Relativ traden

Europa (där korrelationen med OMX över tid är hög) har gått riktigt knaggligt i år relativt Världsindex….. av skäl som jag inte tycker är helt uppenbara faktiskt. Hursomhelst så är rätt mycket taget där nu. Jag spår inte riktningen, men relativt traden behöver inte bli så dålig framöver.

Namnlös2294

Framförallt är det bank som gått dåligt i Europa. Vilket är lite småmärkligt då cykliskt ändå gått hyfsat!

Namnlös2295

Nedan chart sätter huvudet på spiken på exakt det jag INTE fattar just nu…. dvs att macro kommit in hyfsat men realräntor (och dollar i sin tur) har inte alls reagerat som de borde. Jag förstår om marknaden har stor respekt för FED, dvs om de är duviga, så blir räntorna därefter. Men om datan inte alls ger dem anledning att vara duviga….. borde inte marknaden kunna se genom detta? Ibland undrar jag om de är så duviga innerst inne.,….. utan de har bara insett att deras hökighet ställer till problem för Olja och Kina, vilket i förlängningen skulle kunna bli problematiskt för dem själva och tvinga dem till duvighet. Det är kanske därför de kör på denna linje. Men det är en jäkla balansgång. Nu håller ju sig lönerna på mattan, vilket gör att core PCE också borde göra det. Således är de inte tvingade till att göra nåt….. men en annan dag kanske de inte har den valmöjligheten?

Namnlös2296

De som tror att Draghi bryr sig om Euron mindre framöver brukar ta fram nedan chart. Sedan 2014 är inte export så viktig för Europa längre. Trots att Euron varit svag.

Namnlös2297

Några snabba, och viktiga tankar

1, JA. Om Export hade utgjort en jättestor del av tillväxt i Europa, då är det viktigt att Euron inte är för svag, för då riskerar exporten att vika, och därmed slå negativt mot tillväxt. Nu är den liten… och därmed stämmer argumentet att Euron kanske inte så viktig.. eller?

2, Är glaset halvfullt eller halvtomt? Exporten har varit klen för att kunderna, främst Asien, har haft det ”klent”. Låt säga att Euron under den här perioden hade varit 20%+ dyrare….. då hade kanske resultatet varit ÄNNU sämre. Dvs exporten kanske utgör en liten del… men det kan ju inte vara bra om den bidrar negativt?

3, Exporten har varit klen, sett till total tillväxt, sedan 2014….. Draghi har ändå varit sjukt mån om att Euron inte ska stärkas de senaste 2 åren. Om exporten är så ”oviktig” varför har han ändå brytt sig? Varför skulle han ändra sig just nu? Jag skulle nästan säga att det är tvärtom…. dvs om Exporten visade tecken på att ta fart ordentligt, DÅ skulle man kunna hävda att han inte behöver fokusera så mycket på Euron längre….

4, Sen hur mycket är detta Drahis fel, EGENTLIGEN? Han har gjort allt rätt. Det var FED som blev duviga, från att varit hökiga. Hade inte FED duvat till sig…. ja då har Euron ALRDIG handlats över 1,10mot dollarn…. ALDRIG!

Oljan är riktigt intressant… Fib38% är en klassisk vändningspunkt i fallande marknad. Där vände det kring 70usd förra året. Nu ligger Fib38% på 43,35…. en stängning över detta banar inte bara väg mot Fib50% 48……. det kan också eventuellt signalera att 27usd var botten. Spännande!

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.