Viss hökighet har smugit sig in

Sedan jobb siffran i fredags har US2yrs stigit något och dollarn stärkts något. Detta är inte så konstigt då sannolikheten för en sista 25 punkters höjning till 5% har ökat markant. Men marknaden har hittills inte tagit någon större notis om detta.

Vi har inflation imorgon, och om inte denna siffra triggar en rörelse i marknaden så är risken stor att veckan blir lugn.

Den stora håll punkten är FED mötet 3 maj om tre veckor. Svårt att säga om vi ska konsolidera fram tills dess, eller en större rörelse står på lur.

Q1 rapporterna kommer också börja trilla in så smått, och top line försäljning borde vara okej, givet att PMIs guidat rätt. Det handlar mer om marginal press då kostnaderna ökar snabbare än intäkterna. Sen naturlightvis vad de säger om framtiden. MEN kom ihåg, börsbolags direktörer är inga makroscenario proffs. Frågade du SPX500 bolagens direktörer i mars 2008 hur deras situation kommer att se ut i mars 2009 så hade exakt 0% prickat rätt. Men det är inte deras jobb heller, dvs att försöka spå saker de inte ska spå eller påverka externa faktorer som de inte kan påverka. Deras uppgift är att driva företaget så effektivt och framgångsrikt, OAVSETT makromiljö.

Den här perioden brukar också säsongsmässigt vara stark då många där ute vill ha sina utdelningar. Därav uttrycket, Sell in May – and Go away. Perioden Oktober till Maj är den starkaste på börsen, medan Maj – Oktober brukar vara svag.

I veckan har vi även inflation från Sverige. Samt från USA PPI, Retail sales och Michigan.

Jag har sagt det innan och säger det igen:

I efterhand kan vi konstatera att börsen gjort tre faser

1, Nedgång på 27% från SPX 4800 i januari 2022 till SPX 3500 i oktober 2022 handlade om att börsen handlades till PE22 (4800/220) samtidigt som räntan låg på 1,4% US10yrs, vilket gav en aktieriskpremie på 1/22 – 1,4 =3% vilket inte är särskilt attraktivt om man som då insåg att räntorna skulle bli exceptionellt mycket högre. Vilket de också blev. Tioåringen gick från 1,4 till 4,4%. Ränteuppgång i kombination med hög värdering sänkte börsen. Det enda som var stabilt var vinsterna.

2, Vilket ledde oss in nuvarande fas, där marknaden stigit från 3500 i oktober till som högst 4200 i februari. Det går inte att utesluta att vi ska till 4400 innan det vänder ner, men jag skriver som om 4200 var toppen. Denna uppgång handlar om att SPX vid 3500 värderades till PE 16. Samtidigt som us10yrs låg på 4,4%, så aktieriskpremien 2% var inte särskilt attraktivt. Men det som lockade fram köparna under den här perioden handlar om att man man diskonterar betydligt lägre räntor i framtiden. Man köpte i oktober för att man insåg att inflationen snart inte är ett problem. Så om du idag säger ”det här med räntor och inflation är snart överstökat, man kanske borde köpa lite aktier”. Så säger jag Goddag yxskaft. Den trejden började marknaden handla på för ett halvårsedan. Om klocka inte är fem över tolv, så är hon iallafall fem i tolv. Vilket tar oss in i nästa fas

3, Från toppen i februari på 4200 (alternativt upp till 4400 i april/maj) så påbörjades nästa resa mot 2800-3000, oklart när, men typiska botten månader är oktober2023 alt mars2024. Denna period handlar inte om förväntningar om fallande inflation/räntor, som föregående, utan fallande vinster. Recession. För vad marknaden insåg i februari 4200 var att den handlades till PE 19 vilket på 3,4% ränta då inte gav mer än 2% aktieriskpremie, men framförallt insåg den att det snarare var PE c24 som gäller på recessionsvinster, samt c2% US10yrs vilket ändå gav en oattraktiv aktieriskpremie på 2%. Det är först nere kring 2800-3000 som ekvationen går ihop igen.

