Från halvtomt till halvfullt… och snart halvtomt igen

Marknaden gläds åt att Corona derivatan i USA, dvs där antalet nya smittade om dagen har legat kring 18-20,000 istället för att fortsätta upp. Ju mer den planat ut, desto mer kommer dödsfallkurvan att plana ut senare i april. Se nedan länk, klicka på log skala.

https://www.worldometers.info/coronavirus/country/us/

Kinas ekonomi rullar igång igen.

Utvecklingen av vaccin ser ut att gå i rekordfart

Detta sammantaget gör att marknaden strävar uppåt. SPX och NDX är uppe och nosar vid sina Fib38 toppar. Får vi ett brott så  finns det gott om nya vändpunkter. Inte bara Fib50, utan även gap och gamla pivot punkter. De amerikanska indexen har också en förkärlek för att vända mitt i mellan Fib38 och Fib50.

Rent generellt  tror jag så här. ABC rekylen är avslutad, och vi är inne i en reaktion av hela denna rörelse.  Exakt var det vänder vet jag inte men jag tror marknaden ska bli lite överköpt. Pessimism härjar i media och optimism härjar på börsen. Lite som det ska vara just av anledning att börsen ALDRIG prisar in NULÄGET, utan framtiden.

Men jag tror att risken är stor att ”derivatan av framtiden” kan komma att förändras några gånger innan vi tagit oss genom detta, och givet att börsen är överköpt i sånt läge, så kommer det bjuda på nedställ. Om vi ska sätta en högre botten, stämma av fg botten, eller sätta ny botten går inte att säga. Rent generellt är jag köpare i detta kommande nedställ. Rent fundamentalt tror jag nämligen att de flesta analyser där ute är helt felaktiga. Ni kommer vara förvånade över hur världen är tillbaka i samma läge som innan krisen någon gång i höst.

Men följande håller jag utkik efter:

1, Att nya fall i USA inte hoppar upp mot 25,000+ om dagen

2, Att smittan inte kommer tillbaka till Kina… hur man nu kollar det om statistiken ljuger?

3, Mars var en dålig månad för hotell och restaurang och några till. Men aggregerat, både sett till länder, regioner och globalt, tror jag vi kommer bli positivt överraskade hur okej det ändå blev. Hela Q1 kommer vara rätt bra! April, och troligtvis även maj, däremot kommer se riktigt jävla trist ut. Det är nämligen då spridningseffekterna tar fart. Frågan är om marknaden är lite i otakt kring detta. Risken är rätt stor! Å andra sidan kommer Q3 vara fantastisk om Coronan derivatan fortsätter, men det är det få som fattar. Ännu färre kommer fatta det i slutet av april när NUlägesdatan är supersvag. Många kommer ligga snett gång på gång på gång på gång…… mer än vanligt faktiskt!

4, Det verkar också som om många länder ändå kommer acceptera viss arbetslöshet. Nedsidan av moral hazard problemen är för stor. Man vill också att företag ska vara med att ta kostnaden för epidemin. Inte bara skattebetalarna. Det är en svår diskussion med många rörliga delar.

————–

Datan är fortfarande sekundär… men så länge som jag lever så rapporterar jag. Man kan också tänka sig att marknaden lyssnar mer på data när glaset är halvfullt än när det är halvtomt:

Från Kina kom den officiella datan över Mfg PMI in på 52,0 mot väntat 45,0 och fg 35,7. Non-Mfg kom in på 52,3 mot fg 29,6. Superduper data. Men make no mistakes. Som jag skrev förra gången. Detta är sentimentsdata som bygger på enkäter, där man i princip frågar folk, är det bättre eller sämre än sist? Förra gången svarade alla kinesiska inköpschefer SÄMRE. Nu svarade man BÄTTRE. Man ska INTE försöka tolka in någon exakthet i datan utan bara inse att typ ALLA tycker det är bättre nu än för en månad sedan. No shit Sherlock. Då jobbade ingen.. nu går alla tillbaks till jobbet. Det är inte så konstigt.

Senare i eftermiddag kommer Caseshiller, CB Consumer confidence och Chicago PMI… stay tuned!

—————————–

Case Shiller huspriser kom in på 3,1% mot väntat 3,2 och 2,8….. Amerikanska huspriser ligger kvar på ATH. Grymt starkt, och gör att hushållens balansräkningar ser fortsatt bra ut. Detta bidrar positivt till consumer confidence. Någon kanske säger att krisen har precis börjat. Arbetslösheten började ju dra i förra veckan. Det finns en poäng i det, särskilt om det rullar vidare. Men är glaset så halvtomt egentligen? Även om Amerikanska arbetslösheten går från 3,5 till 13,5%…. så innebär det att 86,5% har kvar jobbet. De har aldrig betalat så låg räntekostnad på sitt bolån. Jag tror att många som extrapolerar att nuvarande problem kommer leda till en ny fastighetskris… vilket jag kan förstå att det i maggropen känns rätt och logiskt… kommer att visa sig vara tvärfel. Annat var det 2006-2008 när räntekostnaderna gröpte ur köpkraften för att belåningen var för hög i kombination med kraftigt stigande räntor. Men då… när samma analys kändes ologisk, för alla var så high on Life….. då hade alla tvärfel. Precis som vanligt!

