Lugnt inför nästa veckas FED och CPI

Jag är tagen av styrkan på börsen. Vilket man alltid är långt uppe i ett björnrally. Förra veckans hyfsade ISM och starka jobbdata gjorde inte att man blev orolig över FED, utan den stora potentialen av softlanding, dvs goda nyheter. FED tvingar ner inflationen, utan att det påverkar vinsterna. Det bästa av två världar! Räntorna drog inte på datan utan 10-åringen handlas nu på 3,5% mot att tidigare toppat ur på 4,3%.

Zoomar man ut och tittar på Räntan, Dollarn och VIX…. så skulle jag säga att den här uppgången kan inte ha mycket kvar. Jag tänker att SPX kan nå 4150 och NDX 12,400-12,600… men jag siktar som sagt på SPX 3600-3700 nu.

FED höjer med 50 i december och kanske 25 i februari men sen borde man vara klar. Givet att inflationsdatan supportar detta.

Vinsterna i Q4 kommer inte bli så dåliga, men om vi får svagt jobbskapande nästa år, och räntekostnaderna börjar sippra genom ordentligt så borde inte Q1orna bli särskilt bra, och i synnerhet inte Q2orna. Då måste vi komma ihåg att marknaden diskar framtiden. Dvs om vinsterna blir svaga i April/maj så borde marknaden allt annat lika gått bra INFÖR att de kommer.

Det finns en december effekt där många stänger böckerna och vill inte göra stora grejor och marknaderna brukar hålla sig fram till den siste. Så kan det bli även i år. Men sen kan januari bli riktigt blodigt.

Nästa vecka kommer CPI från USA och vi har FED möte… den här veckan blir lugnare.

Från Kina kom Caixin Service PMI in på 46,7 mot fg 48,4…. svagt, och är fortfarande COVID koppling.

Service PMIs från Europa var inte kul heller…. men inget fritt fall ännu

Senare idag har vi US Service PMI och Non-Mfg ISM… väldigt viktigt för mig. Senare i veckan har vi Michigan och US PPI..

Avslutningsvis, 10åring på 3,5%. 2 åring på 4,3%… yieldkurvan -80 punkter… tror ni verkligen på soft landing, när vi ser tillbaka på konjunkturen om ETT år. Jag är inte en av dom. PROBLEMET, är att även om vi känner till detta, så innebär det inte att börsen faller som ett rakt streck ner härifrån ett år framåt. Det bottnar när konjunkturen ser som sämst ut, när FED flaggar för att det är dags att sänka räntan. Sannolikt i sommar. ALLTSÅ borde bear market vara alive and kickin fram till sommaren… Detta är för mig the big picture!

Hela nedgången i år har handlat om stark dollar och stigande räntor. En hökig regim som blev förödande för peak valuation/peak profits. Nästa steg handlar som sämre konjunktur, dvs fallande räntor och stark dollar…. Så det är återigen dollarn vi bör hålla koll på. Så länge som den är svag så lever björnrallyt, men så fort den börjar stärkas igen… så är vi tillbaka i bear market. Men så tänker någon… amen om FED kör en mer duvig hållning, så fortsätter dollarn vara svag. Ja det stämmer… tills det inte stämmer. Jag hävdar att även om FED börjar fasa ut räntehöjningar, en duvig taktik, så kommer det ändå slå över till stark dollar. Tajmingen är det luriga! Just nu lever rallyt för att marknaden tittar på den omöjliga kombinationen av starka vinster, och duvig FED. Det kommer inte bestå!

US Service PMI kom in på 46,2 mot flash 46,1 och fg 47,8… typ i linje med Flash.. så ingen överrasking egentligen. Och svag nivå.. vilket är jättekonstigt relativt ISM Non-Mfg… mer om den nedan!

US Non-Mfg ISM kom in på 56,5 mot väntat 53,5 och fg 54,4… väldigt starkt, oväntat stark!

US non-mfg IMS Employment 51,5 mot fg 49,1… bättre men ingen jättestor, men man anställer fortfarande i tjänste sektorn, alltså känner man fortfarande efterfrågan

Non-Mfg Prices 70,0 och 70,7… fortsatt högt inflationstryck. Vilket är oroväckande! Det handlar om att 1, lönerna ökar vilket man som företag kompenserar sig för genom att höja priserna 2, och höja priserna har man möjlighet att göra för att man känner efterfrågan. Vänta er inga storverk från CPI siffran i nästa vecka! Det här måste störa FED!!!!