Som sagt, om 4200 var toppen så är vi i ”fas 3”, och om vi ska göra en sista körare upp, så är det i varje fall Fas 3 som står på vänt. Vi kommer inte undan!

Så min karta är:

Topp — nedgång 3600 — studs 3800-3900 — nedgång 3300-3400 — björnrally — ny nedgång mot 2800-3000. Slut Björnmarknad. Ny börs cykel.

Personligen hoppade jag av vid månadsskiftet november/december på 4084, typ där vi är nu, och hade någon sagt att börsen kommer vara oförändrad om 4 månader hade jag svarat ”inte en chans”. Så där har man legat fel. Jag trodde på minst 3600 men mer sannolikt 3300. Det tror jag fortfarande!!!!

Time will tell.

Hoppas ni har haft en fin påsk och välkommen tillbaka!

—————– onsdag

Nu står allt hoppa till dagens inflationssiffra. core PCE kom in på 0,3 och den ligger alltid snäppet under CPI. CPI var senast på 0,5 så 0,4 är en rimlig siffra idag, och det är faktiskt precis vad marknaden väntar sig. Blir det så kan det nog bli axelryckning. 0,3 kan bli ett glädjeskutt, medan 0,5 så blir det nog rejält sur börs!

Som sagt, jag utesluter vare sig 3600 eller 4400 fram till nästa FED möte….

Sen om vi ska till 4400 i maj, så kanske det dröjer ända till mars 2024 innan vi når 2800/3000. Men får vi 3600 redan i maj, så ökar chanserna att vi nåt 2800/3000 redan i oktober 2023.

————– onsdag forts

US Core CPI kom precis in på 0,4% MoM mot väntat 0,4 och fg 0,5. På årsbasis kom den in på 5,6 mot väntat 5,6 och fg 5,5. Tar man 0,4 och räknar upp på 12m så hamnar man på nästan 5%. Kärninflationen är som väntat, men den är fortsatt hög. Tittar man under huven så är goods inflation fortsatt ner, utan det som bidrar är Hyror och Service inflation. Hyror är laggande, men Service inflation som är starkt kopplat till löner (allt har egentligen en naturligt stark koppling till löner) så är den fortsatt för hög. Servicesektorn går för starkt, för hög efterfrågan, det skapas för mycket jobb, och lönetrycket är för högt.

Tittar man på headline så kom den in starkt på +0,1 mot väntat 0,2 och fg 0,4. Marknaden gläds över detta men jag tycker det är nonsens. Brent oljan tappade 20% i början av mars, och har påverkat energipriserna, och sedan dess har den studsat tillbaka lika mycket. Låga energipriser är i allmänhet bra för inflationstrycket. Inte bara genom elen och bränslet vi konsumerar utan genom plaster, gödningsmedel och gud vet allt. Men just den här månadens fina siffror lär studsa tillbaka nästa månad. Var den bra nu, och dålig sen? Nej då, den är hyfsat irrelevant oavsett.

Marknaden har ett för simplistiskt sätt att se på inflationen. Dagens siffra är inte så bra som marknaden gör gällande. FED inser detta, och frågan är om de måste slå nåt hårt i huvudet på marknaden för att den ska fatta det.

My take är att FED kommer höja en sista gång med 25 punkter den 3 maj till 5%. De kommer sen att ligga kvar på 5% så länge som ekonomin svalnar av och inflationstrycket inte tar ny fart uppåt. Den risken är liten. Men vad marknaden inte har fattat är att det kommer att ta tid innan man sänker.

Nästa steg är en stor sänkning på uppskattningsvis 300 punkter till 2%, men den kommer inte förrän jobbskapandet är kraftigt negativt.

