God Fortsättning och Gott nytt år

Efter två veckors ledighet är det skönt att vara tillbaks.

Innan vi går in på några detaljer vill jag bara säga att det finns goda tekniska förutsättningar att vi når ATH (från Mars 2000) 1548 i år. Dit upp är det 16,5%. Finns det utrymme fundamentalt? I dagsläget tycker jag inte det. Då Börsen är fullvärderad idag, så är det endast positiva vinstrevideringar som kan åstadkomma detta. Jag tror att vinstprognoserna som ligger för 14 är ganska tuffa som de är. Vi ska först uppnå prognoserna, och sen överträffa dem. Är det möjligt? Absolut, men det kommer bli tufft. Omvänt så betyder det också att i takt med att aktier stiger, så kommer de vara extremt känsliga för dåliga nyheter. Ovan resonemang förutsätter att börsen är rationell. Det finns ju även ett scenario där en dyr börs, kan bli ännu dyrare. Jag säger bara att det är en dyrköpt seger om man är med på den resan då korrektionen, som kommer förr eller senare, lär bli kraftfull om inte vinsterna hängt med.

Kan vi nå 1548 utan att göra några 10%+ korrektioner på vägen? Nej, inte en chans. Det är den här rekylen jag har fiskat efter att köpa i. En rekyl som jag trodde var på gång i december då vi faktiskt fick säljsignaler. Men som kom av sig när FED lanserade tapering.

Den 19 augusti fick vi en köpsignal i samband med den starka öppningen (läs fg inlägg). Rekylen som vi var inne i kunde dödförklaras (tyvärr). Vi kunde inte vara säker på att det var en fint, och för den som ville vara på säkra sidan krävdes även brott av 1316. Det fick vi dagen innan julafton. Den tekniska köpsignalen var ett faktum. I samband med den här uppgången uppnådde vi även mitt gamla target 1300-1330, där 1320-1330 var en målnivå i samband med year-end rally. Ska tillägga att jag hoppade AV redan på 1300 den 22 oktober. I samband med köpsignalen den 19e och den 23e borde jag stoppat tillbaka mig i marknaden. Nu gjorde jag inte det, utan står fortfarande utanför. Varför, jo dels för att det bildades ett markant gap på 1277, som det fanns goda chanser att det skulle täppas till kortsiktigt, och dels för att potentialen på kort sikt bara sträckte sig till 1321 och några punkter därutöver. Vi nådde 1338 som högst. Gapet är fortfarande intakt, så man kan fråga sig, var står vi nu?

Det tekniska läget är, som vanligt, svårbedömt. Även om trenden är positiv och det ser bra ut på 12 månaders sikt, är rekylrisken uppenbar. Vi hade en säljsignal i december, men även en köpsignal. Vilket ska man gå på? Var rörelsen upp till 1338 sista rycket/finten innan en större rekyl, som vi fick smakprov under första veckorna i december. Eller är de senaste två veckornas rörelse bara startskottet på en resa mot +1400 under vårkanten, och rekylen i början av december var allt björnarna får för den här gången? Eller kan vi få både och, dvs både korrektion och rally? Vilken kommer i så fall först?

Tittar man på trenden nedan så har vi trendtaket kring 1400 om uppgången tar fart i januari. Stretchar vi uppgången framåt vårkanten går det att nå 1450. På nedsidan har vi gap på 1311 samt 1277. Stöd finns det en hel uppsjö av på vägen ner.

Namnlös1735

Hur agerar man? Jo för tillfälligt fortsätter jag att stå utanför. Börsen har gått på tapering nyheten (mer om det längre ned) och den är history nu. Nu är det bara makro och Q4 som kan driva detta vidare, och det känns lite tunt. Jag avvaktar och hoppas på att kunna köpa in mig vid 1250-1277 (gaptäppning, test av stöd samt Fib38% nivå) GIVET att stödnivån HÅLLER. SL bör användas om vi ska ner till det gamla target 1197. Det är ju där jag egentligen hade velat köpa :-). Om sättningen uteblir och resan mot 1400 fortsätter inom kort, så bör en omvänd SL användas. Den verkliga styrkan hos köparna kommer testas redan när vi täpper gapet vid 1313. Det kommer bli intressant att se om börsen vänder upp redan där. Gör den det lär vi se nya attacker uppåt. Den omvända stoppen kan sättas till 1338, och även om jag vet att det inte är kul att tvingas köpa där uppe så känns det bättre att köpa vid 1338 med target 1400-1450, än att köpa vid 1316 med target 1325 om ni förstår vad jag menar.

