Vinterväder bakom dålig NFP siffra

Så här skriver man på en analys firma

Payrolls hit by the severe winter weather!!!

We suspect that the unexpectedly weak 74,000 increase in non-farm payrolls in December is largely because of the unseasonably severe winter weather last month. (The consensus forecast was 197,000.) The labour market certainly looked healthy before December, with November’s gain revised up to 241,000.

From the household survey we know that 273,000 people reported not being able to work because of the weather in December, well above the 166,000 long-term average for the final month of each year. That doesn’t mean we can mechanically translate that into a 110,000 hit to payrolls, however, because the payroll survey still counts workers as employed as long as they were paid for one day in the sample period, regardless of whether they physically turned up. Nevertheless, it is normally a pretty good indication. The 16,000 decline in construction payrolls and the dip in average weekly hours worked are also indications that bad weather played a role.

Otherwise, the unemployment rate unexpectedly dropped to only 6.7%, from 7.0%, thanks largely to a 347,000 decline in the labour force, with the household survey measure showing a 143,000 increase in employment.

All things considered, the well below consensus gain in payrolls will inevitably lead to speculation that the Fed will leave its monthly asset purchases unchanged at $75bn per month at the upcoming meeting in late January. However, we still think the Fed will push through a further $10bn reduction. The weather likely played a role in December’s weakness and, at 6.7%, the unemployment rate is closing in on the 6.5% threshold that was originally intended to signal that the Fed would at least begin to consider raising the fed funds rate.

Ja vi får se hur USA öppnar och stänger ikväll innan vi drar några förhastade slutsatser. Men risken är att marknaden inte väljer att agera på siffran. Fokus kommer istället riktas mot Q4:orna som börjar rulla in de kommande veckorna!

/GaStan

Annonser

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Vinterväder bakom dålig NFP siffra

 1. fredde skriver:

  Intressant att man förklarar dåliga jobbsiffror med att det är kallt på vintern. En alternativ tolkning är att QE inte funkar som man hoppas, men det har vi diskuterat förut 🙂

  • GaStan skriver:

   Hehe, prognosen på 200k borde ju faktiskt reviderats ner i takt med att de dåliga vädret tvingade många att vara hemma från sina jobb. Tittar inte analytiker på nyheterna kan man ju undra.

   Fredde, QE i sig har inte bidragit direkt till tillväxt. Där är vi överrens.

   Men återigen, deficit spending uppgår till 20% av BNP mellan 2009-2013, eller ca 4% i snitt om året. Eller 6 gånger Sveriges fulla BNP. Lyft bort det och USA hade högst troligt varit i recession, hur tror du jobbskapandet hade sett ut då?

   De här 20% deficit spending har finansierats genom att man sålt statspapper. Tror du man hade lyckats sälja statspapper till en volym av 20% av BNP, och samtidigt fått den sargade privatmarknaden att pröjsa mellan 0,3-2% beroende på löptid? Det tror inte jag!!! Jag har aldrig tvivlat på att Treasury inte kan sälja sina statspapper, oavsett size. Det är prissättningen jag fascineras över. Jag tror FED har haft en avgörande roll för prissättningen av statspapper. Tror du sen Obama hade varit förmögen att köra 20% deficit spending om snitt priset legat på 3% istället för 1%?? Nej jag tror även priset du betalar har betydelse för volymen du väljer att emittera. Sen kan man tvista om var räntorna legat istället. 2-5% beroende på löptid kan vara en gissning? Vad tror du det hade fått för inverkan på boräntorna, och därigenom disponibelinkomster och fastighetspriser? Hur blomstrande tror du företagsobligationsmarknaden varit i så fall? Eller aktiemarknaden för den delen?

 2. Fredde skriver:

  FED startade QE1 i november 2008 och även med lite fantasi är det svårt att se någon ihållande uppåt trend i jobbsiffrorna. Och nej – det beror nog inte på vädret

  http://data.bls.gov/timeseries/LNS12300000

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.