Bra NFP som väntat

Den amerikanska jobbsiffran NFP kom in på 235k mot väntat 200k och fg 238, uppreviderat från 227k. Starkt! Fed kommer höja på onsdag. Snittet för jan och feb är högre än 4q16 som snittade 150k. Det tyder på att tillväxten växlat upp över 2% i årstakt. Det betyder också att ledande PMIs från slutet av förra året har guidat rätt. Fortsätter dem att få rätt så kan vi vänta oss ett ännu bättre jobbskapande under Q2.

Lönerna kom in på 2,8% i årstakt mot väntat 2,8 och fg 2,8 som är en upprevidering från 2,5. Kommer lönerna in på 2,8 även nästa gång så lär ECI, som Yellen följer slaviskt, komma in starkt för q1.

Snittlöner kring 2,8% pekar på en core pce runt 1,8%. Väldigt nära deras mål om 2%.

Fortsätter jobben att trilla in starkt så kan också lönerna fortsätta upp. Därmed är risken mycket hög att core Pce kan ta sig upp till 2% i år. Ja den kan till och med skjuta över.

Ur Feds perspektiv är det enligt mig en no brainer att balansera penningpolitiken i år. Det innebär inte att man bara höjer i mars, utan även i juni, september och december. För mig är det en självklarhet!

Givet att 2-åringen ligger på 1,35% och 10-åringen ligger på 2,60 så prisar man in knappt en höjning till efter mars. Det får jag faktiskt inte ihop!!! Vad ser räntemarknaden som inte jag ser?

Eftersom inte räntorna drar mer i Usa så stärks inte dollarn heller. Det gör inte saken bättre att Draghi är smått positiv till utsikterna och var på marginalen lite hökig igår….

Det som kan sabba det för Fed under året är

1, att dollarn stärks mot 0,95 eller mer mot Euron. Då kommer de att bli försiktiga då de vet vad en alltför stark dollar för med sig.

2, Le Pen vinner och situationen urartar i Europa varpå Euron försvagas på ett sätt som får samma negativa effekter som under punkt 1

3, Trump trejden tvärdör och övergår i något mycket negativt varpå ledande indikatorer kollapsar, och därmed tillväxt, och därmed jobb, löner och core PCE

Är det någon av ovan 3 som räntemarknaden tar höjd för eller? Känns rätt långsökt!

Eller handlar det om att Kina trycker ut sina US statspapper? De är ju rätt stora holders av dem…

Vad det än är så misstror marknaden Fed och räntorna verkar inte vilja dra förrän de ser varje höjning i vitögat, typ två veckor innan!

Jag tror ju som bekant att Fed vill höja 4ggr i år upp till 1,5%. Jag tror att när Draghi och Ingves är klara med sina QE så tänker de också höja med 100 punkter. Ecb till 1% och Riksbanken till 0,5%. Men eftersom de två sistnämnda gör det senare än Fed så undrar jag om dollarn hinner stärkas innan den försvagas igen… det tål att tänkas på.

Räcker de här höjningarna? Ja blir arbetsmarknaden för tajt till följd av jobb och tillväxt så finns det en risk att inflationen slår över varpå de kanske får höja 100 punkter till under 2018. Men idagsläget tror jag mer på att 1,5% räcker för att kyla ner ekonomin tillräckligt. De samlade skulderna i Usa är så pass höga att en totalhöjning om 1,5% borde bita. Vi ser redan hur de små höjningarna biter på bil-och bostadslån. Dessutom tror jag Fed vill börja rulla av QE under 2018. Man kan inte göra det nu då privata sektorn inte är så pigg på att köpa stats- och bostadspapper som ger mindre än inflationen. Men när de höjt till 1,5% så blir det lättare. QExit kommer gå till så att de, precis som idag, låter statspapper förfalla. Men de köper nya för pengarna. Vid Qexit köper de inga nya. Det gör att US treasury kommer behöva sälja statspapper till någon annan för att kunna pröjsa Fed. Det borde ge något högre realräntor vilket är en åtstramning i sig.

Så mitt huvudtema är att de höjer till 1,5% men mer än så blir det inte. Detta skulle innebära att 10-åringen ska till 3% och 2-åringen 2%. En bit kvar alltså!

Var på dragning idag med Martin Floden som sitter i direktionen på Riksbanken. Inte så mycket nytt egentligen. Det som är intressant är att han är lika förvånad som jag över att den aggregerade löneinflationen är så låg i landet trots god tillväxt. Han tror inte heller, precis som jag, att kärninflationen uthålligt kan etablera sig upp mot 2% om inte lönerna tar fart från dagens nivåer. Vad vi inte är överrens om är att han tror att lönerna kommer ta fart. Jag är inte lika säker. Anledningen är att han tycker sig se fler och fler områden där arbetsmarknaden nu börjar bli så tajt att det bara är en tidsfråga innan lönerna lyfter. Time will tell!