Så min konklusion av detta är att räntorna kommer fortsätta att ligga kvar på en hög nivå längre än vad marknaden hoppas på, och när de väl sänker så är vi inne i kraftig recession. Det är verkligen pest eller kolera.

Marknaden kan BARA drivas upp ytterligare av rent sentiment, men den här känslan som finns nu att 0,1% MoM inflation var bra, och det ska dra börsen uppåt skrämmer mig lite. Dels för att det är fel, och dels för att det brukar bli tvärtom, när marknaden skickar ut en ”varm känsla”…..

Jag är klart skeptisk, och rädd att det är ”dumma” pengar som köper detta!

Men det viktigaste argumentet av ALLA är följande: Tror du att inflationen är på väg bort, att räntorna fortsätter ner och FED till slut börjar sänka? Och att allt detta är bra för börsen… Du har så RÄTT, men det är vad hela trejden sedan oktober handlar om. Du är alltså en av de sista i marknaden som dragit den här slutsatsen. De riktigt smarta gjorde detta i oktober förra året. Den sjunger på sista versen. Vill du däremot vara smart på riktigt, så bör du fundera vad gemenman sitter och tänker om ett halvår, för det är vad som driver börsen härifrån….

Imorgon kommer US core PPI…

——————– torsdag

Så här när det trillar in data, så vill jag bara vara tydlig med vad som är data i linje med FEDs mål.

För att deras mål om inflation om 2% ska uppfyllas, så behöver vi en Core PCE på ca 0,1-0,2% per månad, vilket resulterar i 2% om året. Detta i sin tur är förenligt med Core CPI på 2,5% vilket på månadsbasis är c0,2%. Detta i sin tur lirar med löner på 3%, vilket alltså är 0,2-0,3% i månaden i snitt. Jag tror personligen att vi kommer att nå detta mål under andra halvåret. Det kommer att visa sig att 5% styrränta räcker (efter en sista höjning på 25p 3 maj). Man ska inte heller blanda ihop ovan mål, med att FED kommer att sänka räntan. Jag tror att även om målen uppnås så kommer man ligga kvar på 5%. En sänkning, när den väl inträffar, kommer att ligga på c3%, alltså från 5 till 2%. Så har det sett ut historiskt. Man höjer gradvis, men sänker kraftfullt. Detta för att sänkningarna inträffar i samband med att arbetslösheten drar i taket, och vi fallit in i recession. Så kommer det sannolikt att vara även denna gång. När det händer är omöjligt att säga. Mot slutet av året som tidigast, men sannolikt nästa år.

ECB och Riksbanken ligger idag på 3% ränta. Riksbanken kommer höja i slutet av april till 3,5% för att ECB redan aviserat att man höjer till 3,5% vid sitt nästa möte. Gör man inte det försvagas kronan från en redan svag nivå. Slutar FED höja, så kan ECB kanske även stanna vid 3,5%. Hur Riksbanken går vidare beror på kronan. Är den svag måste de höja över ECB, typ 3,75-4%. Är den stark, dvs ner mot 10eur, kan de låta bli. Men base case är euron kostar över 11eur, och då lär de höja. Men precis som FED kommer de kunna sluta höja och sen bara låta räntorna verka successivt. Sänkningar från ECB/Riks kommer tidigast nåt kvartal efter FED. Base case nästa år.

För svensk del kommer 3,75-4% räcka, då det implicit innebär bolåneräntor på 5-5,50% på 4,000mdr kronor i bolån, varav minst 75% kommer vara rörligt vid årets utgång. Övriga lån på c1,000mdr, varav det mesta är bil relaterat, har redan blivit dyrare. Ta månadskostnaden för en privatleasing som exempel. Därför säljs det inte heller några bilar. Man köper begagnat istället. Eller rättare sagt, när privat leasing löper ut så vill handlaren att man köper en ny till den dubbla månadskostnaden. Det säger alla nej till. Varpå de frågar om de kan köpa bilen de har idag, som begagnad. Bilen har typ halverats i värde, men räntan har dubblats, så man fortsätter med samma månadskostnad som innan. Bara det att man kör en begagnad bil. Enkelt uttryckt alltså!