Non-Mfg ISM Business activity 64,7 mot fg 55,7… detta är den överraskningen. Istället för att sektorn surar till och faller ner under 50 vilket är en förutsättning för att de ska sluta anställa, höja löner och slutligen höja priser, så LYFTER affärsverksamheten. Detta är grundbulten. FED kan omöjligt tro att de kan brotta ner inflationen strukturellt så länge som inte räntorna biter på tjänstesektorn. Okej att den skapar jobb och knegarna får mer betalt. Om räntorna hyvlar bort köpkraften, så faller efterfrågan, och då försvinner till slut nyrekyteringar och lönehöjningar, och därefter prishöjningarna. Men istället händer raka motsatsen. Not good.

Efter förra veckans jobbdata och makro, samt ovan, så tvekar jag kring marknadens syn på FED. Dvs 50 höjning i december. Men inte så säker att på höjningarna försvinner efter det. Datan måste vika ner sig… räntorna måste börja bita. Annars kan vi inte vara så säker på att inflationen strukturellt kommer ner till historiskt acceptabla nivåer.

Vad händer idag? Vix drog, 10åringen drog, dollar har stärkts något. Börserna föll. Vi har fortfarande ingen säljsignal. Detta kräver brott av 3900-3950…. vi kan fortfarande få en fint på uppsidan… men det ser väldigt fragile ut!

Kan FED säga nåt som ställer sig över datan???? Typ tuta i marknaden att inflationen kommer att komma ner och soft landing möjlig… och att marknaden tror dom? Är inte det sjukt naivt? 3

Fredag…

Senaste veckan har varit baissig. Lite översåldhet borde kunna pysa ut mot 4000-4050. Sen får CPI/FED visa vägen. Antingen brakar det ner till 3600-3700… eller fortsätter det upp till 4150. Året borde kunna rundas av kring 3900. I januari tar vi nya tag mot 3250-3350!

Dålig inflationsdata borde kunna trycka tillbaka 10yrs mot 3,8%ish och sker detta simultant med en dollar som går mot par mot euron… så räcker detta för att trycka tillbaka SPX till 3600. Samtidigt har börsen inte varit så baissig som väntat med tanke på jobbdatan och båda ISM. Så det finns nån typ av styrka där ute. Som förvisso snabbt kan försvinna… men ni fattar. Jag är baissig, men utesluter inte en sista topp, i så fall ledd av NDX mot 12,600. Inget vanligt folk borde jaga… men den här boggens uppgift är att återspegla marknaden, inte hur man ska ligga positionerad som ni vet.

US Core PPI (som mäter priserna i producentledet och har störst koppling till Goods inflation) kom in på 0,4% MoM mot väntat 0,2 och fg 0,1. På årsbasis 6,2% mot väntat 5,9 och fg 6,8. En rätt dålig siffra faktiskt. Den knyter an till den starka jobbsiffran, lönesiffran, ISM Mfg New Orders, ISM non-mfg Biz activity och prices. Samtliga som visar på en ekonomi som bromsat in men mår fortsatt bra och där inflationstrycket är högre än hur FED vill ha det. Sen vet vi, och FED också, att datan idag speglar en styrränta från i somras. Att datan i sommar kommer präglas av räntan idag. Detta vet vi! Men vi måste se till derivatan i datan. Dvs förändringstakten, och den går lite sakta.

Michigan kommer lite senare.

I nästa vecka har vi framförallt CPI på tisdag, och FED på onsdag. CPI borde inte vara så fantastisk sett till att arbetsmarknad och ISM Non-Mfg Prices. FED kommer höja med 50 punkter och flagga för 25 punkter därefter fram till att ekonomin går in i recession och företagen slutar höja priserna.

Trevlig helg!

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

29 kommentarer till Lugnt inför nästa veckas FED och CPI

 1. Tim skriver:

  Rally… ett litet Aftonbladetinlägg från mig.

  ”Jag är tagen av styrkan på börsen. Vilket man alltid är långt uppe i ett björnrally”

  Precis jag har gått med liknade känsla hela helgen, tom en kort tvekan! Känslan är naturlig sen gm åren tar ens tränade över. Men det kräver interna resurser, nu är jag tillbaka till ett mkt svart 2023.

