Ny vecka nya tag

Idag är USA stängt. I veckan ska Trump installeras som president och Fru May ska berätta om hur Storbritannien ska lämna EU. På onsdag är det beigebook och stort fokus riktas mot FED och deras syn på dollarstyrkan och dess risker och uppsiderisker vad beträffar inflation mot bakgrund av expansiv finanspolitik och tajt arbetsmarknad. Makromässigt är det ganska lugnt. US CPI, Phily, Empire samt Kina data på fredag för att nämna några.

Rent tekniskt hade det varit snyggt om vi stämde av OMX 1492ish. Annars påpekar Johnny på Carnegie att börsen står inför en säsongsmässigt stark period. Sant! Man ska inte fästa för stor vikt vid anomalier, men man ska ha dem i bakhuvudet. My take är att vi tekniskt befinner oss i en kort fallande trend, men den medellånga och långa är stigande. Bryter vi den fallande ska man ta detta på allvar och köpa in sig i marknaden. Säljarna är inte jättestarka vilket handlar om att det underliggande sentimentet är positivt. Redan i fredags såg vi att det inte krävs särskilt mycket för att locka tillbaka köpintresset….. upp till 1552 kan få väldigt fort. Å andra sidan, skulle Trumpismen tyna bort av någon anledning som jag inte vet vad det skulle vara idag, då kan OMX rätt snabbt nå 1407.

Vi kommer även rulla in i en ny rapportperiod för 4Q16. Den får inte leda till nedrevideringar av 2017…. så enkelt är det!

Som sagt, en korrektion på 5-10% är bara en tidsfråga. Problemet är tajming. Frågan är när, och från vilken nivå. Vad kommer trigga den? Fundamentalt har jag inga problem att vänta, men tekniskt är det frustrerande. Man vill vara med om det ska vidare upp, men stå utanför när det sätter sig. Använd stopp-loss och var konsekvent!

Importpriserna i USA kom in på 1,8% YoY mot väntat 1,8 och fg -0,1…. det är slut på dollarns deflatoriska effekt, det har vi konstaterat innan!

PPI kom in på 1,6% mot väntat 1,5 och fg 1,6…. samma där!

Retail sales, Control Group, kom in på 0,2% MoM mot väntat 0,4 och fg 0,1.. lite klent eller?

Michigan kom in på 98,1 mot väntat 98,5 och fg 98,2… har den toppat ur?

Kina import kom in på 3,1% mot väntat 3,0 och fg 6,7… gäsp
Exporten kom in svagt på -6,1% YoY mot väntat -4,0 och fg 0,1….

Marknaden är inte längre överköpt, utan tvärtom, och det är många som hoppas att den stigande trenden tar fart igen…. det är fullt möjligt. Men jag hade ändå tyckt det varit gött med en körare ner först, i syfte att skaka av sig några osäkra som får en dålig start på året inför det stundande vårrallyt? Eller vad man nu ska kalla den 5e och sista våg vi är inne i sedan vi bröt upp i somras efter Brexit? Störigt att det tekniska ändå ser så pass bra ut på 12-18 månaders sikt, medan den fundamentala är så oattraktiv. Jag menar ska marknaden (mätt som SPX) upp 20% när vi handlas på 19X PE16…. samtidigt som US 10-åringen är på väg mot 3%. Det måste till en ganska mastig vinsttillväxt på MINST 10% i år och nästa för att detta ska bli möjligt. För att detta ska vara möjligt så måste nominell BNP växa med minst 5%, samtidigt som lönerna inte skenar iväg och sabbar marginalerna (och trycker upp räntorna ytterligare). Det är jävligt många stjärnor som ska stå rätt!

Svenska hushåll har tydligen 3,600 mdr i fonder

http://www.di.se/nyheter/nu-ar-fondspararna-rikare-an-nagonsin/

Är inte det rätt komiskt, då hushållens samlade skulder också ligger på 3,600 (varav 2,700mdr i bostadslån). Därmed skulle hushållen i teorin kunna amortera av hela sin skuld. Problemet är väl kanske att det inte är samma hushåll som har nettotillgångar som nettoskulder. Men aggregerat ser det ut så. Egentligen skulle man behöva lägga på alla skulder i bostadsrättsföreningarna ovanpå detta för att få en fair view…. men icke desto mindre så har svenskar en stark nettoförmögenhet. Om fondinnehaveven täcker alla skulderna så betyder det att svenskarna har sina bostäder obelånade. Eller? Njae… en stor del av fondinnehaven är ju pensionssparande. Hade man amorterat ner lånen så innebär det att pensionskapitalet hade nollats. Det är ju inte särskilt realistiskt. Vad ska pensionärerna leva på? Ja i teorin hade de fått ta upp lån med sin ”obelånade” bostad som säkerhet, för att sen leva på lånet. Resonemanget blir ännu snurriga om man dessutom tänker på att 30% av Svenskarna hyr sin bostad. De har inga lån, men de har troligtvis pensionssparande, dvs fondandelar.

Slutsatsen är att ovan säger inte så mycket egentligen. Dessutom är skulderna höga pga de låga räntorna… och de låga räntorna är en av orsakerna att fondförmögenheten är hög…. så det hänger ihop!!!

/GaStan

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Ny vecka nya tag

 1. P bateman skriver:

  Tack för en bra sida.

  Ser ut som vi kan få en dipp max till 1492 på omx annars är de 1600 inom någon månad enligt min analys.

  MAKE omx GREAT AGAIN

  • GaStan skriver:

   Tack!

   Ja det är inte omöjligt! Nästa stöd ligger kring 1470ish…. men givet att Trumpismen håller i sig så är det nog dags för en körare upp snart….

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.