Vad kan fälla marknaden

En dyr börs faller inte bara för att den är dyr, en börs faller inte bara för att läget är euforiskt. Det måste till en trigger, en tändsticka, som kanske i normala fall inte betyder nåt, men givet en stretchad värdering eller sentiment så räcker det för att det ska vända ner. Jag ser två tändstickor. Den första är Biden och stimulanspaketet. Det kan antingen ta för lång tid eller bli för litet eller både pga tuffa förhandlingar med senaten. Den andra tändstickan är oro för Q1:orna. Dvs även när vi har ett vaccin på plats och alla är glada och nöjda för de inser att riskgrupperna kommer att välja att vaccinera sig och därefter slipper vi överfulla sjukhus och därmed kan lyfta bort nästan alla restriktioner, så kommer vi inte kunna vaccinera alla på en vecka utan det kommer ta lite tid. Under den här tiden kan vi inte bara lyfta bort alla restriktioner utan kan i bästa fall fasa bort dem. Det gör att den ekonomiska aktiviteten blir lägre än om det var fritt blås. Detta gör att man kommer att oroa sig över företagens faktiska försäljning under Q1, och därmed vinsterna. Sen tror jag att vinstrevideringarna max kan uppgå till 10-20% på nedsidan, vilket alltså max slår mot helårsvinsten med 2,5-5%. Så värderingsmässigt på lite sikt spelar det nada roll, men som narrativ kan sentimentet får sig en törn. Det finns en risk att de här tändstickorna tänds samtidigt, och är sentiment och värderingar på topp, så ligger en 10% korrektion i korten. Den här korrektionen ska användas för att köpa in sig i. Mer om detaljerna kring detta längre fram.

Men som jag sagt tidigare, just nu är jag bullish med sikte på SPX 3,900 +/-50 vilket borde inträffa under första halvan av december. Just nu handlar det för mycket om vaccin/2021/TINA som gör att vid varje nedställ kommer köparna tillbaka. Korrektionen ovan är en januari/februari grej. Mitt bull scenario är intakt så länge som SPX 3,540 håller (12,100ish för NDX).  Tror att det lirar med OMX 1860-1890. Target på OMX ligger på c2100.

———-

Många baissar kring värderingarna kring Tech aktier. Jag förstår vad ni menar om man tittar på Mcap. Det ställer höga krav på framtiden. Jag ska inte haussar här, men jag ska få er nåt annat att tänka på, nämligen bristen på predikteringsförmåga och att prognoser präglas felaktigt av historien. Låt säga att västvärlden växer med i snitt 2% om året närmaste 5 åren, med en inflation på i snitt 1,5%. Det ger en nominell tillväxt på c3,5%. Det är i den miljön som näringslivet verkar i, och det är på den nivån som aggregerad försäljning kommer landa på. Om Försäljningsökningen ligger på 3,5% om året så kommer vinsttillväxten max ligga på 10-15%. Om vi säger att alla högtvärderade disruptiva bolag de facto kommer leverera en extraordinär försäljningstillväxt på säg 10-20% om året, så måste det innebära att övriga bolags aggregerade försäljning kommer att krympa. Krymper den krymper vinsterna. I mitt yrke får jag ta del av väldigt mycket bolagsanalyser, och jag kan säga att det finns typ ingen där prognoser ligger på att försäljningen ska vara oförändrad eller sämre om 5 år, och där vinsten är avsevärt lägre än idag (eller snarare förra året om vi tar det som basår då detta år är speciellt). Jag säger inte att jag har en bättre spåkula, bara att jag vet att det finns en linjär koppling mellan aggregerad försäljningstillväxt och nominell BNP tillväxt (som både är logisk och fungerat historiskt), och tror man att den blir ljummen, vilket jag tror, samtidigt som Amazon, eller Facebook eller Vestas ”kurvor” fortsätter med samma lutning, vilket jag också tror, då måste nåt annat ger vika i den ekvationen. Detta betyder inte att Tech bolag etc per automatik alltid går bättre. Värderingskomponenten i kombination med sentimentsförändringar, plus förändringar i räntan kan göra att de går riktigt dåligt stundtals. Min poäng är bara att det kommer finnas en jäkla massa bolag där ute, som var hyfsat lönsamma förra året, fria kassafflöden, utdelningar, och gud vet allt, som många tror att det står sig nog okej även om 5 år, fast där de kommer tjäna hälften så mycket pengar som förra året, och kämpa med rätt stora problem. Visst, multipeln kanske är långt mycket högre och kompenserar för vinstfallet…. men det tror jag inte. Varför skulle ett bolag som genomgått den resan handlas till en hög multipel? 5 år ut så är jag mer rädd för aktier i bolag som inte växer men har låg värdering, än de som växer och har högre värdering.  Historiska exempel talar för detta dessutom. När det kommer till aktiekurser så är jag ofta contrarian, men när det kommer till företagens verksamhet, då är jag gärna momentum. Det kommer jag fortsätta att vara! Därmed inte sagt att Growth kommer att gå bra, vare sig i absolut eller relativa termer, vid varje given tidpunkt.