Så Svenskarna som hade 70mdr i räntekostnader efter ränteavdrag när vi hade noll ränta går mot 200-250mdr när alla lån lagts om och allt prisats rätt. Det är att gå från 4% belastning på disponibelinkomsterna, till 11-14%. Det känns. Eller någon som har 37,000kr/mån i lön brutto, 26,000 netto, och hade 1,000kr i räntor per månad, ökar till 3,600kr. Ökning med 2,600kr/mån, eller 31,000kr om året. Säg att snitt hushållet består av två löner, det är en ökning med 62,000kr. Det känns. Säg att en av dom blir av med jobbet och får gå på A-kassa i händelse av recession. Det kommer att kännas! Sen beskriver jag ju bara en statistisk medelhushåll… naturligtvis finns hela spektrat. Detta är en intressant faktor till när det kommer till bostadspriser. Bostadspriser är nämligen marginal prissatta. Dvs senaste affären beskriver prisbilden i ett villa område. Inte de 10 snitt affärerna som gjordes för 3 år sedan. Detta innebär att det räcker med EN familj i ett villa område, där de har höga lån, och båda blir av med jobbet, och de blir forcerade säljare, och som tvingas ut i marknaden trots att de inte vill. Det priser blir referenspriset för att vad villan är värd i det området. Trots att många grannar är lite lån och jobbet i behåll. Sen händer detta över hela Sverige, och prisbilden faller. Detta får folk att dra åt svångremmen, trots att de har råd att spendera, vilket sätter ännu mer press på ekonomin. Men visst, Riksbanken kommer till undsättning, men räntor tar tid att slå genom, Precis som det är nu… så bättre tider tar gärna 12-18 månader på sig innan de blir synliga för gemene man.

———– torsdag forts

US PPI kom in på -0,5 MoM mot väntat 0,0 och fg 0,0. Deflation i producentledet. Detta har alltså med fallande energi priser att göra, men även rensat för dom kom core PPI in på -0,1 mot väntat +0,3 och fg 0,2. Detta är positiva nyheter. Vi har vetat länge att Core CPI Goods är på väg ner och i denna delen av ekonomin höjer man inte längre priserna. Man höjer inte dels för att 1, efterfrågan är sämre, men också 2, för att man inte behöver höja då inköp och insatsvaror inte längre stiger i pris. Det visar dagens PPI prov på. Inflationen inom Goods och tillverkning är alltså borta, och tar vi steget in i recession kommer vi få deflation där. Inga konstigheter.

Problemen har vi i service sektorn, där efterfrågan tvärtom är stark, men där man också känner av stigande lönekostnader, men där det också finns pricing power at höja priserna mot kund. Detta borde tids nog klinga av…. oklart när dock. Att amerikanska hushåll överkonsumerat varor och underkonsumerat tjänster spelar också in. Men snart kommer de även normalisera sitt konsumtionsmönster inom tjänster. Då svalnar jobb och löner av, och tids nog även priser. Det är detta FED nu väntar på….

Imorgon kommer svensk inflation och Retail Sales….

—————– fredag

Svensk inflation kom in på 0,6 mot väntat 1,0 och fg 1,1…. tacka energipriserna för det. MEN, KPIF ex energi, kom in på 0,6 mot väntat 0,8 och fg 1,5. Klart bättre, och måste kännas skönt för Riksbanken att det lugnar sig något. DOCK är en höjningstakt med 0,6 lika med 7% i årstakt så det svenska inflationstrycket är på tok för högt. Lägg till att ECB kommer höja till 3,50 och svag krona, och Riksbanken kommer 100% säkert höja till 3,50 nu i april! För att Riksbanken ska vara nöjd så måste inflationen ner mot 0,2 i månadstakt, och dit är den bit kvar! Men som sagt, det viktigaste är att FED är klara nu på 5%, så innebär det att ECB kan sätta ett slut också, vilket till slut gör att vi kan sätta ett slut, som jag tror blir 3,75-4,0%

