Äntligen en normal reaktion

Yellen höjde räntan med 25 punkter till 0,50%. Det var väntat! Men gav ett hökigt budskap som överraskade marknaden. Jag förstår inte hur marknaden tänker, för mig var det väntat!

Fed flaggar för 3 höjningar nästa år. Nästa tror jag hon vill göra i mars faktiskt. Jag ser faktiskt risk för att det kan bli 4 också.

Men kommer ni ihåg hur det var för Exakt ett år sedan. Då gjorde hon samma sak, men det blev aldrig någon höjning… kina, olja och inbromsning i usa kom imellan redan under Q1. Den enda skillnaden var att den stora dollarförstärkningen redan hade hänt (3q14-2q15) och dess effekter började slå genom redan under mitten på 2015. Hittills är dollarförstärkningen både rätt klen, ca 6%, och ung….

Vi får se vad som händer nu. Senaste halvåret har långräntorna stigit mer än korträntorna. Ikväll blev det tvärtom. Den amerikanska 2-åringen drog till 1,25%. Den prisar in en höjning snart igen. Givet att det inte går åt skogen likt q1 i år så kommer den fortsätta att stiga. 3 höjningar 2017 innebär att den kommer klättra till 1,75%. 10-åringen drar mot 3%.

Är det nån som inte tror att det genom realräntespreaden inte kommer stärka dollarn? Den var nere på årslägsta mot euron ikväll… ska den fortsätta mot par?

Jag ser bara loose loose situation. Antingen hökar hon på mot bakgrund av Trumpism och stigande inflationsutsikter, men framförallt för att hon vill balansera penningpolitiken, något hon varit inne på i 2 år…. och då stiger räntorna och dollarn stärks vilket tids nog ger problem. Alternativt kommer Trumpismen av sig och vips har vi en Risk off situation. Inget av det kommer rädda aktiemarknaden från den typen av sättningar vi sett senaste åren….

Men jag kanske har missat nåt?

intressant var Yellens semi känga till Trump. ”Hon säger att expansiv finanspolitik INTE är nödvändigt för att Usa ska nå full sysselsättning”. De är nämligen väldigt nära detta mål, om inte redan där! Yellen menar att problemet verkar vara fördelningen av frukterna. Något jag påpekat under flera år. Många dubbeljobbar men får ändå inte ihop livet. Nåt är fel!!!

Som jag tidigare har sagt så ligger risken för högre inflation på uppsidan, inte tvärtom. PPI i Kina har vänt upp, US importpriser stiger, PPI i USA stiger, Lönerna i USA bubblar. FED tror INTE att vi når 2% Core PCE förrän under 2018. Jag tror risken är överhängande att vi kan nå den redan 2017, vilket kommer tvinga dem att höja. OM INTE dollarn stiger till 0,85eur… då börjar dem importera deflation och en massa skit, och hon kommer tvingas avstå från att höja!

Imorgon kommer en radda Prel Pmis. De är troligtvis bra. Vad innebär det för dollar och räntor?

Det intressanta är att SPX och andra börser har stigit för att framförallt långräntorna stigit. De har delvis stigit för att korträntorna gått upp, men också för att tillväxten förväntas stiga. Det är bra för aktier. Ikväll steg framförallt korträntorna, inte de långa. Det är tvärtom dåligt för aktier, och mycket riktigt sjönk SPX….

Har vi toppar ur? Kanske?

Jag håller ögonen på 2 och 10- åringen framöver. Både i absoluta som relativa termer. Utvecklingen av räntorna ska ses i skenet av dollarns utveckling (främst mot euron).

När det vänder brukar det gå snabbt…. vi har en del gap att tänka på dessutom!

Vi får se hur det blir med börsvärmen framöver. Min magkänsla är att sannolikheten för att mitt resonemang är fel är extremt liten. Risken är tajming faktorn. Det kanske ska bli mycket bättre innan det blir rejält sämre. För alla som inte orkar stå utanför en marknad som stiger så bör man kanske tillämpa ”let the trend be your friend, med stoploss”. Men det är att leka med elden!

Trevlig kväll!!!!

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

20 kommentarer till Äntligen en normal reaktion

 1. Lediga Ludde skriver:

  Men vad händer i Sverige om inte svenska Riksbanken höjer förrän 2018. USA har signalerat flera höjningar under året.

  Axiom: räntor upp-aktier ned.

