Vår i luften, men istid på finansmarknaderna?

För en vecka sen skrev jag att jag var tekniskt positiv, och det allmänna rådet var Buy the dips med SL 1325. Trots att läget inte var extremt överköpt så kunde man gott vänta lite. Sedan dess har index tappat mer än 50 punkter. Är det fortfarande Buy the Dip som gäller, mitt svar är utan tvekan JA. Är det ok att köpa idag. Jag tror inte det är fel att köpa idag, särskilt när känslan att köpa känns lite småjobbig… EXAKT så ska det nämligen kännas. Jag tror det finns god sannolikhet att göra en bra affär om man köper NU. Men tittar man på mönstret så är det inte omöjligt att vi ska ner mot 1295-1315 och bottna ur. Länge än så tror jag faktiskt inte på givet den information vi har i dagsläget!!! Visst det kan gå ända ner mot 1277 för att rådet Buy the dip ska gälla. Det är inte förrän vi bryter den som vi har ett trendskifte och därmed Sell the Rallies börjar gälla. Hur ska man agera rent praktiskt? Hur man agerar, dvs om man kör all in, eller sprider köpen är en smaksak. När du sitter med en full position, glöm inte SL!!!

Fundamentalt är jag fortsatt negativ. Så mer än Neutral exponering mot aktier är inte att föredra.

Ryssland är ner kraftigt, och när man tittar på förvaltarna i Stockholm så ser de stora utflöden. MEN VEM KÖPER DERAS AKTIER? Jag tror ryska aktier är en no Brainer på 2-3 års sikt. Men det är ju inget för den som är beroende av en god natts sömn 🙂

Järnmalmspriser, och andra metall priser har tappat rejält på sistone, och baissarna pekar på att det bara är början på ett Kina där vi, trots flera år, av sänkta förväntningar om tillväxt, kommer gå ännu sämre. En stor bov i dramat tros vara att belåningen, för hushåll och företag, i praktiken är mycket hög.

Namnlös1782

att matpriserna, som har stor inverkan på inflationstrycket i allmänhet, börjar ta fart, gör inte saken bättre…

Namnlös1783

Slutligen har vi det där med vinsterna i USA. Nedan chart är väldigt bra. Av naturliga skäl finns det en koppling mellan nominell BNP tillväxt, och Försäljningstillväxt för SPX bolagen. Om BNP i år i USA landar på 3% och inflationen 1,5 ger det 4,5%. Översatt det till Försäljningstillväxt så landar vi nästan på 6%. Bland rörliga kostnader är Insatsvaror och råvaror den största kostnaden. Men råvaror trendar ju nedåt. Lönerna är största FASTA kostnadsposten, och de lär ju inte växa med 6% eller mer. Nej faktum är att landar Nominell BNP tillväxt på 6%, så vet jag faktiskt inte vad som ska få SPX bolag att inte kunna lyfta vinsterna med MINST 6%. Givet att de har samma PayOut ratio som förra året, så blir utdelningen inte så pjåkig. OK, inte så hög i absoluta termer, men helt ok jämfört med räntemarknaden. Detta faktum kan få dyra aktier att bli dyrare…

Namnlös1784

Trevlig helg och njut av vädret!

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.