US Retail sales kom in på -1% mot väntat -0,4 och fg -0,2. Vi talar alltså tvåsiffrig minustakt på årsbasis. Lägg till att priserna är 10-20% högre senaste åren, och det faktiska volymtappet är nu väldigt stort och i paritet med recession. Wallmart går dåligt…. vilket vi vetat länge. Nu är det bara Service industrins tur. Räntehöjningarna biter…. tro inget annat. USA är på väg mot recession, och jag förstår inte hur företagens ska kunna göra lika stora vinster som förra året, givet att de inte kommer att kunna upprätthålla försäljningen. Q1orna som börjar ta fart kommande veckor kommer att bli väldigt intressanta!!!!!

Det är alltid svårt att pricka en topp, men givet PE19 på peak earnings, känns Sell in May go Away som ett idiotsäkert råd!

Prel Michigan kom in på 63,5 mot väntat 62,0 och fg 62,0… bättre men fortsatt svag nivå. Lirar med retail idag. Sämre tider, men ingen recession.

Trevlig helg!!!!

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

30 kommentarer till Viss hökighet har smugit sig in

 1. henrik jansson skriver:

  Fast investering o marknader handlar i mindre utsträckning om att ”få ekvationen att gå ihop”.

 2. Novis skriver:

  Nu kom så äntligen vinstvarningarna, men de var omvända.

  Volvo redovisar ett rörelseresultat om 18,6 miljarder kr för Q1, drygt 50 % över konsensus.

  Industrin ser glödhet ut under Q2 så vinsterna H1 för industrin ser ut att öka ordentligt y-o-y. Volvo/Traton bör göra 50 % högre vinster H1 23 jmf H1 22.

  Svenska banker kommer redovisa vinstrekord H1 2023, lånar in för 0 % från allmänheten och lånar ut för 4.2 %. Vinstmaskiner som aldrig haft bättre tider.

  Q2 2023 kan med stöd av bankerna och industrin ta ett nytt vinstrekord.

  Teknologi går också bra, indextunga Evolution ser ut att öka vinsten 7-8 % per kvartal.

  Överhuvudtaget är det bara fastigheter som får se vinsterna sjunka i Q2.

  • GaStan skriver:

   Det du beskriver är nuläget. Framtiden ser inte så ljus ut

   https://publish.twitter.com/?query=https%3A%2F%2Ftwitter.com%2FMikaelSarwe%2Fstatus%2F1630487493291261952&widget=Tweet

   och börsen har en tendens att vilja prisa in framtiden…

   • henrik jansson skriver:

    Svensk börs drivs ju mer av global konjunktur. I synnerhet USA o Tyskland. Centralbankerna vill ju ha en avmattning så det kommer bli en. Det återstår att se om den blir djup eller inte. En gissning är att den inte blir det. Men framtiden är oskriven.

   • GaStan skriver:

    Jag har inte heller facit, men det är ganska ironiskt att precis ETT år innan varje lågkonja, så är det många som tror och tycker att det inte kommer att bli någon. Ordet Soft landing steg kraftigt under 2007/2008 exempelvis.

    Som jag ser det blir det svårt med dagens räntor givet hur skuldsättningen ser ut att undvika lågkonjunktur. Jag har fortfarande inte sett något hållbart argument eller bevis för motsatsen.

   • henrik jansson skriver:

    Min poäng om svensk börs och global konjunktur var att det kan mycket väl bli en djup lågkonjunktur här i Sverige. Givet skuldnivåer som du påpekar. Men att det inte betyder att svensk börs måste dyka djupt eller länge. Då den bryr sig mer om omvärlden. Amerikaner har inte samma skuldsituation som oss svenskar. De har lagt den på statsnivå istället.

