Det börjar lacka mot jul

Den här tiden på året brukar vara förknippad med stark börs. Men man ska vara försiktig att ta rygg på annomalier. Bättre att förstå varför det ska upp eller ner och sen se hur det lirar man eventuell säsongsmönster.

I veckan har vi QE nyheter från ECB, och i nästa vecka är det FEDs tur. Det finns också goda chanser att man lyckas skaka fram ett finanspaket i USA innan veckans slut. Inga politiker vill se en nedstängning av den statliga apparaten så här mitt i Corona jultider. FDA i USA borde också kunna godkänna Pfizers vaccin rätt snart. Så narrativet kan visst leva på ett tag till…

Jag följer US 10-åringen (implicit även dollarn då alltså) och VIX med stort intresse i det korta. Vi vill inte se ett ryck upp i någon av dem om nisse rallyt ska leva vidare. Skulle 10-åringen få för sig att marschera vidare över 1%, och samtidigt ta död på dollarförsvagningen, så kommer det fälla marknaden, varpå VIX drar iväg. Jag tror inte politikerna eller FED är särskilt intresserade av detta. För att tro på väsentligt högre räntor så måste man tro på högre löner. Anledningen är att lönerna är det enda som kan lyfta inflationen strukturellt (svag valuta gör det bara temporärt), och därmed det enda som kan tvinga FED att agera på räntesidan. Att tro att FED kör nollränta, inflationen står i princip stilla och unlimited QE… och att räntorna TROTS detta ska fortsätta upp av bara farten. Det faller på sin egen rimlighet.

Tekniska nivåer på riktigt kort sikt är stängning under 1900 för OMX (men egentligen är bull caset intakt hela vägen ner till Fib38 1855, Fib50 1826 där vi dessutom har ett gap), 3630 och 3540 i SPX samt 12,100 för NDX.

Från Kina landade exporten på 21,1% YoY mot väntat 12,0 och fg 11,4. Skickade man varor till Black Friday lager eller? Importen blev 4,5% mot väntat 6,1 och fg 4,7%. Starkt!

I veckan har vi inflation från Sverige och USA samt Prel Michigan. Inga kioskvältare. Nummer ett är stim-paket, ECB och FDA vaccin.

Tbc….

Have a nice one!

——————–

ECB höjde sitt QE med 500mdr, och förlängde programmet en bit in i 2022. Typ det som förväntades. Vare sig positiv eller negativt för marknaden, vilket dagens reaktion på diverse index bekräftade.

Svensk inflation kom in på 1,1% YoY mot väntat 1,1 och fg 1,1 vilket lirar med lönetakten på c2%. Amerikanska inflation kom in på 1,6% mot väntat 1,6 och fg 1,6. Lirar också med löner kring 2,5%. Vare sig Riksbanken eller FED behöver vara bekymrade över vare sig lönetakt eller inflation i nuläget. Nästa år kommer bjuda på stark tillväxt men mycket är återhämtning av årets sättning, varpå vi inte lär se så stor inverkan på vare sig löner eller inflation. Det blir ett sömnigt år. Året därpå, 2022 så kan det börja hända grejor vilket alltså mot slutet av året borde leda till förändringar i hur man kommunicerar sin framtida politik. Trenden borde därmed vara uppåtriktad fram till våren 2022 med en klassisk buy the dip marknad. Jag bygger det på 180 dollar i vinst för SPX under nästa år, och 200 året därpå, med fortsatt låga räntenivåer, och ihållande QE. Men vi tar ett steg i taget. Mycket kan hända på lång sikt som förändrar bilden. Vi som har varit med förr vet jag vad menar!

Next up, kommer kongressen godkänna stimulus som gör att vi undviker en shut down. Det borde ligga i de flestas intresse….

————

Veckan börjar lida mot sitt slut och jag såg en graf som fångade mitt intresse. Nämligen skattesatsen för SPX bolagen. Där, tillsammans med löneutvecklingen, har du de verkliga orättvisorna i USA. Inte FED och QE som många lyfter fram.

 

Min gissning är att Biden vill normalisera den här grafen under sin mandat period. Eftersom Vinstmarginalen på sista raden för SPX bolagen ligger på 10% så skulle en höjning mot 4%, top of range, allt annat lika innebära att vinsten blir 25% lägre. Senaten kommer ju aldrig tillåta detta, med någon typ av gradvis normalisering är att vänta 2022 och framåt. Nu tänker ju inte Biden köra nån åtstramningspolitik, vare sig nästa år eller därefter, utan han vill sätta sprätt på pengarna, vilket egentligen gynnar Trumps kärnväljare.