————–

Från Kina kom den officiella Mfg PMI siffran in på 52,1 mot väntat 51,5 och fg 51,4. Starkt! Non Mfg 56,4 mot fg 56,2. Superstarkt. Det är Kinesiska konsumenten som drar det här landet just nu. Inte som tidigare, de västerländska konsumenterna. Men det är lugnt, de kommer nästa år.

Chicago pmi kom precis in på 58,2 mot väntat 59,0 och fg 61,1. Sämre fast nivån är inte så pjåkig, indikerar en ISM strax norr om 55…. så detta sabbar inte caset på nåt sätt.

I veckan har vi PMI/ISM från hela världen, amerikansk jobbdata. Tbc

Ha en fin första advent, ta en glögg och njut lite av friden. Corona borde i varje fall tagit dö på den värsta jul stressen. Det är ju nåt positivt!

————

Från Kina kom den privata Mfg PMI siffran (Caixin) in på 54,9 mot väntat 53,5 och fg 53,6. Läs gårdagens analys på Kinas Mfg…

Mfg PMI i Europa kom in på 53,8 mot flash 53,6 och fg 54,8. Tyska motsvarigheten kom in på 57,8 mot flash 57,9 och fg 58,2. Blir inte andra vågen i europa värre än så här…. då förstår jag att marknaden är pigg och glad. Sen måste man komma ihåg följande. Företag rent generellt håller mindre lager i dag än för 10, 20 år sedan. Man kan göra det pga smarta affärssystem, som gör att man inte behöver binda stora lager, eller ännu värre, bygga upp lager som sedan inte blir sålda. Dagens effektiva system innebär också att man med blixtens hastighet kan stänga av produktionsapparaten om efterfrågan viker. Det här hände i våras. Mycket av den uppgång vi sedan sett sedan i somras är att dels kom efterfrågan tillbaka, och dels var lager för små. Detta har gynnat tillverkningssektorn, och gör fortfarande. Tjänstesektorn som presenteras senare i veckan har av naturlig förklaring inte samma ”lager och produktions” karaktär. Servicenäringen kan därför sägas vara en bättre temp på Covid restriktionerna. Service sektorn är också en större del av BNP än tillverkningssektorn… och sysselsätter fler… och är därmed viktigare för köpkraften. Därmed inte sagt att tillverkningssektorn är oviktig…. dagens siffra är bra!

Senare i em har vi US PMI och ISM… US Mfg PMI kom in på 56,7 mot flash 56,7 och fg 53,4. Mfg ISM kom in på 57,5 mot väntat 58,0 och fg 59,3. New Order 65,1 mot fg 67,9. Jag skulle säga att detta är ett strong set of data. Tillverkningssektorn mår synnerligen bra i USA, särskilt ur ett C-19 våg 2 perspektiv.

Next up, Service PMI och jobbdata. Jag är bullish!!!