   • GaStan skriver:

    Så sant, svenska börsen har liten koppling till Svensk ekonomi, bortsett från fastighetsbolagen då. Men vad gäller USA så ligger de på 5% styrränta så det svider nog trots lägre skuldsättning.

    Det går inte heller att jämföra sverige och USA som äpplen och äpplen, då amerikanerna har stora utgifter för försäkringar som inte vi har. Vi klarar alltså högre skuldsättning då vi betalar för välfärdstjänster genom skattesedeln

   • henrik jansson skriver:

    Gällande den globala bilden. Så spelar det troligtvis också stor roll om inflationvågen som kom var en engångshändelse eller om vi nu är i ett nytt paradigm med högre inflation. Pga geopolitiska konflikter med omglobalisering som konsekvens. Det kostar sjukt mycket att flytta stora försörjningskedjor. Applefabriker från kina till Indien osv. Samt även vår gröna omställning. Det är första gången i mänsklighetens historia som vi går till energikällor som är svagare än de föregående. Och att bygga ny kärnkraft tar säkert tio år. Om det är ett nytt inflationsparadigm kan det också bli så att aktier handlas upp även om ekonomin går sådär. Det blir slag ner (t ex kommande oktober), men som sen handlas upp ganska snabbt.

   • GaStan skriver:

    Jag tror inte på paradigmskifte… Goods inflation har i princip försvunnit, råvaru och fraktpriser har normaliserats.

    Avglobalisering kan bli en faktor på 10 års sikt… men sånt tar tid. I media läser man hur Kina och USA är ovänner, typ. Samtidigt som Ford bygger batterifabrik med kinesiska CATL i USA, och Tesla bygger batterifrabrik i Kina… jag är ödmjuk inför framtiden och tar inte det politiker och media skriver på för stort allvar. Effektiv kapitalallokering brukar till slut bestämma över vad politiker vill…. så jag är inne på din linje!

 3. Jakob skriver:

  Är längre tid med höga räntor per definition (i teorin) = djupare lågkonjuktur? Vilka slutsatser kan man isf dra av det, relativt covid som (väl?) aldrig blev någon riktig lågkonjuktur utan mer ett hack in diverse kurvor, inklusive börsen innan staterna och centralbankerna gick in och räddade världen? Poängen med min fråga är alltså (tror jag!) vilken utgångspunkt du ser framför dig, när vi börjar nästa börscykel – oavsett om det blir i oktober eller mars. För oss som typ inte varit med om en lågkonjuktur i vuxen ålder, kan det rent av vara en fördel att det blir riktigt besvärligt innan det vänder uppåt, för att få en lång, fin (om än inte 15 år) lång bullmarknad igen?

  • GaStan skriver:

   ”Lågkonjunkturens moder är högkonjunkturen”

   Det finns tre aspekter här. Först och främst den som är straightforward, dvs En viss nivå av räntan, säg X, gånger en viss nivå av skuldsättning (dvs skuld/inkomst) där man rätt enkelt kan räkna fram squezze out effekten på tillväxt, med viss korrigering för hur skulden är strukturerad, dvs förfallostruktur.

   Sen har du den andra faktorn som handlar om vilken ränta X som tar död på investeringar, och då är det främst nybyggnation samt företags investeringar i ny kapacitet. Investeringar driver tillväxt, och kommer räntan upp till en viss nivå, så funkar inte IRR beräkningen längre och då avstannar investeringar, och därmed faller tillväxten.
   Ett exempel på Faktor 1 och 2, är bostadsmarknaden. På 60-70 talet byggdes det en massa bostäder vars investeringar bidrog till tillväxt. När räntorna steg avstannade nybyggnationen, faktor 2, och tillväxten föll. Belåningen var ganska låg så den faktorn var inte så viktig. Numera byggs det väldigt lite i förhållande till ekonomins storlek så det är ingen viktig faktor. Däremot har de gamla 70-tals husen omsätts till höga priser, vilket innebär att skuldsättningen har ökat, faktor 1. Men bara för att man köper och säljer gamla hus så påverkas inte tillväxten. Tillväxten skapades när huset byggdes. Men när räntorna nu stiger så får det genomslag på de belånade. Faktor 1. Så det är lite tvärtom jämfört med 70-talet.

