Fenomenal styrka

Jag trodde tidigare att SPX skulle ner mot 4500-4550 för att kraftsamla men så blev inte fallet. Istället har vi haft en två veckors konsolidering med som mest 2%, med en helt klart stark underliggande marknad. Visserligen är dollarn och VIX starka men det räcker inte. Dollarn är troligtvis stark för att FED är i ett mycket hökigare läge än omvärlden, vilket i sin tur handlar om att inflationstrycket där borta är ett större problem. Räkna med fortsatt stark dollar så länge som det håller i sig.

Varför är marknaden så stark? Det handlar i grunden om två saker. 1, Bra aktieriskpremie och 2, stark makro.

1, Aktieriskpremien är SPX 4,700 / Vinst2022 på 220usd = PE 21,3 –> earningsyield 4,7% minus US10yrs 1,5% = 3,2%. DETTA LOCKAR TILL KÖP, och har hindrat marknaden från att gå ner.

2, Mycket handlar såklart om låg ränta, men i lika stor utsträckning om förtroende för Vinst prognosen. Ihållande stark makro ger -> förtroende för att ekonomin ska fortsätta att växa –> vilket gör att företagens försäljningsprognoser kan infrias –> vilket gör att företagens vinstprognoser kan infrias.

Stark ledande makrodata gör att man litar på 220usd i vinst nästa år -> vilket gör att man litar på Aktieriskpremien.

Detta håller marknaden under vingarna.

I veckan har vi prel PMIs från världens alla hörn. Det är såklart jätteviktiga, men sannolikt kommer de att vara bra. Vi har även Core PCE, som sätter nya highs som media och analytiker gillar att skriva om, men som marknaden egentligen skiter i då de tror att de är övergående, samt Michigan. Riksbanken sammanträder också… gäsp! Ingves kommer gnälla om utlåningen om bostadslån, vilket han har helt rätt i. Jag gillar ideen om ett register över allas skulder. Ungefär som förr i tiden när man hade koll på hushållens förmögenheter.

Anyhow, det är en dryg vecka kvar av November, och det är inte omöjligt att vi bryter upp ytterligare. Jag tänker SPX 4,830 och NDX 17,000 dvs dryga 2% härifrån. Sen bjuder de första två veckorna av december på rekyl mot SPX 4,550 på c6%….. för att därefter ralla tillbaka mot ATH (tomterally) under årets två sista veckor. Eller är det bara så typiskt mig att börja bli lite småpositiv nu precis när det vänder ner. #kaffesump

SPX 5,200 i mars 2022 är alltjämnt target… inget har ändrats där!

Ha en fin vecka!

Tbc…

—————-

Det pratas mycket om inflation och löner där ute. Huruvida FED höjer under 2022 eller 2023 handlar väldigt lite om vad som händer med inflation och löner just nu. Anledningen är att de krafterna som påverkar utbud och efterfrågan just nu, är till stor del temporära och övergående, och har därmed liten bäring på hur just hur inflation och löner kommer att utvecklas under 2022 och 2023. Alltså, det som händer JUST NU har lite bäring på räntorna i framtiden. Det verkar inte alla förstå, eftersom debatten kretsar mycket kring vad som händer NU, och vad som kommer att hända med räntorna. Om FED höjer 2022 eller 2023, beror alltså på vad som händer med Core PCE under 2022/2023 vilket handlar om vad som händer med tillväxt, tajthet i arbetsmarknaden (jobbskapande) och löner under nästa år. FED kan mycket väl vara behind the curve och tvingas till tidigare räntehöjningar. Men det beror inte på vad som händer nu.

Det som är intressant är hur media skriver om problem med inflation, FED är bakom kurvan, räntehöjningar lurar runt hörnet…. MEN en Amerikansk 2-åring ligger på 0,6%. Om räntemarknaden hade trott på räntehöjningar inom kort, då hade den legat väsentligt högre. Alltså minst 1%. Den dagen FED inleder en serie av räntehöjningar, troligtvis 4-6 stycken a 25 punkter i kvartalet, så kommer den lyfta mot 2% och dra med sig 10 åringen mot 3%. Min gissning är alltjämnt att detta är ett case för 2023, inte 2022. Fiscal Cliff kommer innebära att det inte blir nåt under nästa år. Jag är fortfarande förvånad över hur så få inte räknat på konsekvenserna av att staten kör 15% budgetunderskott under ett år när privata sektorn mår rätt bra, som i år alltså…. och när man sedan tar bort denna typ av stimulans, som nästa år.