Det här med lönerna är komplext. Det är förmodligen en funktion av flera saker:

1, arbetsmarknaden är inte tajt överallt. Utlandsfödda utan eftergymnasial utbildning ligger arbetslösheten på över 20%

2, tack vare jobbskatteavdrag och sänkta räntekostnader så upplever många att de fått det bättre.

3, prisinflationen aggregerat har varit låg senaste åren. Om din vardagsekonomi inte blir så värst mycket dyrare från år till år så känner du inte att du får det sämre

4, exportföretag konkurrerar på en globalmarknad som varit svag. Lönehöjningar är det sista som är på agendan

5, många servicejobb är av enklare karaktär och där finns ingen naturlig lönepress trots tajtare marknad

6, tillväxt och jobbskapande är okej men kanske inte tillräckligt bra, dvs om du sitter i en anställningsintervju och har 3 andra jobb att välja på så kan du ställa lönekrav… så bra är inte marknaden generellt

7, kollektivavtalen smittar. Trots att marknaden kan vara tajt på vissa håll så är arbetsgivarna medvetna om var avtalslönerna ligger och lutar sig mot dem

8, omvärlden kännetecknas av låg tillväxt och politiskt turbulens. Riksbankens styrränta är minus 0,5%. Folk vågar inte lita på konjunkturen, och därför finns det en viss försiktighet från bägge håll, dvs både från arbetsgivare och arbetstagare.

Han är också, precis som jag, orolig att vissa hushåll tagit för stora lån. Han tycker också, precis som jag, att skuldkvotstaket är den bästa och mest effektiva åtgärden för att få bukt med överbelåning.

Vi tyckte som sagt rätt lika om allt!

Det som förvånade mig var att det inte var fler som spottade på deras negativa styrränta. Kanske börjar poletten trilla ner hos de flesta nu att hade styrräntan varit två procent högre så hade

1, kronan varit typ 20% starkare mot omvärlden vilket gjort att vår exportindustri gått x% sämre. Hallå, det räcker med att kunderna ute i världen har det tufft. De blir inte mer sugna på Svenska varor om de är 20% dyrare!

Och

2, svenska hushåll hade haft 72 miljarder mindre varje år, i form av högre räntekostnader, att konsumera och investera för, vilket motsvarar 7,200kr per svensk och år, eller 600kr i månaden. Eller om man ser till de belånade hushållen så är det ca 1,800kr per belånat hushåll i månaden. Behöver jag säga mer?

och

3, säga vad man vill men Asset inflation, som vi sett bland aktier, räntor, fastigheter m.m gör inte folk ledsna. Tvärtom känner de sig rika och glada. Den confidence boosten gör i varje fall inte att folk vågar konsumera och investera mindre i varje fall

Europa har vuxit med 1,5% ett tag. Sverige har vuxit med det dubbla. Skillnaden är Riksbankens förtjänst.

Media gnäller över minusräntor. Hade räntan varit 2% högre hade allt varit sämre och då hade man gnällt över det!

Men han är orolig över hushållsskulderna. Problemet är inte att vi har låga räntekostnader. Det är nåt positivt. Problemet är att vi tillåts låna för mycket. Det behöver man åtgärda, helst igår typ!!!

Avslutningsvis har jag noterat att oljan är svag…. haha alla proffs var säkra på att nästa rörelse var upp, och så blev det ner. Jag tror att anledningen till att rörelsen blev så kraftig handlar om många stoppar triggades. Men anledningen till att det gick ner handlar så vitt jag kan förstå om en allt flackare terminskurva. Innan Opec uppgörelsen så gasade de oljeproducerande länderna för fulla muggar. Sen istället för att sälja till billigt spotpris sålde man det dyrare på termin längre fram. Det gjorde att lagren svällde, vilket de senaste veckornas lagerdata visat. När sedan kurvan flackas av så blir det helt plötsligt ingen grej att sälja på termin. Bättre att kränga idag till spotpris. När många säljer till dagspriser… ja då dippar det.

Rent tekniskt är detta jätteintressant. 51usd är Fib50% och 50,5 är gap. Håller 50-51 så tror jag man ska köpa oljerelaterade tillgångar där…

Det som händer nu resulterar i att  lagrena kommer börja krympa längre fram. Samtidigt kommer Opecs avtal att börja kicka in med lägre produktion. Det gör att supply har potential att komma ner längre fram. Dessutom lär efterfrågan lyfta i takt med att tillväxten växlar upp, om nu globala PMIs får rätt. Det gör att 70usd är fullt uppnåbart senare i år. Men glöm inte stoploss, för oljan är som sagt kroniskt svårprognostiserad.

Trevlig helg

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Bra NFP som väntat

  1. benjamin larsson skriver:

    Tanka dollar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.