————–

Demokraterna verkar gå ner från 2,000mdr+ (10% budgetunderskott) mot 900mdr. Republikanerna svarar med 500mdr. (2,5% underskott). Jag tror ju att bortsett från under Q1 som trots allt kommer att påverkas av restriktioner så blir resten av året starkt. Så på ett sätt förstår jag Republikanerna. Landar det på 900mdr så kommer det säkert att visa sig att det räckte i efterhand, men det finns en risk att hela det här ”paket-bråket” i kombination med vaccin-fortsatt hög nivå på dödsfall-restriktioner” ändå kan störa ”2021” narrativet, och handlas vi högt (värdering, pris, sentiment) så är det underlag för nästa större rekyl. DOCK, har jag inte sett några signaler ännu på att den är på väg utan 2021 narrativet frodas helt okej, och målet SPX 3,900 +/-50 är intakt. Jag brukar alltid baisse för tidigt, både sett till pris och tajmingmässigt, så att jag fortfarande är positiv måste ju betyda att vi har långt kvar 😉

Från Kina kom service PMI in på 57,8 mot fg 56,8…. fan vad de klarar det här bra ändå!

US Service PMI kom in på 58,4 mot flash 57,7 och fg 56,9. US Non-Mfg kom in på 55,9 mot väntat 56,0 och fg 56,6 . Mitt under brinnande våg2. Hur bra kan det bli när stora delar av riskgrupperna är vaccinerade…. plus en FED som vägrar höka sig….den karamellen asså!

 

Apropå FED…. för att de ska höja så måste inflationen (Core PCE) snitta 2%. Rent matematiskt måste den allltså upp mot 2,5% under nån månad för att detta ska hända. För att Core PCE ska nå 2,5% så måste lönerna upp mot 3,5%. Jag räknar med att de börjar prata om policy förändring 6 månader innan det är dags. Då kan man tänka sig följande:

2021: tillväxt och jobbskapande tar fart, men är i mångt en återställning av 2020. Som jag sagt tidigare ”tänk er 2019 med strössel på”. påverkar inte löner eller inflation, och därmed inte FED och räntorna.

2022: Nu börjar lönerna att röra på sig uppåt, under andra halvåret ta sig mot 3%+. Core PCE hänger på med 6 månaders lagg, men påverkar inte FED ännu, och inte räntorna heller så länge som de inte förändrar sin kommunikation.

2023: Lönerna fortsätter över 3%, och drar nu core pce med sig över 2%, och under andra halvan når core PCE över 2% och FED kommer att göra sin första höjning. När de väl börjar höja så tror jag de höjer med 25 punkter varje kvartal. Man gör inte om misstaget som sist och höjer för mycket. Jag skulle säga max upp till 1,5% (där snitt inflationen ändå legat). Det betyder att 10-åringen när den väl börjar ta fart under 2023 så kan den stiga mot 2,5-3%. (Ser man till aktieriskpremien så bör börsen som mest värderas till PE20 på 2023 års förväntade vinst, men troligtvis lägre)

Min högst spekulativa take är att FED gör sin första höjning mellan sommaren och vintern 2023. Låt säga att de börjar svänga i sin kommunikation (från att vara stenhårt duviga) eller halvår innan så borde det kunna inträffa som tidigast december 2022. När de gör det så kommer räntorna att på allvar börja röra sig uppåt. Men innan dess, dvs under kommande 2 år, så lär FED upprätthålla sin duviga kommunikation. Det betyder att man inte rör räntan, men det betyder också att man borde använda unlimited QE till hålla statsobligationsräntorna på mattan.

Mål nivåer för SPX givet att de tjänar 180 usd nästa år, 200usd 2022 och 220 under 2023…. samt ovan ränteresonemang där 10-åringen håller sig på c1% under närmaste 2 åren för att sen dra mot 2,5%+ blir:

2021: Target 3,900-4500

2022: Target 4500-5,500

2023: Target 3,500-4,500

Notera nu att detta är inte prognoser utan mer en scenario analys…. givet ovan input. Jag tar alltid ett steg i taget…. ni vet det här med ”kortsikt”. Det är mycket enklare… och har man dessutom hyfsat rätt på kort sikt ”hela tiden” så blir det ju by default bra på lång sikt.