Marknaden svagar sig för att räntorna tar tog ett kliv upp igår…. och mycket handlar om synen på inflation just nu. Stagflationstemat härjar under röda dagar. Huruvida vi ska få en stark avslutning på november är svårt att säga nu. Min syn står dock fast: Nedsidan är begränsad. Året avslutas sannolikt starkt. Vi får en viktig topp till våren, lagom till att inflationen vänder ner och vi kan konstatera att inflationsoron var obefogad, och allt känns rätt bra. Då ska man sälja. Nu känns det oroligt… då ska man äga aktier.

Tyska Mfg Flash PMI kom in på 57,6 mot väntat 56,9 och fg 57,8. Från Europa kom den in på 58,6 mot väntat 57,3 och fg 58,3. Fortsatt väldigt starkt alltså. Service PMIs repade sig kraftigt. Europa mår fortsatt bra. Detta innebär att marknaden litar på vinstprognoserna för nästa år…

US Mfg Flash PMI kom in på 59.1 mot väntat 59,0 och fg 58,4

US Service Flash PMI kom in på 57,0 mot väntat 59,0 och fg 57,8

Båda är fortfarande väldigt starka! Marknaden borde fortsätta att tro på vinstprognoserna där ute. Men man ska också ha klart för sig att det är priskomponenten som härjar. Vi vet varför, och vi vet när det tar slut. Att marknaden baissar sägs handla om inflationsoro, MEN jag skulle säga att RSI normalisering är den verkliga anledningen.

———

Lovade att göra efterforskningar på varför Michigan index och CB Consumer Confidence, de två mätningarna över amerikanska konsumentförtroendet, har diffat isär på sistone. Där Michigans nivåer faktiskt är på krisnivåer, och CB ligger markant högre. Nu vet jag. De båda indexen bygger precis som PMIs på enkät undersökningar, och som man frågar får man svar som bekant. I Michigan frågar man hur hushållens inköpsplaner ser ut för bla capital goods. Något man inte gör i samma utsträckning i CB. Där har det visat sig att eftersom det är så låga lager, långa leveranstider samt kraftiga prisöknignar på bilar, hemelektronik etc så svarar konsumenterna negativt. Detta drar ner Michigan. Dvs det verkar som om konsumenterna vill shoppa, men pga leveranstider och prisuppgång så blir det svårare. Så egentligen är det något som i grunden är positivt, och därmed återger Michigan en bild av en för negativ konsument. CB frågar däremot väldigt mycket om de är rädda att bli av med jobbet, förväntas få påökt, och om det anses vara lätt att hitta jobb. Där svarar hushållen väldigt positivt eftersom arbetsmarknaden är stark, vilket alltså utmynnar i en stark siffra.

Den här slutsatsen är viktig, eftersom konsumentförtroendet anses ha en ledande funktion på privatkonsumtionen som ingår i Amerikanska BNP med 70%+. Eftersom detaljhandelsdatan varit så stark (visserligen dopad av extreeeeeema budgetunderskott) så har det varit märkligt när Michigan pekar på en så deppig konsument. Det verkar som om hon inte är så deppig.

Så allt är frid och fröjd? Njae, medellånga caset är intakt. När Fiscal Cliff infaller, räntorna stiger så smått, så återvänder köpkraften i ekonomin till nivåer strax över 2018/2019. Givet att utbudssidan och lager rättar till sig, så borde hela apparaten normaliseras. Detta göra att leverantstider kortas ner, och prisuppgång på varor klingar, vilket till slut borde lyfta Michigan. Samtidigt normaliseras trycket på arbetsmarknaden, vilket borde hålla tillbaka CB något. My take är att de båda indexen borde konvergera på 12m sikt.

—————-

Torsdag… jag ska gå rakt på sak. Håller US10yrs nivåerna 1,7-1,8% året ut så tar jag sikte på att SPX kan nå 5,000 siste december. Rätt bull ändå! Men det bygger på att tioåringen konsoliderar.

