Kommer Fed att fälla marknaden?

Många tänker så här: konjunkturläget verkar skakigt, protektionism och handelsbråket härjar fritt. Fed kommer slå an en duvig ton och guida för sänkning. En expansiv Fed, en Powell put, är bra för börsen. Eller? Fed kanske inte ser det så? De ser att ekonomin är inne i en soft patch till följd av räntehöjningarna… men datan är faktiskt inte så dålig som man kan tro. Det är främst sentimentsindikatorer som är svaga, och de är dåliga till följd av handelsbråket. Handelsbråket kanske vänder till det bättre, eller inte. Även om det inte gör det så är de ekonomiska effekterna svåra att kvantifiera. De är nästan mer sannolikt att de avvaktar. Det skulle ses som en hökig åtgärd relativt marknadens förväntningar. Dollarn skulle stärkas och räntorna gå upp. Det är negativt för börsen.

Eller är det? En duvig Fed är en Fed som är rädd för konjunkturutsikterna. Man kanske rent utav kan extrapolera det mot recession? Det betyder att vinstförväntningarna ligger för högt. Negativa vinstrevideringar brukar väga tyngre än lägre räntor. Särskilt när lägre räntor är en reflektion av sämre konja. Jag är inte säker på att en duvig Fed är så bra för börsen egentligen. I slutet av en börscykel brukar det inte hjälpa att Fed är duvig.

Visst, börsen lär inte gå så bra initialt på en hökig Fed. Men det är bättre för börsen på sikt att de känner sig konfidenta med konjunkturen, än att de börjar tro på motsatsen.

Det är såklart mer positivt om OMX går över 1615 än att den går under 1500. Men oavsett känns det som ingemansland här just nu..

NAHB som leder amerikanska bostadsmarknaden kom in på 64 mot väntat 67 och fg 66. Sämre men en fortsatt stark nivå. Givet att bostadsräntorna faller så är jag inte orolig.

Empire Fed kom också idag in på -8,6 mot väntat 11,0 och fg 17,8. Mycket svagt. Pekar på att ISM kan falla ytterligare. Men i nivå med post 2010 lows. Ingen recession. Troligtvis handelsbråket som gör respondenterma nervösa. Det betyder inte att konjunkturen måste bli dålig. Men det betyder inte att den INTE kan bli det. G20 mötet är månadens viktigaste händelse. Nej, de kommer inte sajna nåt avtal där. Men de kan slå an en annan ton. Eller inte. Trump har goda skäl att inte vika sig:

1, Han agerar gärna på ett sätt som tvingar Fed att sänka förr el senare

2, Han behöver tullintäkterna till sin budget

3, Om han får till ett bra avtal med kineserna så blir han hjälte, om han inte gör det så är han en tuff amerikan som kämpar mot orättvisor. Win win.

Men försvagar kineserna CNY till 8 så är det inte kul för nån. Kanske räcker det för att sätta sig ner vid förhandlingsbordet?

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Kommer Fed att fälla marknaden?

 1. Deransa skriver:

  Skulle du vilja utveckla resonemanget kring CNY/USD något? Vid något tidigare tillfälle har du skrivit att vi vore rökta om den försvagades under 7. Varför är det nu 8 som är kritiskt och hur tror du ett sådant scenario skulle påverka marknaden?

  Draghi viftade lite med trollspöt i morse och vi fick den fetaste 1h kursstapel jag sett på länge(DAX). Han säger att konjunkturen är kass och kort därefter släpps även uberkasss ZEW som lirar med detta. Men marknadens reaktion är intressant som verkar välja att bortse från det negativa och bara se stimulanser som något positivt. Kommer bli kul att följa om ett liknande duvig resonemang från FED orkar driva upp SPX till ATH.

  Stort tack.

  • GaStan skriver:

   Sorry, jag har uttryck mig klumpigt. När jag sagt faller, menar jag inte att den ska gå från 7 och nedåt, utan uppåt. När cny stiger så försvagas den mot dollarn.

   Draghi säger idag att sänker Fed och euron stärks för mycket, så kommer han också att sänka.

   Men vinsterna i ett europa som växer med 0% är mycket sämre än ett europa som växer med 1-1,5%. Jag tror inte ens Draghi kan fixa detta i förlängningen

   • Jocke skriver:

    Tack för grymma inlägg. Men undrar bara varför du säger CNY/USD och inte USD/CNY? För det är väl USD/CNY som står i 6,91ish.

   • GaStan skriver:

    sorry, det är bara dålig ovana. När jag tittar på den i graf i Reuters slår jag in CNY i sökfönstret så kommer alltså usd/cny upp. slår jag in USD kommer det upp en massa annat skit. Så när jag skriver så blir det CNY först av ren ovana. Ledsen för detta! Hoppas det ändå framgår vad jag menar!

 2. Jonas skriver:

  ….o nu har vi minusränta på 10 åringen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.