Den stora BULL drömmen

Vi har varit inne på det här flera gånger de senaste åren, men chartisternas våta dröm är om det senaste årtiondets (eller rättare sagt 13 årens) sekulära bear market, leder till en 20årig secular bullmarket. Allt bygger på att historien återupprepar sig. Omöjligt? Nej då…. men inte bara för att historien säger det såklart!!!!

Chartet man lutar sig mot

Namnlös1658

Jämför man dessutom med tidigare sekulära bearmarkets så ser det bra ut, även om det finns risk för viss hick up till följd av stark börs på sistone! På längre sikt spelar det inte så stor roll dock. Jag vill dock än en gång varna för att lägga chart över varandra så här.

Namnlös1661

Värderingsmässigt finns det ett intressant samband. Vissa baissare hävdar, enligt mig helt felaktigt, att värderingen är idag inte så låg som det krävs för att initiera en långvarig Bull market. Det är rubbish. Det är irrelevant vilken nivå det var på för 80 år sedan. Historiska värderingsnivåer är ganska ointressanta ur det här perspektivet. Jämför istället med hur mönstret ser ut. Dvs om man tittar på tidigare 3 sekulära bear markets så finns det ett gemensamt mönster runt värderingen. Innan toppen hade vi en stark börs som drev upp multiplarna väsentligt. Urtoppningen och efterföljande Bearmarknad handlar i mångt och mycket om att pressa ut luften ur den värderingsbubbla som skapats. När den här korrigeringen är ”tillräcklig”, dvs i förhållande till gamla toppen och omvärldsfaktorer (inte jämfört med tidigare bear markets) så börjar det klättra. Botten kallas nedan för Generational low. Därefter inleds nästa resa av multipelexpansion. Hur högt kan det gå? Det är ingen som vet, då det är helt oberoende av de historiska topparna.

Namnlös1659

Men vi kommer aldrig klara detta om det inte finns vinsttillväxt och därmed aptit på aktier.

Överhuvudtaget finns det många pro´s and con´s, och jag tänker inte gå genom alla, men två ganska positiva saker, och en lite sämre:

1. Köpstarka medelklassen är större än någonsin. Nej det är inte många Kinesiska eller Indiska hushålla som har 1mkr i årsinkomst före skatt. Men det är inte relevant jämförelse. När man försöker bedöma köpstark medelklass måste man titta på, just det, köpkraften. En Big Mac kostar mindre i Peking än i Stockholm. Därför behöver inte en Kines tjäna lika mycket som en svensk för att ändå ingå i det jag kallar den globala medelklassen. Jag vet inte hur många dem är… bara att de är betydligt fler än för 10-20 år sedan. Det här driver Sales, som förhoppningsvis driver tillväxt.

2. 30 årig räntebubbla topppade i maj 2013, och min hummble opinion är att den kommer pysa ut under de kommande åren. Givet den stora exponering räntebärande så kommer det finnas pengar att flytta in i aktier, givet att de är rätt värderade och levererar vinsttillväxt…. och det är just den här flytten som får räntorna att stiga ytterligare, och trigga ännu fler att sälja. Uppfyllande profetia med andra ord.

(3). En outsider. FED mfl har ganska stora balansräkninngar :-). Om de ska normalisera dem så betyder det att en hel del räntepapper behöver byta händer. Som jag ser det kan det innebära saker som

a, crowding out effekter
b, lägre tillväxt
c, högre räntor

för att nämna några. Det går lite stick i stäv med det positiva resonemanget… men det gäller att vara open minded!

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.