spreadarna verkar handlar om andra grejer än om räntorna går upp eller ner. Om risken för Default ökar, dvs att man inte kan betala tillbaks nominella värdet vid förfall, då drar spreadarna. En annan grej tror jag är realräntan på Treasuries. Under de senaste åren har man fått en negativ realränta på Trs, vilket gjort dem ytterst oattraktiva vilket gör att man beredd att betala lite extra för AAA och BBB än man kanske normalt sett hade gjort… spreadarna krymper. Skulle realräntorna börja stiga och bli positiva. Då blir avkastningen för en Trs helt plötsligt acceptabel och man kan börja jämföra äpplen och äpplen, och det blir mer fokus på hur man blir kompenserad för risk… sprearna går upp?

Men som jag har varit inne på tidigare tror jag även likviditetsaspekten blir otroligt viktig. Det finns en stor risk att ett räntepapper med några års löptid kvar kan tappa 10% i absoluta termer, kanske mer, under ett år eller kortare period. Ta en 10 åring,

Den ligger idag på 1,8%, dvs den kostar 100/(1,018^10)= 84 dollar

säg att räntan går till 3,4% under ett år, då kostar samma papper;

100/(1,034^9)= 74 dollar

En nedgång på 10%. Ganska så känsligt ändå. Faller den, faller ju även AAA och BBB, rensat för löptider. Detta oavsett vad som händer med spreadarna!

Även om man får tillbaks pengarna vid förfall, så kommer nog den här prisnedgången vara en shock för många vilket temporärt kan stressa upp marknaden. Stressen uttrycker sig så att säljarna får panik, och köparna lyser med sin frånvaro. Eftersom likviditeten i vissa företagsobligationer är sämre än vissa aktie small caps… så kan priserna falla ordentligt, mao spreadarna kan temporärt öka radikalt. Detta skapar troligtvis köplägen, men det är en annan historia!

Kvittot på att jag har rätt har jag alldeles framför mig!!!

http://realtid.se/ArticlePages/201302/26/20130226111908_Realtid845/20130226111908_Realtid845.dbp.asp

Grattis NCC, som kan knipa en 4årig finansiering på ca 2% ränta på 35 minuter. På 35 minuter hade de inte ens kommit fram till kassan om de tagit en kölapp på Handelsbanken Kungsträdgården.. när köparna är så sugna brukar priserna i regel vara höga, och om man frågar dem har de ett rationellt svar. Alla tecken finns där i vanlig ordning… problemet är att den här typen av marknader brukar hålla i sig längre än man tror!!!!

För en stund sedan kom Case Shiller US Huspriser. YoY steg priserna med 6,8% mot 6,6 väntat och fg 5,5. Den bästa YoY sedan 2006!!! Men märk väl att baseffekten påverkar här! De absoluta priserna i USA har mer eller mindre varit oförändrade sista halvåret. Se nedan chart, priser i absoluta termer. Om man får tro NAHB index rätt ska de så småningom klättra mot 165… då kommer ni se på grejor!

Namnlös1563

Consumer Boards Consumer Confidence kom för en stund sedan, och i likhet med Michigan går de i rätt riktning numera :-), 69,6 mot väntat 61,0 och fg 58,6… riktigt bra, men make no mistakes, sedan november har SPX prisat in att pessimismen varit temporör och att Fiscal Cliff ska lösa sig…

Trevlig kväll!

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.