Lite strategi i orostider

Erik Hansen sa det bra i börssnack i fredags. I mars 2009 såg inte PE talen baserade på innevarande års vinst roliga ut. Då ville man inte köpa. Man ville INTE köpa på botten med värdering som grund alltså. Störigt ellerhur? Man ville inte köpa på botten. Eller ville man? Tja, om man frågade sig själv hur värderingen såg ut baserat på 2010 års vinster så var det screaming BUY. Då funkade värdering. Men det var ett problem. Att estimera 2010 års vinster. De flesta hade sagt, ”de går inte att estimera”. Eller hade de sagt ”de vinsterna kommer vara superdåliga också”. Vi måste komma ihåg att konsensus trodde att världen skulle gå under på den tiden. Så då funkar inte värdering eller? Jo, om man hade kunnat estimera 2010 års vinster så hade det fungerat för då hade man förstått att det var billigt.

Jag vet att det inte går att pricka botten, men man kan säga så här: 2020 är förmodligen ett förlorat år. Men går det att estimera 2021 års vinster, så kan man också veta vid vilket pris som är billigt. Kritikerna av det här är snabba att säga. Men lika lite som du kan estimera 2020 års vinster klarar du att estimera 2021 års vinster. Jag hävdar att man inte behöver göra det så svårt för sig. Det räcker med att säga att ”kan vinsterna 2021 bli minst lika bra som under 2019. Ett trassligt år, fast med hyfsade vinster trots allt. Eller kommer Corona innebära att vi är i global recession och inte når upp till 2019 års vinster. Man behöver inte estimera några exakta vinster. Man behöver bara bilda sig en strategisk uppfattning om 2021 blir back to normal, och då kan man utgå från 2019 års vinster, eller inte.

Om det blir som 2019, då kan man äga aktier nu och det lär bli en bra affär. Oavsett var och när botten inträffar.

Så vad blir det? Du måste bilda dig en uppfattning om någon av följande:

1, Vi bara har sett början på Corona, det kommer leda till global lockdown, arbetslöshet, konkurser. När väl Corona släpper så tar det ett halvår så är det tillbaka igen. Ja då är det inte sannolikt att 2021 blir som 2019. Då är det inte särskilt billigt nu! Då ska börsen ner 20% härifrån i det korta perspektivet. Det betyder att Corona derivatan inte blir bättre. Den blir sämre!

2, Eller tror du att Corona sätter sin prägel till viss del på Q1, något mer i Q2, med till följd av lock down pga restriktioner, eller frivillig lock down så lyckas man röka ut viruset, vilket tillsammans med kraftfull finans- och penningpolitik gör att vi inte hamnar i konkurser och strukturellt alldeles för hög arbetslöshet. Att vi kan se fram emot en rätt stark recovery under 2h20, att viruset inte kommer tillbaka och att 2021 blir helt okej. Det blir ett 2019. Ja då är detta ett köpläge. Återigen, utan att veta var och när botten inträffar.

Innan ni är för snabba att bestämma er vad ni tror på, så vill jag höja ett varningens finger. I baissiga tider som nu, när media trumpetar ut dåliga nyheter, så vill hjärnan undermedvetet styra er mot alternativ 1. Jag säger inte att det är fel. Bara att hjärnan är inte så smart att den orkar se objektivt på bägge alternativen, utan 99% av alla människor kommer ha en dragning mot alternativ 1. Sen kan det mycket väl bli alternativ 1, men inte på grund av att hjärnan styrde er dit. Corona skiter i hur våra överlevnadsinstinkter fungerar.

Jonas Thulin från Penser lyfte fram i EFN idag att

1, Att stå utanför en börsnedgång är bra såklart. Men någon gång vänder det, och hur lyckat det var att stå utanför vet du inte förrän du är tillbaka i marknaden igen. Det är mellanskillnaden av när du steg av och när du kliver på som är din vinst. De flesta som står utanför och ser hur det faller blir så lyckliga och självkonfirmerande att de hamnar väldigt långt ifrån ett köpbeslut. När det väl kommer…. då är vi så pass högt upp att nyttan av att stått utanför oftast blir ganska liten. Oftast grämer vi oss inte över detta då vi intalar oss själva att det har varit skönt att stå utanför under turbulensen. Det må vara hänt men faktum kvarstår att totalavkastningen bland alla de som stått utanför sedan i februari över tid inte kommer bli särskilt mycket bättre än de som inte gjorde det.