  När Riksbanken började sin sänkning 2009 så kommunicerade inte Stefan Ingves till den stora allmänheten vad detta skulle betyda för aktiemarknaden. Medelklassen missförstod vad räntesäkningen skulle betyda. Gick ur marknaden.

  Ingves har aldrig berättat för den stora allmänheten vad hans räntepolitik betyder för aktiemarknaden. Detta är så mycket konstigare eftersom han ständigt signalerar till allmänheten vad räntans höjande eller sänkande betyder för bostadsmarknaden.

  • GaStan skriver:

   Om räntorna stiger i USA, så kommer de även att stiga här, fast i lugnare takt givet att Ingves inte gör nåt. Då tänker jag framförallt på långräntorna. Det har vi redan sett bevis på sedan i somras. Våra långa statsobligationer har stigit i ränta, trots att Ingves är Duva. Korta räntor är mycket mer kopplade till vad Ingves gör, som i sin tur är kopplade till vad Draghi gör. Det är de korta räntorna som bestämmer valutans riktning genom realräntespreaden… kronan kan alltså bli svagare än vad den är idag. Framförallt mot dollarn. Inte så mycket mot Euron eftersom vår penningpolitik, och därmed våra korträntor, rimmar med Europa.

 2. anders_1995 skriver:

  Du skriver en hel del om dollar-euro och att man ska ” Ovanpå det håll koll på dollarn….”, kan du förklara lite mer ?

  • GaStan skriver:

   Jag bara menar att man följer

   korträntan, dvs 2 åringe
   långräntan, dvs 10 åringen
   dollarn,

   Givet hur de här rör sig, så ger det signaler, som är helt avgörande framåt!

   De är också ”smartare” än aktiemarknaden som ofta är sentimentsmässigt styrd.

 3. Andreas skriver:

  Nu blir det nog upp igen på börsen. Tar siktet på 1600.

  • GaStan skriver:

   Tekniskt håller jag såklart med dig… men fundamentalt är det vansinne

   • Andreas skriver:

    Usd och us börsen drar rejält, så vi är klart på efterkälken igen.
    Men det blir nog lurigt i januari dock, tror marknaden inte insett att trumpeten inte kommer få igenom hälften av vad han vill få igenom.

   • GaStan skriver:

    Det värsta är att när vi känner oss helt jävla korkade och idiotförklarade, och man så smått börjar tveka på sig själv…. då vänder det!

 4. Lediga Ludde skriver:

  Brexit=Börsen upp, Trump=Börsen upp, Italienska valet=Börsen upp, Räntehöjling i USA=Börsen upp. Slutsats=Aktier är för billga.

  Ovan är ett citat från Twitter och det är den populäre investeraren och twittrer-signaturen Kavastu som skrivit det i går (15 december).

  • GaStan skriver:

   Jag kontrar med ett urklipp från min About

   Innan jag tar beslut att ändra min position brukar jag använda mig av en sk. Sanity regel. Det var en god vän som talade om den för mig när jag på allvar började med aktier för en herrans massa år sedan. Den är enkel och går ut på att du ställer dig följande två frågor, hur har börsen gått senaste SEX månaderna? Starkt eller svagt? Vad är den allmänna inställningen till att köpa aktier? Positiv eller negativ?
   Detta ger följande utfall:

   Stark börs – positiv syn. Var skeptisk till marknaden
   Stark börs – negativ syn. Finns goda chanser till fortsatt uppgång
   Svag börs – negativ syn. Var open minded och försök se möjlighter
   Svag börs – positiv syn. Risken är stor att det fortsätter ner

 5. Lediga Ludde skriver:

  FillorKill påminner i sitt morgon-brev att det skall observeras att det är lösendag på de standardiserad optionerna i dag.
  Min kommentar: Det kanske kommer att påverka hur amerikanska börsen öppnar i dag. De har samma lösendag i USA. I Stockholm i dag. Börsen upp tills alla fick sälja av sina optioner. Sedan ned. Kanske det blir lika i USA: Börsen först upp och sedan ned. Sedan kommer julen.

  Fråga: Hur mycket påverkar de månatliga uppköpen på den svenska börsen som kommer från PPM-fonden? Hur stora är pensionsinsättningarna som går direkt till svenska börsen i ur och skur. Ingen analys eller beräkning eller taktik. Allt in! Den s.k. Latmansfonden där de placeras som ej gjort eget val.

