Äntligen en respons

Efter en tids debatt kring vårt inflationsmål om 2% så svarar äntligen Riksbanken. Det är intressant hur Ingves skickar fram två av sina lärljungar. Taktiskt. Det är ungefär som när statsministern låter ministrar får ta i sura bollar utan att smittas själv. Fair enough. Förstår att han inte vill bli indragen i en smetig media debatt. Det viktiga är ändå att RB tycker till. Det lär komma en del respons på det här svaret, och oavsett vad man tycker i frågan så är det bra att vi nu har en levande diskussion.

http://www.di.se/artiklar/2015/9/13/debatt-lagre-inflationsmal-ger-lagre-rantor/

Många som tycker vi ska sänka målet, från ex 2% till 1% resonerar så här. Om målet istället var 1%, och dagens kärninflation ligger på nästan 1%, då hade en mer balanserad penningpolitik varit lämplig. Dvs vare sig negativa eller positiva realräntor. Då skulle styrräntan ligga på 1% istället för minus.

Men vad RB lyfter fram i artikeln vilket jag faktiskt är beredd att hålla med om, är att det är väldigt kortsiktigt att tänka som många gör idag.

Över tiden, om RB lyckas med att styra ekonomin mot ett nytt lägre inflationsmål, är att räntorna blir lägre, JÄMFÖRT med vad de blir om vi behåller dagens högre mål på 2%. Skälet är helt enkelt att vi kommer ha lägre räntor i snitt om inflationen håller sig kring 1%, än om inflationen legat kring 2%. Så om man i första hand vill ha ett lägre mål för att kunna höja räntorna, så är det kortsiktigt tänk, då risken är stor att de över tiden i snitt blir lägre än vad de är med ett högre mål.

Det är också intressant att de tar upp globalisering och digitalisering. Viktiga faktorer till den strukturellt låga inflationen. Både här hemma och utomlands. Men det förklarar knappast inflationens fall från 2011 fram till idag. Dvs de här faktorerna har påverkat den generella inflationsnivån globalt under hela 00-talet. De senaste årens svaga inflation kan man nog främst skylla på annat. Skulle ex Europa varit på benen ordentligt, eller skulle den svenska arbetsmarknaden varit hetare och mer en arbetstagarnas marknad med löneglidningar (vilket kräver betydligt lägre arbetslöshet) så skulle inflationen troligtvis varit högre idag. Troligtvis kring 2%. Globalisering och digitaliseringen är här för att stanna, och gör att vi kommer få det mycket svårt att leta oss tillbaks till inflation som rådde pre-2000, allt annat lika. Men det förklarar inte dagens diff mellan noll och två. Jag håller helt med RB i detta avseende! Det är tyvärr journalister som inte riktigt har koll på alla delar som blandar ihop det här.

En annan aspekt är vad vi vill åstadkomma med målet. Om vi ändrar till 1%, så innebär det en räntehöjning till 1%. Detta får negativa konsekvenser för tillväxt, konsumtion, jobbskapande, stärkt krona och fallande export….. vill vi ha det? De här effekterna kommer troligtvis att påverka inflationen negativt och genom att den letar sig neråt noll, så kommer vi behöva sänka räntan (efter att vi höjt den till 1%) då vi avviker från målet (dvs under 1% inflation). Då hamnar vi i samma situation som idag med negativa räntor, trots att det för många var själva anledningen till att förändra inflationsmålet.

Vad man inte diskuterar, vilket är synd, är om dagens kärninflation kring 1%, kännetecknas av en tillväxt och jobbskapande som vi är nöjda med. Är vi inte det, så är det ju direkt fel att köra en balanserad penningpolitik. Till och med artikelförfattarna lyfter fram att det går rätt bra för Sverige….. jag tror inte alla medborgare håller med. Frågan Maggan vad hon tycker? Hade det gått bra för Sverige så ska det vara lätt att få jobb, och företagen ska ha svårt att anställa direkt från gatan, utan tvingas punga upp för att locka över någon från en konkurrent. Så är det i vissa branscher, på vissa ställen. Men knappast överallt. Sverige väntas växas med ca 2,5% i år…. historiskt rimmar inte det med klassisk högkonjunktur, låg arbetslöshet, löneglidning och Happy Days… och synnerligen inte en balanserad eller kontrakterande penningpolitik.

Sen tar de upp det där med bolånen, och där är man överrens från alla läger. De låga räntorna får inte göra så att folk tar för mycket lån. Risken verkar uppenbar. Men det går att lösa utan räntehöjningar…. varför pratar man inte om det? RB tjatar om vikten av att det är dags att göra nåt… men det är inte DEM som ska göra det! Varför tjatar alla journalister på Ingves… .varför kan de inte tjata på Maggan och generaldirektören för Finansinspekltionen undrar jag?

En annan aspekt man inte nämner är effekterna av att ha ett annat inflationsmål än sin omvärld. Dvs om ECB har 2%, och vi har 0%. Så innebär det att Sverige, allt annat lika, kommer över tid köra en mycket mer åttramande penningpolitik, vilket troligtvis leder till en stark krona mot euron….. är det bra? är det vad vi vill ha? Det finns en poäng att ha samma penningpolitiska målsättningar som sina handelsrelationer.

Faktum är att fortsätter Europa att återhämta sig, och i takt med att Sverige går bra, så är det bara en tidsfråga innan inflationen faktiskt börjar leta sig uppåt igen, och då är det dags för Ingves att lämna den negativa styrräntan…. så jag är inte särskilt orolig. Men det är bra att vi har en diskussion, även om den ibland är på sandlådenivå.

I förra veckan kom Michigan in otroligt svagt… men jag tror det var börsdippen i Augusti och allmän Kina oro som fick en hög siffra att hacka till. Inte så konstigt.

I veckan riktas alla blickar mot FED mötet på onsdag. Konsensus är att det inte blir någon höjning. Blir det trots allt det tror jag börsen kommer reagera negativt. Hur det blir vid en utebliven höjning är svårt att säga. Mycket handlar då om vad Yellen guidar!

Stöd kring OMX1460…… fasten your seat belts, då de kan gå 100 punkter upp och ner härifrån i ett nafs!

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.