Han säger även att ”Missar du årets 10 bästa börsdagar, så missar du i princip hela uppgången”. Det enda vi vet är att när det har bottnat och vänder upp, så kommer flera av de 10 dagarna att infalla. De som står utanför är sällan med på dem. Jag skulle säga aldrig.

Ni måste förstå…. en del av att vara investerad i marknaden, är att veta när man inte ska vara det. En del av att stå utanför marknaden är att veta när man ska vara med igen. Alternativet är att aldrig sitta i marknaden, eller att alltid sitta i marknaden.

I dagar som dessa hör man ”skit i Corona, såg du inte veckodatan i USA. 3,2miljoner människor miste jobbet. Har de problem med Corona kommande 4 veckor så kan det blir 3,2 miljoner jobb i veckan som försvinner. Eftersom 3,2miljoner jobb är c2% av alla sysselsatta så kan arbetslösheten gå från 3,5 till 13,5%. En ökning med 10%. Räcker inte det som bevis för att det kommer bli utdragen recession i USA?

Jag skulle säga att det är en spontant logisk reaktion som kommer från magen när allt ser negativt ut. Jag har arbetat i finansbranschen i 16 år och läst tusentals analyser. Många är väldigt bra, oftast väldigt logiska. Men vet ni vad? De visar sig oftast i efterhand vara fel.

Om vi säger att den samlade köpkraften idag ligger på 100, men så försvinner 10% av jobben och därmed köpkraften sjunker till 90 på ETT ÅR. Ja det är extremt negativt och leder till recession. Men det är inte ett år kvar. Det är 9 månader. Om de här 10% bara är arbetslösa i ett halvår, och sen kommer hälften i arbete under årets sista 3 månader, då blir köpkraftsminskningen 6,25. 93,75 av köpkraften finns kvar. Fortsätter lönerna att öka med 2,5-3% (vilket är oklart) så är vi uppe i 96.  Om Trump ökar upp statsskulden och kör budgetunderskott på 10% av BNP. Då pratar vi om en köpkraft för helåret 2020 långt över förra året. Säg sen att consumer confidence fortsätter att ligga kvar på hög nivå, vilket innebar att Amerikanska hushåll sätter sprätt på lika mycket som de brukar (dock inte på resor och restaurang utan annat). Då kommer det innebära att BNP och företagens aggregerade försäljning inte blir alls så tokig i år. Helt tvärtemot vad magkänsloanalysen pekade på.

Min poäng med det här exemplet är inte att ha rätt. Jag vet inte ens om jag tror på det själv. Poängen är att den enkla och logiska maggrops analysen, som den man hört om i veckan… ”3,2 miljoner jobb borta på en vecka, det blir långvarig recession” är just den typen av analys som ofta brukar bli fel. När man räknar på det i efterhand så ser man varför det inte blev så.

Vi lever i baissiga tider och Coronas effekter skrämmer. Analyser som pekar på misär har tolkningsföreträde. Har de mer rätt för det? Nope. Precis lika lite som hussiga analyser får rätt i haissiga tider. Oftast är det faktiskt tvärtom, men våra reptil hjärnor tar gärna till oss av baisse argument i baisse tider.

Hur kan man agera nu då? Jag tror vi kommer få se lägre kurser, men jag kan inte säga om vi sett botten. Det spelar inte så stor roll. Det är inte detta jag försöker fånga här. Nu handlar det mer om ditt långsiktiga sparande.

Då finns det några alternativ:

1, Köp för allt nu. Det blir bra på sikt

2. Köp för hälften nu, köp för andra hälften högre upp när du är säker på din sak

3. Köp för hälften nu, köp för andra hälften längre ner. Tro bara inte att du kan träffa botten

4, Köp inget nu, köp högre upp när du är säker på din sak

5, Köp inget nu, köp hälften längre ner, och eftersom du inte vet var botten är så kan det fortsätta ännu längre ner där du köper för andra hälften

6, Köp inget nu, köp hälften längre ner, och kör för andra hälften högre upp när du är säker.