Trevlig kväll!

——————–

Fredag och snart helg!

I USA skapades det 245k jobb förra månaden mot väntat 469 och fg 610k (nedreviderat fr 638k). Sämre än väntat, men jag tror ändå marknaden kommer att ta det bra då 1, marknaden numera är fokuserad på 2021 och 2, svag jobbdata är till demokraternas fördel när det kommer till stimulanspaketet. Min snabba take är följ:

1, jag ser egentligen inte jobbskapandet som nyskapande, utan det är snarare återanställningar av alla som miste jobbet i våras, och att hela nästa år kommer att handla om att ta tillbaka folk i sysselsättning. Visst, en och annan restaurang och shoppinggalleria har fått stänga och kommer inte att öppna igen, men samtidigt finns det andra företag som ”netto” anställer. Tänk Amazon.

2, Ser man till antalet som insjuknat och dött i Corona under oktober och november så är det ganska fantastiskt att det skapats 850,000 jobb. Jämför med i våras då det försvann över 20 miljoner jobb.

3, En ekonomi som skapar jobb, är inte synonymt med negativ tillväxt. Positiv tillväxt är synonymt med positiv försäljningstillväxt, som är lika med vinsttillväxt. Nu tror inte jag på vare sig Vinsttillväxt eller BNP tillväxt under Q4…. men just därför är det ändå väldigt starkt att så många företag återanställer och nyanställer.

Förutom förväntningar om Godkända vaccin i USA och Fiscala stimulanspaket så är det nog många som hoppas på att FED ska kommer med något här i december. Typ dra upp eller förlänga takten på QE. Själv tycker jag detta är rätt sekundärt, det intressanta är det Fiscala, och att det finns QE bakom av minst samma storlek…. men jag är fullt införstådd med att marknaden ändå tycker att det är viktigt att FED inte gör någon besviken…

Trevlig helg

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

13 kommentarer till Vad kan fälla marknaden

 1. Tomas skriver:

  Mycket intressant som vanligt!
  Ramlade på en intressant artikel i Affärsvärlden som jag undrar om du har några synpunkter på? https://www.affarsvarlden.se/kronika/thedeen-bagatelliserar-realrantechock
  Om jag tolkar det rätt så kommer detta att påverka fastighetsbolag och deras hyresgäster genom ökade kostnader men blir inte klok på om det bara gäller nya fastigheter?
  Kanske är det så att fastighetsbolagen redan har så mycket andra typer av lån att detta inte påverkar så mycket? (Tänker främst på företagsobligationer)
  Jobbar i fastighetsbranschen och har inte hört något direkt om detta, men jobbar med IT så det kanske inte är så konstigt…

  • GaStan skriver:

   Precis som med hushållen tidigare så har man sett hur kommersiella fastighetsbolag ökat sin leverage… vilket kan slapa problem om räntorna drar. Precis som vid hushållen.

   Genom att strama så tvingar man dem till att ta mindre lån, fast mer EK. Osäker på om de kan höja hyrorna för att kompensera för avkastning på eget kapital. Klart tveksamt.

 2. villatoca skriver:

  Två tändstickor och säsongsmönster. Tror du får rätt någonstans runt den 24:e. Att gå in i nya året (och januari/februari när alla fokar på bokslutsarbete) med höga värderingar har historiskt varit en bra tidpunkt att vara litet försiktig.

  🙂

 3. P Bateman skriver:

  Hur högt kan 10 åringen usa gå innan det blir smärtsamt för börsen?

  Ser ut som att den kommer fortsätta stiga om allt går som de ska …extremt bullish nu på börsen, man börjar tro mer och mer på att omx kommer orka ta ut 2000 nivån

  • GaStan skriver:

   Jag tror Vinsten för SPX nästa år kommer landa på 180usd. Givet att det stämmer så handlas spx till cPE20. Det ger en earnings yield på c5% (1/20).

