Ny vecka och vår i luften, även på börsen

Vad ska man säga? För någon vecka sedan var alla oroliga och funderade på nya bottennivåer, och nu andas det optimism igen. OMX tangerade precis 1377 som var Fib50% av nedgången senaste veckorna. 1383 är ett viktigt motstånd. Men det som nästan är mer intressant är Pivot stödet 1323. Skulle inte det hålla i framtiden så luktar det illa. Oljan har hjälpt till på sistone och idag tangerade vi 42,50 igen. Fib38 ligger på 43,5ish. Fib50% ligger på 48usd. Annars sneglar jag mest på DAX nu för tiden. I veckan fäster jag störst vikt vid Kina data, samt OPEC mötet, som förvisso är på söndag. Jag tror vi ska upp till 1383, men om vi därifrån ska upp eller ner 60 punkter vete tusan…. och det är ju den enda viktiga frågan egentligen!

Datan från Kina ska bli intressant… New Order pekar ju på att ekonomin ska pigga på sig lite närmaste 6m. Skulle Renminbin stärkas framöver, så blir det svårt för fru Yellen att i juni använda sig av Kina argumentet för att inte höja!

Namnlös2284

Ser man till datan som kommit in på sistone så borde aktier gått bättre, i synnerhet Europa. Men det finns såklart en oro för vilka vinster som ska komma ur Euron bankerna i år.

Namnlös2285

Vad gäller Yellens oro för oljan, så måste hon ändå glädjas över att HY spreadarna gått från 850 till nästan 650

Namnlös2286

Ser man enkom till dollarförsvagningen så borde oljan gå till 48….. men alternativet är ju också att dollarn kan stärkas…. något som jag tycker hade varit mer logiskt!

 

Nedan graf förtydligar…

Namnlös2288

CS oljeanalytiker ser inte heller så goda utsikter för oljan, baserat på risken för draw downs av floating storage. se nedan. Frågan är såklart också var OPEC hittar på…

Namnlös2289

Det visar sig även att alla TOKLÅNGA oljan…… hmm det känns sådär. Det finns alldeles för många som är helt säkra på att 27usd var botten. Den känslan är det värsta jag vet!!!

 

Namnlös2290

Nedan visar att Fed funds rates har studsat…. men räntorna lyfter liksom inte. Det är märkligt!

Namnlös2291

och det handlar såklart om att dollarn är så svag…. varför stärks den inte på mot 1,10eur?

Namnlös2292

Skulle vi få en riktig Risk on miljö, ja då räknar med att Euro banker kommer gå som tåget!

Namnlös2293

Det som förbryllar mig är dollarns svaghet. Den är också avgörande för om OMX kommer stiga till 1450 eller ej. Jag köper inte argumentet att det är pga Yellens duvighet. Fed funds rate prisar in sannolikheten för räntehöjning i sommar på ca 30%…fine. En kollega var inne på ett annat spår:

När dollarn gick från 1,08 till 1,14 var det pga Yellens duvighet, JA. Men att den efter hyfsad data inte stärks, handlar inte om att dollarn är svag, utan att Euron är stark. Eurons styrka kommer av att Draghi inte kommer lansera fler paket. Växelkursen har varit viktig i syfte att ge industrin konkurrenskraft, men med tanke på att kunderna handlar mindre (inte pga att priserna är för höga, utan för att de helt enkelt har fått de sämre) så har den inhemska konsumenten blivit viktigare. Då är inte valutakursen lika viktig längre. Om marknaden inte kan vänta sig fler paket eller bazookas, ja då  finns det grund för att en undervärderad valuta (REER) kan stärkas….. och det är det vi ser nu!

Jag är smått tveksam….. däremot kan jag hålla med om att Draghi kanske börjar tröttna på sina bazookas, dvs den förra var ju grym, men det hände inte ett skvatt. Då kanske man lika gärna kan skita i det.

Så här tror jag i alla fall. Det är jättebra om den europeiska konsumenten kan driva tillväxt, absolut!!! Men skulle den realakonomiska datan från Europa börja surna till ordentligt, dvs negativt jobbskapande, kraftigt nedreviderad tillväxt osv…. ja då kommer Draghi tvingas till att sänka räntorna rejält….. i syfte att banka ner Euron mot par mot dollarn. Hoppas ändå att vi slipper detta! Blir det inte så, utan Europa puttrar på som vanligt, ja då är det fullt möjligt att Draghi, trots hets från marknaden, kan tänka sig att ligga lågt ett tag….

Ha en skön vecka!

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Ny vecka och vår i luften, även på börsen

 1. Wilko skriver:

  Har du några tankar om USDJPY? Jag blir inte riktigt klok på rörelsen som varit. Mot JPY tycker jag $-försvagningen är ännu märkligare än mot €. Försvagningen mot EM-valutor generellt kopplar jag till att allokerare varit korta EM och jagat exponeringar för att inte halka efter. Men mot EUR och i synnerhet mot JPY fattar jag inte, särskilt inte med tanke på relativ performance på börserna. Skulle det kunna vara unwinds av massiva carry-trades? Jag funderar högt bara. Vore intressant höra hur du funderar.

  • En Annan Fredde skriver:

   Är absolut ingen expert inom detta område men handlar det inte mycket om att BOJ är jäkligt snabba med repatriation vid risk off? Effekten blir starkare JPY som även marknaden hakar på och effekten blir ännu mer kännbar och kanske lite överdriven?

   • Wilko skriver:

    Det låter onekligen som en plausibel förklaring. Men svårt att förklara rörelsen i mars-april med det resonemanget då det inte varit risk-off under den perioden?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.