Ja så säger många utländska investmentbanker och bedömare. De fyller gärna på med argument som att Amerikanska ekonomin är i grunden urstark, och jobbskapandet likaså.
Låt oss förankra lite i siffror, så här har den årliga BNP tillväxten varit i USA:
År 2000: 4,1%
2001: 1,0
2002: 1,8
2003: 2,8
2004: 3,8
2005: 3,3
2006: 2,7
2007: 1,8
2008: -0,3
2009: -2,8
2010: 2,5
2011: 1,6
2012: 2,3
2013: 2,2
2014: 2,4
2015: 2,4% (observera att detta är en prognos)
Snittet under de här ”moderna” åren ligger på 2,0%. Tar man bort recessionsåren landar man på 2,5%.
Är 2,4% otroligt snabb tillväxt????? Njae varken eller tycker jag. Om jag skulle sätta ord på det så skulle jag säga, varken recession eller högkonja.
Men för att göra en Sanity Check… vet ni vad den genomsnittliga tillväxten låg på mellan 1947-2014?
3,25%
Relevant siffra? Nej kanske inte…. men kom inte att prata om att USA är i en högkonja, för det får jag inte ihop på 2,4% tillväxt.
Ok, inflationen då, jag bortsett från att stora rörelser i dollar och olja får kortsiktig inverkan på priserna, så måste jag säga att snittet av Core Cpi, Core PCE, Löner i form av ECI och NFP timlöner faktiskt väldigt väl reflekterar den ”genomsnitts miljö” USA befinner sig i. De verkar hänga ihop rätt fint.
Men tänk om recession väntar 2017 och framåt, och FED går in i denna med nollräntor och proppfull balansräkning. Gud förbjude!!! Jag håller med, det skulle vara problematiskt.
Men vad tror ni händer om en centralbank höjer räntan kraftigt utan att den underliggande inflationen finns där? Just det, valutan kommer stärkas något oerhört. Vilka effekter det får på ekonomin kan ni ju fundera på….. Man skulle nästan kunna dra lite likheter till om Ingves höjde till 3%. Fundera lite på den. Export död, Hushållens räntekostnader rakt upp, tillväxt rakt ner, sparkvot rakt upp, låg inflation blir troligtvis deflation… för att nämna några angenäma konsekvenser.
Med detta sagt vill jag flika in några charts från Deutsche… som är true beliver i att FED kan och borde höja!
Bilförsäljningen är på 10 års högsta…. men jag undrar, hur mycket beror på replacement cykler, uppskjutna inköpsbeslut och låga räntor?
Nedan chart visar hur stor andel som jobbar av faktisk befolkning, sorterat på utbildning. En stor andel av de låg utbildade jobbar faktskt… men varför har inte College ökat?
Konsumer konfidens är upp bland de rika, såklart, för att huspriser repat sig, aktie- och ränteportföljerna aldrig har varit värda så mycket. Men även bland lägre inkomstgrupper är optimismen hög… why, jo för att det gått att få jobb och för att bensinen är billig. Men ska FED luta sig mot den här… så vitt jag vet kan aktier, huspriser och bensin priser svänga rätt kraftigt på bara några månaders sikt. Visst det är jättebra…. men väldigt osäkert. Många analytiker hade dessutom fel när de trodde att konsumtionen skulle kicka in som ett led i låga bensinpriser. Nej, de amerikanska hushållen sparade istället den pengen de tjänade in… varför, jo såklart för att de inte känner sig helt trygga ännu!
Missförstå mig inte… jag tror också USA är på väg mot ett läge med framförallt högre löner. De kommer av att slacket på arbetsmarknaden börjar försvinna. Vi har sett dem första tecken, då bonus och annan ”extra kompensation” dragit iväg. Den gör det för att arbetsgivaren i det sista vill höja den fasta lönen… men måste ändå göra nåt. I nästa steg, givet att ekonomin tuggar på, lär man bli tvungen att höja de fasta lönerna, och då kommer det ge effekt på kärninflation, vilket till slut tvingar FED att agera. Någon vi också vill inför nästa högkonjunktur….
Men att det verkligen BORDE höja nu…. det sajnar jag inte under på!
ps. är det någon som Twittrat ut min blogg idag? ds.
http://www.cnbc.com/2015/09/03/risk-of-big-stock-drops-grows-robert-shiller.html
Tack Fredde!!
Först och främst är jag ju negativ av fundamentala skäl… Jag hoppade ju av i oktober 2013 på omx 1300. Av det enkla anledningen att marknaden inte erbjöd tillräcklig uppsida findamentalt… Jag vill gärna se 20% uppsida annars är det inte värt risken…. Då köper man aldrig på pe16 och uppåt…. Snarare pe14 och lägre.
Taktiskt/tekniskt är jag också utanför men skulle Fed skita i att höja samtidigt som Kina kommer med stimulanser… Då blir det rally igen
Robert Shiller gillar jag inte! Det vet du!
Vinster svänger av många skäl men främst pga omsättningen svänger, och den svänger i sin tur med den nominella tillväxten… Give and take.
Positiv tillväxt, och därmed vinster, brukar hålla i sig i några år… Sen kommer recessioner och avbryter, och då kollapsar vinsterna
Om man tittar på en 10 års snitt så innebär det rent matematiskt att genomsnittsvinsten är låg högt upp i cykelt, och hög långt ner i cykeln…
Detta innebär att du automatiskt kommer tycka aktier är för dyra väldigt tidigt i börsuppgången, och väldigt billiga tidigt i börsnedgången.
Du kommer sälja och köpa väldigt tidigt
Jag är övertygad att totalavkastning över tid pga detta inte blir ett dugg bättre än att bara sitta med i index som buy and hold strategi…. Men visst , under vissa perioder betalar det sig… Men troligtvis inte över tid!
Caseshiller pe10yrs hittar man på många ställen… Visar samma sak, här är en
http://www.economicrockstar.com/tesco-facebook-case-study/
Skrolla en bit ner….. Om man tänker efter så har det inte varit något köpläge sedan slutet på 70-talet och agerade du då så sålde du 1997… Och har därefter aldrig gått in i marknaden igen… Både under 2002/2003 samt 2008/2009 var marknaden inte tillräckligt billig. 2008/2009 var den bara på genomsnittsnivå… Och om historien får styra så var inte genomsnittsnivån så bra att köpa på….
Det här indexet har stora brister…
Den enda jag kan hålla med om är att jag tänker gå all in den dagen vi når en standard under snittet…. Och det kan dröja MYCKET länge!
Om
Jo men han har ju fått ett nobelpris, så något måste ju stämma ändå
jag tänker mer på schiller som en ganska tillförlitlig krasch indikator så tror vi läser grafen lite olika