Efter en stark oktober, så var en svag november att vänta. Särskilt när även räntan studsade upp. Ändå får man säga att marknaden har varit stark som ändå bara konsoliderat sista två veckorna. Konsolidering är samma sak som rekyl, fast en stark sådan. Men även en konsolidering kan bryta ner. I det här fallet tror jag det handlar om 10åringen bryter upp…. då är risken stor att senaste två veckornas konsolidering bryter ner istället. Nej, jag tror tvärtom att efter att 10-åringen gått upp senaste veckorna, som fått börsen att konsolidera, så är det nu tid för 10 åringen att konsolidera och börsen bryta upp. Särskilt nu efter gårdagens Core PCE siffra…. och ett FED protokoll som säger att OM Fed har fel kring att inflationen är övergående nästa år (dvs att dagens takt kring 4% kommer mjukna ner mot 2%) så är de beredda att höja räntan redan nästa år. Istället för 2023 som tidigare är guidat. Både inflationssiffran och protokollet är ju saker som hade kunnat få 10-åringen att ralla vidare. Men first reaction var inte det… vilket alltså nu får mig att tro att 10-äringen kan pausa lite och släppa fram börsen istället. Time will tell!

Några noterar säkert att jag brukar säga att en låg räntenivå, där räntan sen stiger, är i regel börsvänligt. Medan en hög räntenivå där räntan faller, är börs fientligt, går på tvärs med ovan. Det stämmer. Det har inte fungerat på sistone. Logiken kring mitt resonerande är att en stigande ränta handlar om att marknaden säljer obligationer och köper risk och har en positiv syn på framtiden. Problemet nu med att en stigande ränta inte drar med sig börsen uppåt tror jag handlar om stagflations ideen. Dvs räntan stiger pga hög inflation, inte goda tider. Då innebär en stigande ränta tvärtom svag börs, för att stagflation innebär inte höga bolagsvinster. Bara hög diskonteringsfaktor av bolagsvinster. No nice kombo.

Core PCE för oktober kom igår in på 4,1% YoY mot väntat 4,1 och fg 3,7%. Sky high!!! Men marknaden tog det med ro. So far. Som sagt tidigare, den kommer vara hög över vintern, för att under våren falla tillbaka pga baseffekter. Hur långt den faller tillbaka vet vi inte exakt. Innan siktade jag och FED på c2%. Nu är FED oroliga att de strukturella krafterna som verkar idag, har dels blivit högre än väntat och kanske ligger kvar längre än väntat. Då pratar vi inte begagnade bilar… det är en icke faktor i framtiden. Vi pratar inte heller hyror, som är sjuukt lagging av bostadspriser, som är lagging räntor…. nej vi pratar egentligen löner som har överraskat både mig och FED med tanke på sysselsättningsgrad och deltagande grad inte är högre idag än under 2017/2018. Så det finns pandemi relaterade effekter i lönerna, som väntas klinga av. Men vi kan inte vara säkra. Så faller core PCE till våren bara ner till 3%, samtidigt om lönerna inte gungar tillbaka mot 2,5% i årstakt… då kan de bli nödgade att höja redan nästan år. Detta är dock inte base case.

Michigan Final kom in på 67,4 mot väntat 66,9 och fg 66,8. Snäppet bättre, men det är fortsatt sjuk nivå. DOCK är jag inte lika orolig för den här längre, då efterforskningar visar att konsumenterna VILL och KAN shoppa men det är superstörda av 1, höga priser och 2, långa leveranstider. Det mina vänner… är lite av en I-lands problem i sammanhanget!

Riksbanken öppnar upp för EN räntehöjning under 2024…. hahahaahahahhahaa jag dör av skratt

2024 så kommer världen befinna sig i en lätt recession till följd av ett koppel räntehöjningar från FED, sannolikt inledda under tidigt 2023. Då kommer det inte vara aktuellt med nån höjning av Ingves.. sorry.

Folk brukar fråga vad det innebär för bostadsmarknaden. Jo, eftersom Ingves styr korta räntorna, typ Stibor 3m, som ligger till grund för våra rörliga bolåneräntor. Så räkna med låga räntekostnader under lååååång tid framöver. Bostadspriserna däremot är en annan biff. De sätts utifrån lånelöfte, som sätts utifrån kalkylränta, som sätts utifrån 5årigt bolån, som sätts utifrån 5åriga bostadsoblis, som sätts utifrån 5åriga statsoblis, som är en funktion av internationella räntor, primärt usa och europa. Jag tillhör ju dem som tror att US 10-åringen kan nå 2,3% nästa sommar. Det borde innebära att 5-åringen når 1,8%. Det borde innebära att en europeisk/svensk 5åring borde kunna nå 0,8%. Det borde innebära att bostadsoblisen går mot 1%+… typ 1,3%. Det borde implicit innebära att bostadspriserna ska ner en ganska rejäl bit på sikt. Jag tror nedgången tar fart nästa vår/sommar.

