Vad många missar med PE-talen

Sedan riksbanken sänkte räntan så har räntorna på statspapper gått ner till nära noll, oberoende löptid, och börsen har minst sagt rallat. I media tycker man inte det här är några konstigheter utan säger att det kan fortsätta… fair enough

En akties korrekta värdering är dess framtida vinster (eller fria kassa flöden för att vara petig) diskonerat med en ränta som består av den riskfria räntan+en riskpremie. FALLER den riskfria räntan så ökar värderingen. Därför är det också helt korrekt att PE talet sväller i takt med att räntan faller. ALLT ANNAT LIKA.

Därför är det inte så konstigt att vi har sett en påtaglig multipelexpansion de senaste åren i takt med att räntorna gått ner.

När man tittar på börsens PE genomsnitt genom tiderna så är PE 15 relativt normalt. Nu verkar de flesta tänka att marknaden ska värderas till PE 15 + premie för de lägre räntorna. Det är en frestande tanke!

Problemet är att det är inte allt lika!!!

PE 15 byggde på högre räntor, som i sig var en konsekvens av en högre inflationsmiljö. Men inflationsmiljön var också ett resultat av högre tillväxt. Så i denna värld var den nominella tillväxten högre i ekonomin. Företag som verkade i den här miljön kunde se hur man ökade försäljningen från år till år. Ökad försäljningstillväxt gav vinsttillväxt. Den ska också monteras in i kalkylen.

Om vi nu som många tror kommer ha strukturellt låg eller ingen inflation under många år, så kommer vi även ha en ekonomi som växer strukturellt sakta. Företagen i den här miljön kan alltså INTE se sin försäljning öka, och därmed kan inte vinsterna öka heller. (Bortsett från kostnadsreduceringar, men de är inte uthålliga, samt att den faktorn fanns även förr i världen. Den här diskussionen är förenklad, och mer principiell)

Om du skulle ta den gamla modellen som byggde på 3% inflation och 5% riskfri ränta, men i stället stoppade in flat långsiktig vinsttillväxt…. då hade vi aldrig haft PE15 i snitt historiskt, utan kanske PE 8-10. PE15 tog hänsyn till vinsttillväxt.

Så när ni tror på en högre värdering pga långsiktigt låg inflation och räntor…. så kan ni inte ta PE15 + premie, utan PE10 + premie om det ska bli rätt.

Som det är idag verkar marknaden prisa in vinsttillväxt och nollräntor. Det rimmar dåligt, då vi inte kan ha nollinflation och samtidigt en stark ekonomisk tillväxt samtidigt. För det är precis vad det betyder!!!

Sen att jag inte tror på att noll inflation, med tillhörande noll räntor, är uthålligt… det är en annan diskussion som gör dagens syn på börsen ännu mer risky! Men hitintills har jag haft väldigt fel!

Happy trading!

ps. Jag har sagt det innan och säger det igen, men risken är överhängande att svenska börsen handlas 20% lägre i sommar än vad den gör idag. ds

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Vad många missar med PE-talen

 1. masterwheelchair skriver:

  Utmärkt analys! Det är ju helt galna P/E-tal vi ser nu. Det går ju inte att räkna hem vinster 20 till 30 år framåt i tiden.

  • GaStan skriver:

   Sant!

   I en klassisk DCF tar man oftast prognostiserade vinster kommande 10 åren, och därefter terminal value där man antar en fast låg tillväxt takt. Tar man en hyfsat normal diskonteringsränta så prisar börsen in väldigt hög vinsttillväxt.

   Å andra sidan, om man sätter riskfria räntan till noll, så blir värderingen extremt hög. Även om man antar att vinsttillväxten helt uteblir.

   Frågan är om det är realistiskt med noll räntor de kommande 10 åren… jag behöver knappast svara på det!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.