Men jag tänker så här. Säg att man nästa år Tar in 100usd i skatt, men sätter sprätt på 110. Dvs underskott med 10. (vi får se vad de går igenom). Året därpå säger Senaten att nu mår ekonomin rätt bra, inga mer underskott. Om man fortfarande bara tar in 100 i skatt så måste man då sänka kostnaderna till 100. Det är inte Biden intresserad av. Han kommer säga att antingen kör vi underskott, eller får vi höja lite skatter som slår mot de bäst bemedlande, särskilt eftersom skattetrycket är historiskt lågt. Min gissning är då att han hämtar hem skatt, säg från 100 till 110, och har därför möjlighet att spendera lika mycket som året innan utan att köra underskott. Som ni förstår är siffrorna bara fiktiva, det är mer för att beskriva ett resonemang.

Prel Michigan kom precis in på 81,4 mot väntat 76,5 och fg 76,9. Not bad!!! Sicken fredags present…. måste vara Vaccinet som får folk på glatt humör igen efter att ha smådeppat kring andra vågen. Nu är det bara upp till kongressen att se till att vi undviker en shut down så är allt biff….

Sen måste jag ge en eloge till Erik Hansen. När vi talades vid i november hade vi en rätt likartad syn på marknaden, dvs positiv, men där han flaggade för att november har varit stark, och första halvan av december brukar vara rätt mjuggig, det är först mot andra halvan du får ditt tomterally. Mycket pekar på att han kommer få rätt!

Trevlig helg

 

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Det börjar lacka mot jul

 1. Andreas skriver:

  Jag har två frågor:
  1. Hur väl skulle du säga att man kan lita på siffor som kommer från Kina? De hävdar väl fortfarande 4 634 dödsfall i Covid mot Sveriges 7200. Om man vill visa sig bäst i det ena så gäller det säkert det andra också.

  2. Finns det ingen chans att räntan på 10åringen kan fortsätta uppåt av den enkla anledningen att investerare väljer att sälja obligationerna för att istället köpa aktier? Jag har lite svårt att förstå utbud och efterfrågan på just räntor.

  Tack för en bra blogg i vanligt ordning 🙂

  • GaStan skriver:

   1, nej jag litar inte på datan. Men det betyder inte att den måste vara felaktig. Det kan lika gärna innebära att den stämmer. Poängen är att det går inte att veta. Sett till övrig makrodata så tuffar det på rätt bra där borta, och ur det avseendet blir covid datan sekundär!!

   2, visst, det skulle kunna finnas en hel del säljare, men glöm inte köparen Fed. Hur vet du vad netto effekten blir? Det fina med Fed är att de har obegränsat med pengar. Säljarna har bara summan deras obligationer är värda.

   En annan aspekt är inflationen. Den ligger strax över 1%. Det betyder att realräntan för att äga en obligation som ger c1% i 10år är ca 0%. Sett till senaste 10 åren är inte det dålig real avkastning. Skulle 10 åringen stiga markant över 1% så börjar den ge positiv real avkastning. Givet att inflationen inte börjar dra alltså. I ett sånt läge tror jag aptiten att sälja inte är lika god, och på samma sätt är aptiten att köpa större. Därför kan vi inte heller räkna med att säljtrycket är konstant och helt en funktion av aktiemarknaden.

   Som jag sagt tidigare… jag tror räntan på 10 åringen helt domineras av Feds policy, och så länge som de kör nollränta och unlimited QE, vilket förvisso kräver låg inflation och löneutveckling, så är de helt fokuserade på att hålla nere räntorna i syfte att stimulera asset inflation och hålla ner räntekostnader.

   Men visst temporärt kan såklart 10 åringen ticka upp, men att trenda upp och etablera sig på högre nivåer är osannolikt.

   • P Bateman skriver:

    Bara för att reda ut för oss amatörer

    När investerare är rädda för tillväxt etc flyr de till obligationer (köper) vilket gör att räntan går ner på dessa? Är lite förvirrande när många köper aktier går de upp men med räntor blir det tvärtom? Men avkastningen för den som sitter redan i obligationer är bra eftersom priset på dessa går upp?

   • GaStan skriver:

    Stämmer bra, när räntan faller så stiger priserna.

    Men för att vara vän av ordning. En enskild obligation har alltid ett förfall framme i tiden där den förfaller, och köper du en obligation med 1%
    Årlig ränta till förfall så är det den räntan du kommer få vid slutdagen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.