Allt hänger på 10 åringen

Som jag har varit inne på så har börsuppgången de senaste månaderna inte handlat om makro eller bolag, utan det faktum att tapering nyheten inte ledde till kraftigt höjda räntor. Var på en dragning där Dr Marc Faber talade, ni vet Mr Doom, och han sa att hade 10 åringen gått till 3,5% så hade vi troligtvis haft en rejäl korrektion. Hade den gått till 4% hade den garanterat haft det! Nu gjorde den inte det. Var på en annan dragning där man tycker aktier är billigt relativt obligationer. Den har vi hört förut!!! De tittade på ERP, dvs Equity risk premium, och menade på att det finns uppsida. MEN, om 10 åringen skulle gå till 3,5%, ja då försvinner värderingsgapet sa dem, så jag kontrade och frågade om det kanske inte var så att obligationer var dyra i förhållande till aktier, så det kanske är räntan som ska upp, och aktier står still el går ner? Ja, det är en möjlighet svarade dem, men inte vårt base case! Varför då? Jo för att det finns inte förutsättningar för att räntan ska gå upp så mycket tyckte man. Detta baseras på att FED står långt bort från att höja räntan, vilket om det skulle bli aktuellt får räntorna att stiga. FED kommer inte höja räntan, för att inflationen, på alla mätbara sätt, inte är tillräckligt hög eller ser ut att trenda, och jobbskapandet är muted. Men då var det någon annan i publiken som kontrade och sa, tänk om vädret gör NFP siffrorna dassiga i januari och februari, och så kommer det in 300k+ i mars. Vad tror du marknaden tror om FED då? Givet att en stark sysselsättning slår igenom förr eller senare i löneinflationen, som i sin tur driver alla andra priser. Då kanske marknaden ändrar sin tro på när FED måste höja räntan, och då drar marknadsräntorna? Bra resonemang tycker jag! De svarade bara att det inte var deras base case.

Så fick jag nedan chart av Deutsche igår. De menar på att den enskilt största drivande faktorn för 10-åringen är FEDs förväntningar

Namnlös1752

De skriver också att:

1) A simple regression finds that if you believe the Fed will hike in early 2015 (=in 12 months) then 10y rates today should be 3.2%.

2) The regression also shows that the day the Fed starts hiking 10y rates will be 4.2%.

3) For every month we get closer to the Fed hike 10y rates will move up 8bps.

Om de får rätt, vilket bygger på att NFP kommer igång när vädereffekten klingat av, då tror jag att de kan få svåra implikationer för börsen! För mycket av det vi pratar om idag är väldigt konsensus, däremot verkar ingen vänta sig signifikant högre 10 åring…. detta är game changern!!!

ps. sen finns det en viktig diskussion kring realräntan utveckling, som jag har talat om tidigare, men den behöver vi inte ta upp den här gången ds.

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Allt hänger på 10 åringen

 1. Henke skriver:

  Ja, ja, ja, men ska jag köpa eller sälja??

  • GaStan skriver:

   Haha, det är rätt. Man ska inte snacka så mycket. Ska man ha aktier eller ska sitta på cash, det är ju vad allt handlar om!

   Fundamentalt/strategiskt är jag NEGATIV. Tekniskt/taktisk positiv. Allt så NEUTRAL

   Sen vad Neutral betyder för dig det vet jag inte. Men om du är All in vid Köp, och all out vid sälj, så borde Neutral vara någonstans mittimellan.

   Du kan tycka Neutral inte är ett ställningstagande kanske… men hela min syn bygger på Fundamenta och TA kompletterar varandra, och kan ge två olika bilder. Dvs om marknaden är övervärderad kan den ändå fortsätta en bra bit till, under en lång tid. Och tvärtom. Det har vi sett historiskt! På samma sätt kan du ha en billig marknad, som ändå fortsätter ner… då blir analysen tudelad, därav Neutral.

   Sen kan man alltid tvista om detaljerna. Den tekniska Köptet ser nästan starktare ut än den Fundamentala Sälj. Samtidigt är Fundamenta mer trögrörlig. Den tekniska däremot kan slå om på en dag.

   Som jag ser det är det alltså inte fel att sitta med 50% aktieexponering med en rätt tajt stopp. Bryts det och ska ner 10% i allmän rekyl, ja då får du stoppa ur dig med en begränsad loss, och har gott om kulor till att handla på lägre nivåer. Fortsätter det upp till 1400+… ja då sitter du med i marknaden med ett ben. Allt är inte svart och vitt, utan man får göra det bästa av det!!!

   Läs gärna min :about

 2. Fredde skriver:

  Kul med lite action nedåt 🙂

  • GaStan skriver:

   tekniskt köpläge innan rally till 1400-1450… innan +10% korr under våren/sommaren?

   trevlig helg

   • fredde skriver:

    Svårt läge. Kanske behövs en korrigering för att testa Yellen put, sen blir det uppåt igen. Jag tror inte att det behövs mer än 10-20% korrigering innan vi får se mera QE så att USA kan fortsätta konsumera det resten av världen producerar.

    Just nu verkar det som att Turkiet, Ukraina, Argentina är ute på tunn is, och troligen kommer det hoppa vidare till fler länder innan det tillslut drar med sig något större land. Tänker lite på Thailand 1997 som tillslut tog med sig Ryssland och Long Term Capital Management 1998.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.