 6. Simon skriver:

  Varför är stigande långräntor positivt för börsen? Jag tänker att ju mer avkastning man får av räntor – desto mindre efterfrågan är det för aktier?

  Hörde även i någon podd att räntefonder förväntas påverkas negativt av stigande räntor – vilket jag ifrågasätter med mitt tidigare resonemang.

  Hoppas du har överseende för min okunskap,
  Mvh Simon

  • GaStan skriver:

   Du har rätt! Stigande räntor är allt annat lika dåligt för börsen. Det bygger på att en akties värdering är summan av framtida vinster, diskonterade med den riskfria räntan plus en riskpremie. Om räntorna stiger så blir framtida kassaflöden mindre värda. Det handlar också om att en ränteplacering blir allt annat lika mer intressant relativt andra tillgångsklasser.

   MEN om ränteuppgången bygger på att man även ser muntert på framtiden, dvs att de framtida kassaflödena kan skruvas upp, då kompenserar det för det negativa med diskonteringsfaktorn.

   Hur vet man vad som är negativ el positiv ränteuppgång? Jo om det bara är inflationsförväntnibgar som går upp, då är det negativt. Nu har långräntorna gått upp mer än korträntorna. Korträntornas uppgång handlar bara om styrräntor och inflation. Uppgången utöver detta är ökade tillväxtförväntningar. Hade bara korträntorna gått upp, medan resten stått stilla hade det varit negativt.

   Sen finns det aspekten av risk on eller off. Risk on innebär att marknaden vill ta risk, vilket innebär att man säljer trygga obligationer, som faller i pris, vilket gör att räntorna stiger. Pengarna flödar in i aktier som stiger i pris. Sen ska man vara försiktig när man pratar flöden… då bakom varje såld obligation finns en köpt, och bakom varje köpt aktie finns en såld. Så det handlar snarare om ett pristryck, mer än flöden.

   Vad gäller ränteplaceringar så blandar du ihop det lite. Det är vanligt. Om du redan äger en portfölj med långa obligationer så sjunker dem i pris när räntorna stiger. Portföljens värde går ner. Om du däremot sitter på en påse pengar och köper en helt ny obligation till en högre ränta. Ja då blir det till den räntan du köper den för.

   Det är därför som många pushar för korträntefonder, för deras tillgångar förfaller inom kort, och rullas över i nya med en bättre ränta varpå avkastningen stiger. Långränte fondernas tillgångar rullas inte över lika snabbt.

   Men det finns andra saker att ta hänsyn till än bara en stigande ränta. Vi har redan nämnt term premium, dvs att i normalfallet ska en 10-årig ränta vara högre än en 2-årig. En annan är kvalitet. Det är skillnad på bostads och statsobligationer. En annan sak är om det är Floaters eller Fix. Dvs pratar vi om obligationer som ger en fast kupong eller rörlig. Är den rörlig, ex går upp och ned med Stibor, då tar det bort ränterisken.

   • Simon skriver:

    Okej, intressant och givande svar!

    Men angående podden som jag har lyssnat på.. går det verkligen ihop? (Egentligen kanske bättre passande att fråga dem än dig)

   • Simon skriver:

    Insåg precis att jag missat halva ditt svar, så pinsamt av mig. Tack för svaret!

 7. skies skriver:

  Skönt att vara kvantare så man slipper tänka så mycket, bara låta modellerna för USA visa vägen och själv hänga med. Långsiktiga kvantmodellen ligger stabilt på Bull/Long sen mars 2009, medellånga kvantmodellen är Bull sen 17:de februari så jag är ungefär 66% lång i nuläget.

  Hittade denna översikt hos AAII över olika vanliga FA strategier/modeller. EPS rev +5% tycker jag var intressantast.

  http://www.aaii.com/stock-screens/performance/

  • GaStan skriver:

   Eps rev är en av mina grundpelare när jag investerar.

   Dessvärre tror jag inte på vare sig momentum el contrarian strategier. På kort sikt kan de fungera hyggligt, men inte över tid!

   Att ha fel ibland är en del av spelet, men faktum är att minska och öka exponeringen från tid till annan har hjälpt mig att både sänka risken i portföljen och slå index över tid!

   Intressant sida… en massa faktor stilar… det ligger verkligen i tiden med smart beta. Problemet med style eller faktor investing är 1, att det finns ingen all vädersstrategi som alltid levererar och 2, som allt annat är det svårt att på förhand veta vilken stil/faktor som ska prestera framöver, och vilken som inte gör det.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.