Brott av 9kr – KÖP OMX

OMX toppade ut i mitten på december samtidigt som USD/SEK. Nu är USD/SEK nere på väldigt intressanta nivåer rent tekniskt. Vänder det upp här, och vi bryter 9kr, så ska man hoppa på OMX igen tror jag.

Håller inte nivåerna här så är nästa viktiga nivå på USD/SEK kring 8,67. Skulle den fortsätta ner dit är det förenligt med dassig börs. Jag vill också lyfta fram gapen i US10yrs på 2,15 och US2yrs på 0,92. Ska de här täckas så är det förenligt med fortsatt fallande trend och troligtvis en avtagande Trumpism. Jag behöver inte lyfta fram de viktiga gapen i DAX och SPX. Det har jag gjort många gånger innan. Det fina med gap är att de nästan alltid täpps igen. Det dåliga med gap är att det kan ta lång tid, ibland 1-2 år.

Men som sagt, vänder dollarn här och passerar 9kr så kan OMX stå inför en ny fas uppåt på kanske 8-10% fram till sommaren. Det handlar om att OMX, allt annat lika, bör kompensera för kronförsvagningen, genom att stiga med lika mycket som kronan försvagas, dvs mot 1600+ nivåer. Vi såg samma mönster under 2H14-1H15. Å andra sidan för en global dollarförstärkning med sig problem som kan ställa till det ordentligt längre fram. Det har jag tjatat om länge!!!!!

OMX har ett fint stöd kring 1492. Håller inte det väntar 1468-1472. Längre än så borde vi inte gå utan studs. Givet att inte något fundamentalt inträffar. Får vi riktig Risk off väntar 1,400ish. Motstånd i fallande trend ligger kring 1522. Drar vi upp dit lär vi bryta igenom och fortsätta mot 1552 tror jag. Håll koll på dollarn!

NY FED, eller Empire Manufactoring index kom igår in på 6,5 mot väntat 8,5 och fg 7,6 (nedreviderat från 9,0)…. njae en siffra gör ingen sommar, men momentum är lite klent.

Fru May manar till en hård Brexit. Precis som väntat. Jag ser inte att hon hade nåt annat val. Folket har sagt sitt och de måste lämna och hitta en ny modell. En global sådan tydligen. Om de sen sitter med ett risigt avtal om 1-2 år, så kanske de väljer att fråga folket igen, och då kanske det inte blir någon exit. Eller är det en non issue och de går ur utan att det är en stor grej. UK är framförallt en stor importör, och jag tror inget land vill sluta sälja sina varor till dem. Det är deras största konkurrensfördel. Som jag ser det är Italien och Grekland egentligen mycket viktigare då det handlar om Eurons framtid. Jag är ingen stor anhängare till Euron, men jag vill inte veta vad konsekvenserna blir om världens näst viktigaste valuta havererar…. jag har inte facit, men jag vet att ingen VET vad konsekvenserna blir om en valuta faller. Bara osäkerheten i sig gör att marknaderna skulle gå bananas om det skulle hända. Det är en bra anledning i sig att behålla Euron. Men UK är som sagt inte del av detta samarbete, så det behöver vi inte bekymra oss om nu.

Vinsterna för SPX och ISM korrelerar…. och nu bådar det gott. Å andra sidan funkade inte det här sambandet särskilt bra under 2012-2014 som ni ser. Av många skäl som ni vet. Eurokris, inbromsande Kina m.m. USA är beroende om omvärlden, omvärlden är beroende av USA. Det kanske vi i Sverige ska tänka på när vi hyllar styrkan i vår egen räntedopade ekonomi…. be humble är allt jag har att säga!

namnlos2544

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.