Detta trots att räntorna på lån är fortsatt låga.

Idag är usa stängt och imorgon halvdag. Det blir lugnt med andra ord. På måndag kanske julrallyt startar. Håll koll på 10-åringen!

——-

Ja det blev ju ingen lugn avslutning direkt. Den nya virusmutationen tog marknaden på sängen på ett sätt som jag inte såg komma. Kommer vi tvingas in i en ny serie av stängda ekonomier? Jag vet inte. Gör vi det finns det såklart mer nedsida men gör vi inte det, vilket jag hoppas och tror på, så innebar dagens sättning att vi luftade börsen från en del överköpthet och nu är väl rustade för ett julrally. Men det bygger såklart på att det här med viruset inte skapar problem… bra köpläge gör alltid ont i magen. Glöm inte det!

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

10 kommentarer till Fenomenal styrka

 1. Mattias skriver:

  Fler och fler makrokommentatorer säger att inflationen inte kommer vara transitory och att en kommande (rådande) energikris i europa (och USA) kan förvärra läget ytterligare för speciellt SMEs. Hur ser du på detta? I synnerhet en påstådd energikris?

  • GaStan skriver:

   De har fel…. vilket också räntemarknaden visar då räntorna hade varit väsentligt högre om dagens inflationsnivåer varit uthålliga.

   Höga energipriser ger förvisso hög KPI här och nu, men är negativt för KPI på medellång sikt, då det ger en squezze effekt på konsutmion, och därmed tillväxt. Om något så innebär höga energi priser fallande inflation och räntor.

   En energikris blir en sk supply shock, som i slutändan kan döda högkonjunkturen. Jag tror det blir en stökig vinter, men ingen kris.

   Man ska också komma ihåg att energikostnaden (el, drivmedel etc) i förhållande till disponibel inkomster idag är en bråkdel av vad de var under 70-talet. Så vi klarar det bättre. Och återigen…. höga energipriser lyfter inte räntor på medellång sikt, snarare motsatsen.

 2. Welsh corgi skriver:

  Tack för blog och kloka tankar. Hoppas att din roadmap faller ut som tänkt. Ligger kort några terminer som alltid. Kostar lite på uppsidan men gör att man vågar.

 3. Peppe skriver:

  Tack Jonas för en grym blog.
  Verkar ju som vi sitter i en demand chock snare än supply, då supply redan är över pre-covid.
  ska bli riktigt spännande att se om det räcker med att ta bort underskotten som har varit gigantiska i just usa, och om det räcker för att dom ska mötas. Vad tror dom om SPX 220 för FY22 i tid, ser nog inte om det håller föres efter Q1 tidigast?

  • GaStan skriver:

   Spot On!!! Alla talar om supply, men nästan ingen verkar fatta omfattningen om dopad Demand.

   Den felaktiga eller uteblivna analysen gör att analytikerna tror på 220… ren jävla extrapolering av årets vinst. Det är i så fall inte första gången.

   Men Q4orna kommer bli starka. .. både absolut och rel YoY sett till baseffekt… så my take är att det blir Q1orna… där vi börjar se tecken på att demand inte orkar + plus att YoY effekten är tuffare…. så i min bok borde nedrevideringarna börja komma med Q1 orna i april/maj. Detta samtidigt som 10åringen kanske har pressats upp mot 2%+….. så sett till aktieriskpremien, lite beroende vad index står i så blir inte det en vacker syn,

   Men som sagt… nuvarande narrativ borde hålla i sig med nya toppar till q1…

   • Peppe skriver:

    Tror Q1or kommer vara bra, ledtider och rev rec teamen fixar det, blir dock på hur guidance blir för många där och framåt

 4. Per skriver:

  Stängd usa börs har då inte gjort det så lugnt idag… 😐
  (Eller igår i enskilda aktier, EVO t.ex.)
  Hur påverkat detta tekniskt? och Förändrar det bilden något eller är det sättningen som nu hittade en anledning att dyka upp för att sedan inleda tomterallyt?

 5. P bateman skriver:

  Tesla på 600 dollar…Då börjar jag köpa

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.