  Drivarna i rallyn är ju optimism, fomo och greed och det är det som är jobbigt att gå emot. Många gånger säger initiala känslan tvärtom.

  En vis man sa till mig för länge sen. ”Aktiemarknaden lockar förföriskt gång på gång investeraren in för att förödmjuka och sedan ta dennes pengar. (Ganska ogenomtänkt citat då marknaden i sig består av både köpare och säljare – men det är budskapet jag förhåller mig kring i kraftiga rallyns i björnperioder).

  /tack Tim

 2. Christer skriver:

  Tack Jonas, vad tänker du om dollarn -fortsatt svag mot Euron fram till s&P försvagad i en risk off eller fortsatt svag ?

 3. andersk skriver:

  Men du, vad tänker du egentligen ska vara själva triggern för nästa rejäla nedgång? Beskrivet i en mening alltså 😉
  Det kan väl inte bara vara dollarstyrka igen (om nu nästa nedgång handlar om fallande vinster)?
  Är det lämplig makrosiffra? (momentum i ISM tex?) eller är det bara att Mr Market luktar sig till kommande kvartalsrapporter inte kommer vara så bra, och att det sen rasar rejält när väl rapporterna börjar trilla in?
  Tekniskt sett är det ju negativa divergenser i typ alla momentumindikatorer i de flesta indexen, men sånt kan ju pågå väldigt länge också (och i veckografen är det inte mycket, än). I skrivande stund är ju SPX ner iaf, sen är det omöjligt och säga om det kommer en till topp.
  Men vi har ju nu fyra kontaktpunkter på samma negativa trendtak/kanal på SPX med nästan kirurgisk precision, och den senaste satte vi 1 dec. Det är nästan lite för enkelt…

  För nästa nedgång borde ju allt gå ner, även tex olja om nu konsumtion och vinster ska vika. Och det är väl denna gång som vattenfallet ska komma? Rejäl urblåsning, panikvolymerna när likviditeten är dålig osv, antar jag?

  I varje kris så är det ju alltid något företag som dukar under – IT, Lehman, kinakris osv (minns inte alla företag som gått omkull just nu). Kan det vara Sam Bankman Fraud som blev detta kris-offer, eller tror du det behövs ett ”riktigt” offer från den reglerade marknaden (oj vad kryptonördarna blir sura när jag skriver det där 😀 )?

  • GaStan skriver:

   Well… kanske ett Lehman liknande even i Fastighetssektorn… kanske ISM New order som dyker under 35

   • andersk skriver:

    Ja, Rutger kanske inte är ensam om att behöva sälja…

    Men ISM är ju på 47ish nu, att den skulle hinna droppa till 35 inom två månader känns ”omöjligt”. Men visst, ökat momentum i nedgången kan ju sätta viss panik i börsen och så är snöbollen igång.

    Tack för en bra blogg!

 4. Pelle skriver:

  En nyfiken fråga som jag verkligen bara anar effekten av. Men du som proffs har garanterat svaret.
  Hur stor effekt har egentligen pensionssystemets inflöde på börsen. Nu på fredag ska enligt DI 37,6 miljarder in. Det om något skulle ju kunna driva OMX till nya höjder. Men så enkelt är det ju inte. Kan du enkelt förklara det?

  • GaStan skriver:

   Proffs vete tusan…

   Om du syftar på PPM flöden så brukar de ha en effekt. Pengarna allokeras oftast in i befintliga fonder där det till största del ligger i utländska aktier. Då köps utländsk valuta för kronor, varpå kronan ofta försvagas, och en allt annat lika effekt när kronan försvagas är att OMX stiger (då börsen egentligen inte ska bli billigare bara för att kronan är svag, och tvärtom). Så det kan ge en knuff åt OMX… fast alltså inte därför att det köps svenska aktier.

   Jag ser tekniskt nivå kring 2180-2220…. men vi pratar allmänt tun luft här uppe.

   Ska detta fortsätta upp så är det snarare Big Tech som ska dra, och det har Sverige ingenting av. Så Sverige är lite i en loose loose situation… dvs antingen går vi in i bear market igen… eller går pengarna ut från Value/Cykliskt och in i Tech, och då går Sverige också dåligt.