   Sen den tredje kallar jag black swan effekten, dvs när räntan X blir så hög att delar i ekonomin går sönder, pga deras struktur som de byggt upp när räntan var låg. Där har vi SNB och Credit Suisse, men tidigare Lehman, Bear Sterns, AIG osv…. och när de faller så får det spridningseffekter till ekonomin, dels i form av likviditet, och dels i form av förluster som sprider sig. Detta tenderar att lamslå ekonomin… MEN oftast sker det i kombination med punkt 1 och 2, så allt samverkar och driver ner ekonomin i lågkonja.

   Eftersom det handlar om alla 3, så går det inte att säga att ränta X ger exakt en viss typ av djup och längd och lågkonjan.

   Det finns även spridningseffekter i globaliser ad ekonomi. Dvs Sverige kan vara hur bra vi vill på alla tre punkter. Om Europa och USA är helt värderlösa och faller in i djup lågkonja, så dras vi med. Även om vi egentligen såg bra ut på ”pappret” från början!

 4. wille skriver:

  Viss hökighet har smugit sig in:
  Varit väldigt bäsad ett tag nu, men tror du inte att denna crowded trade om att:
  1. vinsterna skall ner
  2. recessionen ska inträffa
  3. fed behöver höja mer i slutändan
  inte riktigt håller? Ja, vinsterna har börjat kommit ner speciellt för bolag där management har rattat hejvilt, såsom sbb och mips. Men fortsatt levererar bankerna i synnerhet en fin vinstutveckling likt industri, det är bara att kolla volvo eller förvisso aak. Vad skulle göra så att du ändrade take? Känner att paintraden ligger på uppsidan, och rapportflodan nu för q1 så har bolagen märkt av räntehöjningarna från fed.

  • GaStan skriver:

   Det är ingen crowded trade, för att vinst estimaten har inte justerats ner.

   SPX handlas till PE 19 på 220 dollar i vinst i år, som är oförändrat jämfört med förra året. Det är ingen crowded trade för då hade vinst nedgången varit inprisad.
   Vad som däremot är inprisat är att det INTE blir någon vinst nedgång.

   2, samma svar som ovan
   3, Ingen väntar sig mer än att FED ska höja med 25 till. Vad som däremot är inprisat är att räntorna kommer sänkas kraftigt under andra halvåret. Vilket är märkligt eftersom det samtidigt inte prisas in någon recession.

   Det du beskriver är nuläget för Volvo och Bankerna. Lite som att säga att en familj med stort lån var på skidresa på sportlovet.

   Om deras lån förfaller till hösten och de betalar 5% ränta på det nya lånet, mot 1% idag. Kommer de åka på skidsemester då? Då svarar de nej, dvs den uteblivna semestern ligger inte i q1 i år, utan nästa år.

   Vi är inne i en trade sedan spx 3500 i oktober som handlar om att marknaden prisar in en värld utan inflation, och låga räntor. Den traden hade sin senaste topp i februari på 4200… det är möjligt att den inte är riktigt klar, utan den kan nå 4400. Många korta pengar är faktiskt tillbaka i marknaden, så pain trade ligger snarare på nedsidan. Vad gäller långa pengar ligger de utanför sen SPX låg på 4800… så de är fortsatt nöjda, och har istället tjänat en hel del på långa bonds.

