Svenska aktiefonder – ett attraktivt alternativ?

För många, ja kanske de flesta, är fonder ett bättre alternativ än aktier. En aktieportfölj kräver ett gediget intresse, en hel del skicklighet, en nypa tur och rätt mycket tid. I varje fall om du vill lyckas bättre än den genomsnittliga Sverigefonden.

Hur står sig då våra Sverigefonder? I Morningstar finns det 96 fonder i kategorin Svenska aktiefonder som investerar i stora bolag.

Alternativet att köpa avgiftsfria Avanza Zero som skuggar OMXS30 inkl utdelning finns alltid. Den har gått upp med 22,0 senaste året. (räknat 9 jan 2014 till 9 januari 2014)

Till min stora glädje ser jag i Morningstar att det finns en hel uppsjö med fonder som gått bättre än 22% senaste året. Spiltans fond som investerar i investmentbolag har varit bäst, men den är också smalare än en bred Sverigefond. Av de breda är Carnegie Sverige bäst senaste året. Grattis Simon!

Men för att vi på nåt sätt ska skilja tur från skicklighet, så kräver vi att fonden inte bara har varit bättre senaste året, utan även bättre än Avanza Zero på 3 och 5 år. Då blir utfallet lite dystrare, för då är det bara två fonder, Carnegie Sverige och SPP Sverige som klarar sig. Grattis igen Simon!!! Om man ska vara petig borde man tittat på konsistensen senaste 5 åren mot Avanza Zero, (dvs andel rullande 12m perioder senaste 5 åren man slagit Zero, ska vara mer än 50%), men jag är rädd att det hade inte gjort bilden bättre. Två fonder! Det är klent.

Så varför har så många fonder slagit index förra året? Hade många tur, eller har senaste årens kritik sorterat bort dåliga förvaltare och fått de som är kvar att kavla upp skjortärmarna? Kommer den här trenden hålla i sig eller var det en engångs företeelse? Stora bolag har ju gått sämre än små- och medelstora. Är det så att många storbolagsfonder ändå investerat i en del småbolag, och det är där avkastningen kommer ifrån? Eller har vinnarfonderna legat rätt i sektorbettet bank, eller undervikten verkstad, och det är därifrån alpha genereras. Kommer lika många fonder slå index om ett år? Svårt att säga.

Jag tror fortfarande att du har rätt dåliga odds att välja en fond idag, sitta på den i 5 år, och den har slagit Avanza Zero. Det kommer finnas fonder som gjort det, no doubt. Men att idag, 5 år innan, veta vilken det blir. Det är svårare än man tror. Även om Simon ligger bra till 😉 En annan aspekt är att du får rätt dåligt betalt även om du har rätt. Simon är 6,7/3,4/1,8% bättre på 1/3/5 år. Det är inte jättemycket, givet hur svårt det är att veta vilken fond som är bäst om 5 år.

Någon kanske noterar att jag inte nämnt Didner och Gerge eller någon annan fond som gått bra under 1/3/5år. Det beror på att de ligger under kategorin små-medelstora förtag. Det blir lite äpplen och päron. När vi pratar om man ska sitta på aktier eller ej, så tänker jag på förutsättningarna för att OMXS30 ska gå upp eller inte. Dvs om man är beredd att ta systematisk MARKNADSRISK eller inte. OMX innehåller väldigt lite företagsspecifik, Assymetrisk risk, och nästan bara marknadsrisk. Beroende på hur mycket småbolag fonden investerar i så tenderar bolagsrisken förklara en stor del av avkastningen mot index, och det är ju inte målsättningen. Korrelationen mellan småbolag och marknaden är historiskt betydligt lägre jämfört med storbolag och marknaden. Förra året när marknaden var upp 22%, då vill jag ju hitta en storbolagsfond som tack vare en skicklig förvaltare och en fungerande förvaltningsstrategi levererat 24%. Om marknaden är ner 20% i år, hoppas jag att han är ner 18%. De småbolagsfonder som är upp 30%+ i år… tror du på fullt allvar att de slår index om marknaden är ner 20% i år? Det tror inte jag!

Poängen är att företagsspecifik risk är inte det vi diskuterar när vi pratar om aktier som tillgångsslag är attraktivt eller inte. När vi diskuterar attraktionen av att ta marknadsrisk, så bör man även prata om rätt produkter. Dit in kvalar inte småbolagsfonderna. Det är en helt annan produkt

Jag säger inte att det är fel att investera i småbolagsfonder, tvärtom. Det finns dessutom ett antal riktigt duktiga förvaltare i den här kategorin. Men det är inte det vi diskuterar här!!! Simons fond på Carnegie, den kommer gå upp om OMX30 går upp, och ner om OMX30 går ner. Förhoppningsvis lite bättre åt båda hållen. Men inte säkert! Säg att OMX dyker med 30% under 2014, hur många av småbolagsfonderna som gick upp med 30%+ förra året kommer vara ner 25% eller mindre i så fall? Jag gissar på ingen! Simons fond däremot är förhoppningsvis ner 28%. Det är skillnaden!!!! Äpplen och päron!

2014 ska bli ett intressant år, som alltid, och se om trenden av outperformance verkligen är en trend, eller en engångsföreteelse. Det finns rätt goda förutsättningar, då fonder som utger sig för att vara aktiva och tar betalt för att vara aktiva, också är det. Det är till stor del medias förtjänst att vi fått blåslampa på de aktiva ”indexfonderna” som tar alldeles för bra betalt. Ligger man som index så kan man inte slå index, så enkelt är det.

Trevlig helg!

ps. om ni inte har nåt för er i helgen, läs den här: http://pragcap.com/the-biggest-myths-in-economics
ds.

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.