 5. Positionerad för nedgång? skriver:

  Hej,

  När du skriver att du ”positionerar dig för nedgång” hur positionerar du dig då?

  Jag lägger mig i likvider. Hade velat köpa någon korträntefond för att få ta del av riksbankens ränta om 2,5 % men alla korteäntefonder är ju bara obligationer från företag som i sin tur kan haverera.

  Xact Bear är ju i långa loppet en instrument som går mot 0 i värde om man drar ut kurvan.

  Hur positionerar man sig för att ligga kort om man vill få lite avlastning samtidigt?

  • GaStan skriver:

   Jag överlåter det till mina kära följare hur de väljer att positionera sig. Det är inte syftet med bloggen att ge specifika råd. I mitt jobb som förvaltare tar jag positioner men det är dessvärre inget jag kan avslöja hur jag gör. Det är ju dessutom anpassat för fonden och passar inte alla. That said, finns ju olika sätt att dra ner risk. Enklast är cash, men man kan även ta på hedges till sin portfölj, köpa bonds eller etf:er som är korta marknaden. Man kan även göra outright shorting. Vissa nöjer sig i att ligga i defensiva aktier. Beror på strategi och målsättning!

 6. Max skriver:

  Kollar 2/10y yield spread, ser att börserna toppade både 2000 och 2007 när yield spreaden låg runt 0. Nu är ju visserligen kurvan ännu mer inverterad, men förstår jag rätt om det stora börsfallet kommer när spreaden inte är invertad längre och börjar stiga likt 2000 och 2007?

  Borde ju vara bra läge att nu/snart köpa långa government bonds. Är det någon skillnad att köpa amerikanska vs europiska? Finns det någon uppenbar risk förutom att inflationen håller i sig ännu längre och centralbankerna måste fortsätta höja räntan?

  Stort tack!

 7. Farbror skriver:

  Tack för en fantastisk blogg som jag följer slaviskt. Ett önskemål ur läsarperspektiv, går det att typ tydliggöra de olika posterna som sker under en vecka på ett mer markerat vis (tex en annan vikt på fonten eller med symboler)? Skummar ofta runt & letar efter dagsuppdateringagar & ibland är de svåra att hitta i textmängden för en farbror som mig.

 8. Max skriver:

  Hej!

  Det är alltid rolig att läsa din blogg!
  Ena av dina tips är att ligga cash och jag har hittat en certifikat Long USDSEK H. Den är utställd som en certifikat men följer valuta indexen usd/sek. Jag tror som dig att dollarn kommer outperforma SEK kommande 6 månader. Är det värt då om man går all in på denna certifikat än att ligga cash i SEK?

  • GaStan skriver:

   EFtersom jag tror på recession så tror jag på stark dollar. Men är det inte enklare att bara växla kronor till dollar?

   • Max skriver:

    Vad ser du för risker med certifikatet ovan? Den följer väll indexen usd/sek därmed rätt säkert. Som privat person kan man öppna ett valuta konto hos Nordnet och Avanza men problemet är att den öppnas under AF och inte ISK därmed annan beskattning samt man måste betala växlingsavgifter. Medan om man köper certifikatet då köper man i Sek och under ISK kontot. Har du andra förslag/tips?

    Tack på förhand!

   • GaStan skriver:

    Fattar, nej det är säkert inget konstigt med cert…

    Men om man tror på recession och stark dollar. Så borde man väl också tro på att räntorna kommer sjunka och priset på långa bonds gå upp. Om de dessutom är dollar bonds så får man även dollarn med sig. Det skulle jag nog satsa på… finns en del ETFer

 9. Grzegorz skriver:

  SEB kort räntefond USD inga avgifter att gå in eller ut. Enda nackdel är att köp och sälj sker nästa dag. Den återspeglar egentligen växelkurs usd/sek plus liten ränta på max 1 åriga skuldpapper.

 10. Mikael skriver:

  Nä, nya ath Q3 2023. Tes-Putin dör, elpriser faller, inflationen dör. Vi får en softlanding .
  Är det helt omöjligt ?

  • GaStan skriver:

   Jag får inte ihop kalkylen.. som i grunden handlar om dagens räntor X skuldsättning blir en för stor belastning på ekonlmin för att den endast ska göra en soft landing…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.