Michigan Index är ett av två consumer confidence i USA. Conference Board sammanställer det andra. Det kom precis in på 120 mot väntat 110 och fg 130,7. Också sjuukt bra. Krisen härjar, folk anpassar sig, men 90% av befolkningen är up n running. Sen går man inte på hotell och restaurang….. men jag misstänker att man gör av med en hel del pengar ändå. Senaste Michigan var också bra. Det enda jag kan säga är: Över 90% av lönerna betalas hittills ut varje månad. Om konsumenten är rädd och deppig, så ökar hon sparkvoten och slutar konsumera. Då hade siffran i dag kommit in på 60. Men det gör den inte. Som det ser ut nu kommer ni bli förvånade över styrkan i Amerikansk konsumtion i mars.

Sen kom Chicago PMI, som brukar vara en bra Proxy till ISM då de har samma mätperiod. Den kom in på 47,8 mot väntat 40,0 och fg 49,0. Kommentarer är väl överflödiga.

Ur mitt perspektiv är detta börsvänlig data och ser man till hur SPX beter sig så är det bara en tidsfråga innan vi bryter 2650 och går mot en överköpt topp.

Have a nice one!

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

13 kommentarer till Från halvtomt till halvfullt… och snart halvtomt igen

 1. OXYD skriver:

  GaStan: Hur agerar du med ppm etc just nu. Redan fullt inne eller inväntar nästa drop?

  • Pelle skriver:

   Ja PPM är intressant. Själv bytte jag till Såfan från AP7 ränta i morse. Då låg jag faktiskt plus 0.5 procent sen årsskiftet. Får se om jag bytte för tidigt. Eller sent… 🙂

  • GaStan skriver:

   Jag jobbar inte med PPM…. men att manövrera mellan Såfan och Ap7 ränta är inge dum ide…. nu skulle jag nog skala ner aktier och vänta in lite lägre nivåer i april. Dock inte klart att vi har toppat ännu

 2. Martin skriver:

  Men hur ser du på hösten? Alla läkare och experter säger ju att peaken för Sverige nås (i antal döda) i slutet av April/början Maj, Sen blir det lugnt under sommaren och tar ny fart i sept/okt.
  I höst kommer det att behövas nya restriktioner och därmed nya stödpaket från redan hårt pressade statsfinanser, det gör mig orolig. Det kommer ju inte att finnas vaccin under 2020,

  • GaStan skriver:

   Jag är ingen virus expert, men är inte alls säker på att det tar ny fart i höst. Kina får visa vägen där…

   Vaccin räknar jag inte heller med. Bara nämnde det eftersom det bidrog till haussen igår!

 3. bertk skriver:

  Hej

  Kan du utveckla lite mer för lekman:
  ”Detta sammantaget gör att marknaden strävar uppåt. SPX och NDX är uppe och nosar vid sina Fib38 toppar. Får vi ett brott så finns det gott om nya vändpunkter. Inte bara Fib50, utan även gap och gamla pivot punkter. De amerikanska indexen har också en förkärlek för att vända mitt i mellan Fib38 och Fib50.” .

  Hur korrelerar detta med OMX/DJ, vilka nivåer är t.ex Fib38,50 ?

  • GaStan skriver:

   Omx går upp om usa går upp, och tvärtom. Fib38 för omx ligger på 1508 tror jag.

   Vad jag i princip menar är att jag tror SPX ska ner… efter att det toppat ur. Urtoppning kan varit idag eller 5-10% högre. Kan inte säga det tyvärr.

   Men toppen borde inträffa väldigt snart då jag väntar mig sur börs i april

 4. Welsh Corgi skriver:

  Hej, tack för ny post. Alltid intressant att läsa och begrunda. Många tankar om vågteori och b våg nu med åtföljande c våg som ska söderut och pröva gamla low och kanske lite till. 1150- 1100-ish känsla, usch.
  Men det är så svårt nu att ett brott uppåt förbi fibb 38,2 på S&P eller ett nytt ben ned känns lika möjliga. Står och velar (som en liberal, vi har alltid velat) om jag ska sälja termin eller köpa. Borde väl sälja så att det finns en hedge på nedsidan.

 5. Leif Andersson skriver:

  Men håll med om att det ändå är konstigt med denna optimism i USA när de svenska och framförallt stockholmska konsumenterna deppar. Här vågar somliga inte ens besöka en restaurang eller frisör för att spendera småpengar i sammanhanget.

  • GaStan skriver:

   Kanske är det ett nollsummespel…

   Antingen amerikansk idag (vilket är bra för ekonomin) så får de ett Spanien/italien på halsen.. vilket lamslår dem och så blir det dålig ekonomi till slut..

   Eller återhållsam med dålig ekonomi, men som till slut tvingar bort viruset och ger en god ekonomi.

 6. 25.000 smittade nås sannolikt redan ikväll skriver:

  Svensk tid kl 21 den 31 mars har USA hittills rapporterat 17.000 smittade. Då har 20 delstater ännu inte rapporterat något alls för kvällen och 30 delstater kan komma att rapportera fler fall under kvällen. Ser alltså ut som att vi redan ikväll kan passera 25.000 smittade i USA.

  Antalet döda ser ut att slå ”rekord” i negativ bemärkelse i USA ikväll. Redan nu 439 döda och då är klockan bara kl 12.11 i Los Angeles. Kvällen är lång. Ser ut att landa kring 700 döda enbart idag.

  Nu är det väldigt svårt att se hur börsen reagerar på detta, men helt klart går infektionen åt fel håll då man slår nytt rekord i antal döda (förväntat) men även i antal smittade som fortsätter öka ordentligt ikväll

  • GaStan skriver:

   Tusen tack för feed back… det var detta jag inte ville skulle hända om man ville tro på högre toppar… den dagliga Corona derivatan i USA står över allt annat.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.