Fundamentalt då?

Tapering innebär ju att FED drar sig undan som köpare i Treasury marknaden vilket får konsekvensen att det pressar räntorna uppåt, och kompenseras detta inte av positiva vinstrevideringar… ja då bör aktier gå ner! Istället fortsatte de upp!

Vad hände? Jo 10 åringen och de andra räntorna rörde sig knappt. 10 åringen ligger kvar strax under 3%. Näst intill oförändrad. Hade den gått till 3,5-4%…. så kan ni ger er fanken på att börsen hade handlats 10% lägre (givet att vinstprognoserna varit oförändrade). Nu gör den inte det? Varför?

Jo marknaden insåg att tapering inte får så stora effekter nästa år. Nedan är Morgan Stanleys prognos över Treasuries auctions nästa år.

Namnlös1736

(snabbförklaring av ovan bild. Treasury har 1,448mdr av statspapper (Tbond,bills and notes) som förfaller under 2014. Samtidigt planerar man att sälja papper för 1,944mdr med varierande löptid på 2-30år. Utöver detta säljer man inflationssäkrade papper för 149mdr. Alltså säljer man nya papper för 2,093mdr, samtidigt som man måste betala igen 1448mdr. Netto är 645mdr. Alltså med god marginal mot det prognostiserade budgetunderskottet. Vidare förväntas FED nettoköpa (dvs utöver köpen som ska täcka för det som förfaller, dvs Roll overs) för 255mdr.

Vad man kan slå fast är att under 2013 så hade Amerikanska staten ett underskott på 680mdr (varav ca knappt hälften är räntebetalningar på statsskulden) i budgeten. Detta finansierades av nyemissioner av statspapper. Samtidigt var FED köpare i andrahandsmarknaden med 540mdr (12m X 45mdr). Alltså lämnade man 140mdr åt privat markanden att nettofinansiera. Ovanpå detta har vi överrullning av gammal skuld. Men det får inga likviditetsmässiga effekter, så det kan vi bortse från i dagsläget. (sett på sikt kan även överrullningar få effekter på räntorna om inte FED finns som köpare i marknaden). I år säger man från officiellt håll att budgetunderkottet lär landa på 560mdr (blir troligtvis lägre). Enligt MS så kommer FEDs QE program att uppgå till 255mdr (då de sänker köpesumman vid FOMC möten som de inte har varje månad, och givet att makro är OK). Detta skulle betyda att summan som privata sektorn måste nettofinansiera stiger från 140mdr till 305mdr.(Eller 390mdr enligt MS ovan, om Trs tar in mer pengar än underskottet kräver)

Är detta mycket? Inte särskilt faktiskt. Givet att man rullar över va 1,500mdr på en statsskuld på ca 12,300 mdr så är det ganska små belopp. Små belopp betyder mindre press på räntorna, och därmed mindre crowding out effect på andra tillgångsslag.

FED är fortfarande storköpare under första halvåret, mindre så under andra halvan.

Detta gör att allt annat lika så lär räntorna hålla sig på mattan under första halvan. Det är först under andra halvan de sätts på prov. Å andra sidan kanske detta kompenseras av ett positivare konjunkturklimat då, eller inte. Time will Tell.

Så länge som 10 åringen harvar kring 3%, finns det goda skäl att tro att det finns en underliggande optimism i marknaden, givet att makro och bolagsdata fortsätter att komma in starkt….. detta gör att du vill ”buy the dips”, om de nu behagar infinna sig 🙂

Totalt sett är jag fortsatt negativ fundamentalt. Jag vill ha mer marginal än vad dagens marknad erbjuder. En sättning på 10% hade skapat denna möjlighet.

Totalt sett ligger jag alltså utanför marknaden, redo att ta upp den till Neutral, antingen vid en rekyl, eller om jag tvingas stoppa in mig vid en fortsatt uppgång. En ”större” rekyl kan även få mig att bli helt positiv, all in, givet den info vi har idag!

Med vänlig hälsning

GaStan

ps. återkommer senare i veckan med en makro update ds.

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.