Någon tycker nog de här alternativen var riktigt störiga.  De ger ju ingen guidning. Det var faktiskt inte meningen heller. Det viktiga här är att illustrera att det finns olika strategier, och det är jävligt mycket skönare att på förhand bestämma sig för hur man tänker agera och sätta upp en plan för detta. Oftast blir det mycket bättre över tid när man gör det.

Men så tänker någon… men vad fan. Jag ligger ju redan i marknaden. Jag har aldrig sålt. Till dig vill jag ge dig rådet ”om du satt på 100% cash idag, vilket alternativ hade du valt”. Försök svara på den så objektivt du kan, och ställ sedan det alternativet mot nuvarande situation.

Jonas Thulin lyfter också fram hur viktigt det är att vi varje läge ha rätt portfölj. Dvs att vara 100% investerad är inte ETT alternativ. Det handlar också om hur portföljen ser ut givet din tro vid varje givet läge. Där har jag också en ledande fråga. ”Om du satt på 100% cash, och var tvungen att investera idag. Vilka aktier/fonder hade du köpt då”. Det finns egentligen ingen anledning att sitta kvar på en aktie/fond som du har idag, om du inte köpt den om du inte haft den. Sälj den då, och köp istället mer av det du vill ha!

Happy hunting!

 

 

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

10 kommentarer till Lite strategi i orostider

 1. AJ skriver:

  Mycket bra skrivet, enkel hänt att man bara fokuserar på det negativa 👍

 2. P bateman skriver:

  En fundering.

  Nu har de varit så duktiga och byggt ”sjukhuset” på Älvsjömässan. Varför då??

  Scandic hotell ligger bredvid och står helt tomt. Hade de inte varit lättare och bara hyra det ett halvår?

  Alla skulle få egna sjukrum med toalett och dusch. Alla skulle vara isolerade i sina rum. Finns tom en färdigmatsal för vårdpersonalen dvs resturang. Hela infrasturen finns på plats. Dessutom skulle man rädda scandic från konkurs.

  Vad är de för larv som pågår??

  • patrik Bateman skriver:

   Trump kan väl upplåta sina hotell som står tomma i new york…måste de verkligen köra ett militärsjukhus på båt? de gör man väl när de är krig och alla byggnader är sönder bombade??

   Stopp med allt trams nu!

   Blir så trött
   Ligger fortfarnde all in i silver syns på 100 dollar uns i slutet av 2020 🙂

  • GaStan skriver:

   Bateman for president

 3. Jonas skriver:

  Vad är ordet jag söker…. vackert!

 4. Gustaf skriver:

  Bra inlägg där!
  Har du nåt tips för hur man kan träna bort reptilhjärnans förmåga att ta över tänkandet när man som minst behöver det på börsen? Meditation? Piller? 😀
  Min hjärnas rädslobaserade beslut vägrar sluta upprepa sig när det blåser som allra hårdast. Euro-krisen och nu coronakraschen (förmodligen) har lett till sämst beslut för min portfölj över tid.

  Men oj, idag ser det faktiskt ut att gå ner en del. Kanske får man lite rätt i tron på att detta kommer bli utdraget, men å andra sidan kommer jag inte våga köpa förrän det är ”för sent”…

  • GaStan skriver:

   En massa piller är lösningen 😉

   Nej men skämt åsido, så handlar det mycket om att ha en strategi som man följer, att hålla sig till data och räkna på saker istället för att bara tycka och tro…

   Också bra om man kan identifiera sina svagheter och vilka bias fällor man gärna hamnar i…. och lägga tid på att konfrontera dem!!!

  • PKo skriver:

   Tänk leken ”hela havet stormar”.
   Den som hela tiden sitter kvar på stolen agerar ”buy&hold”. Grundantagandet för alla köp är att världen/börsen inte kommer att gå under ens denna gång!
   Reser man sig (satsar på att snitta ned sig, index eller fond tryggare än enskilda aktier) måste man ha satt sig innan musiken tystnar (annars är man ute ur barnleken, börjar tappa pengar relativt buy&hold i börsleken).
   Tänker man så blir det mer en fråga om hur länge kan jag avakta att sätta mig (köpa) än om man överhuvudtaget vågar köpa! Dvs perspektivet vänder, oron släpper, och man letar bara köptillfällen!

 5. badibalja skriver:

  Bara att printa ut och titta på när man mår illa över berg och dalbanan. Sen får du väl byta namn till långsikt 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.