   Börsen har senaste 10 åren toppat ur kring en aktieriskpremie på strax under 3% (earningsyield minus räntan). Det betyder att stiger 10 åringen mot 2% så är börsen fullvärderad här. Stiger den högre så motiverar den en fallande börs.

   Jag tror inte att 10 åringen kommer etablera sig över 1% trots att utsikterna är positiva. Jag tror inte det för att Fed kommer inte röra styrräntan närmaste 2 åren, och genom unlimited QE har de kraften att se till att 10 åringen inte stiger (genom att de köper obligationer när andra säljer). Detta för att de inte vill att räntekostnaderna stiger för alla belånade (10åringen är en referensrånta för andra räntor) och för att unvika asset deflation (som är resultatet när alternativ avkastningen, dvs 10 åringen, blir högre)

 4. Joakim skriver:

  Tjena.

  Bra inlägg!
  Yieldkurvan 10/2 years ser ut att ligga i en stegiande trend nu sedan lite mer än 1 år tillbaka.
  Drar du några slutsatser utifrån den?

  Tidigare har väl börsen gått ner rejält när denna kurva varit nere runt nollan, vänt uppåt och sedan fått trenda uppåt ett tag.

  Är det annorlunda denna gång eftersom räntorna är så låga?

  Mvh Joakim

  • GaStan skriver:

   Jag tycker den fungerar hyfsat fortfarande, men inte lika bra som pre Lehman.

   Logiken bakom är följande;

   Korta ränta speglar styrräntan fr centralbanken.

   Långa räntan speglar synen på konjunkturutsikter, risk och inflation.

   När marknaden är negativ till konjunktur och inte vill ta risk så köper man långa statspapper som gör att räntan sjunker. Den sjunker fortare än kortare papper varpå yieldkurvan faller. Den flaggar för dåliga tider. Undvik aktier.

   När det pekar mot bättre tider så stiger långröntorna varpå yieldkurvan stiger.

   I rådande läge borde 10 åringen stiga en hel del, men den gör inte det för Fed via QE kommer inte tolerera en sån ökning. Se gärna mitt svar fr förra kommentaren.

   Räntemarknaden började tro på bättre tider redan i somras när 10 åringen vände upp fr låga nivåer. Men räntemarknaen var sen på bollen… aktiemarknaden började stiga redan i slutet av mars…

   Man kan alltid lita på räntemarknaden, den har oftast rätt i sin syn på konjunktur och risk…. men den är ofta sen på bollen så jag följer den inte lika slaviskt längre

 5. Lars skriver:

  Du som har koll på det här med fastigheter…
  Skulle vara intressant att få dina synpunkter på denna ändring.

  Innebär detta att man aldrig kommer att behöva betala någon fastighetsskatt om man bor kvar tills man går ur tiden?

  Hur tror du detta kommer att påverka bostadspriserna framgent, när man har mer EK till ny bostad?

  Att de blir hål i skattebasen antar jag men ska detta finansieras med ännu mer utspädning av SEK?
  Vad är huvudsyftet med denna manöver? Är det att tänja ytterligare på ett finansiellt system, för att få folk att spendera mer, ökad tillväxt.

  MVH Lars

  • GaStan skriver:

   Skattebiten är jag rätt dåligt insatt i. Jag trodde det handlade om att man inte längre behöva betala någon ränta på latenta vinster man gjort i samband med historiska bostadsafärer. Eftersom vi har haft en stark marknad så har de flesta sålt med vinst, men istället för att betala skatt på vinsten, så har man kunnat skjuta upp denna givet att man sätter in pengarna i en ny bostad. Dock har man fått betala en liten ränta på detta uppskov. Den tar man nu bort.

   Jag tror inte det har någon större inverkan på bostadspriserna.

 6. Pingback: Veckorapport vecka 49 2020 | Onsdagsfonden

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.