   Det som skulle få mig att ändra mig är om räntorna fortsätter ner samtidigt som tillväxten börjar ta fart igen… Typ om ISM Mfg New Orders börjar accelerera norr om 60. Om exempelvis jobbdatan börjar växla upp igen osv… nu trendar tillväxten sakterliga nedåt i takt med att räntekostnaderna gröper ur köpkraften. Jag måste se ett tydligt brott där samtidigt som räntor och inflation fortsätter ner.

   Så länge som det inte händer är det min övertygelse att vi sätter en topp här under våren, för att sen ha en ny baisse marknad i 6-12 månader.

 5. Mikael skriver:

  https://allstarcharts.com/sentiment-check-large-speculators-get-aggressively-short/

  Äntligen någon som ser det jag ser.
  Den stora massan har ju oftast fel.
  Spännande tider minst sagt!

  • GaStan skriver:

   Frågan är vilken som är rätt?

   https://edition.cnn.com/markets/fear-and-greed

   Pekar inte på nåt särskilt pessimistiskt läge

   Jag får rapporter fr Goldman och MS som båda säger att positionering ligger så att pain trade är på nedsidan

   Tittar man på Vix betalar inte marknaden dyrt för skydd.. de är bekväma med att det ska fortsätta upp…

   Vad jag tror din graf visar, är att alla kan inte äga en aktie. Dvs hela tiden finns det grupper som sitter i marknaden, och de som inte gör det. De som sålt, och de som köpte av dom som sålde. Grafen visar en grupp som ligger utanför. Det finns grupper som ligger i marknaden. Jag har hört US retail. Båda kommer inte få rätt samtidigt, men en grupp kan få rätt på kort sikt men fel på lång, och den andra tvärtom

   • Richard Eidestedt skriver:

    Inget jag kan styrka men hörde en förklaring till den stora indexkort positionen från hedgefonder beror på att de har ökat upp sin gross exposure för att inte missa avkastning samtidigt som de i mindre utsträckning är villiga att korta enskilda aktier vilket gör att en större del av kortpositionerna ligger på index. Ingen aning om det stämmer men källan är en skarp person så håller inte som otroligt att det är (åtminstone delvis) korrekt

 6. andersk skriver:

  En reflektion som jag hörde nämnas i något sammanhang – När bankerna lånar ut till bostadsköpare så har de krav att man ska klara X% ränta på de löner man redovisar. Det kravet har funnits sedan flera år tillbaka. Nuvarande ränta är väl fortfarande lägre än X% och många har som sagt bundna lån. Även när många lån går ut, ligger fortfarande nuvarande ränta under bankernas X-krav.

  Visst, hög ränta triggar minskad konsumtion men för att det ska bli tvärstopp känns det som att antingen många måste få ändrad livssituation (arbetslöshet, skilsmässa etc) eller att räntan måste upp ytterligare. Men arbetslösheten lär ju inte stiga förrän folk slutar konsumera. Dessutom finns ju möjligheten att skjuta amortering på framtiden (och då fortsätta använda de pengarna till konsumtion… suck)
  Underskattar vi inte konsumenterna fortfarande? Alltså folk är bättre på att hantera sin ekonomi än vad vi vill tro att de är?

  Är långt ifrån fullinvesterad, och har klivit av gradvis sedan februari. Har sålt lite optioner också med lösen i november, men jag har inte riktigt vågat kliva på den där storkortpositionen i index än heller…

  • GaStan skriver:

   Skuldkvoten i Sverige ligger på nästan 3X räknat på disponibelinkomst, det är en dubbling på 20 år. Vet inte om jag skriver under på att folk är bättre på att ”hantera” sin ekonomi stämmer… det är liksom inte upp till dom.

   Går du från att betala 5,000 till 15,000 i månaden så det någon konsumtion som måste stryka på foten.

   • andersk skriver:

    Det beror väl på vem som drabbas också. Säger inte emot dig på något sätt, delar snarare din uppfattning. Försöker bara se myntet från andra sidan också.

    För några år sedan läste jag en kartläggning om att de som hade högst bolån, också tillhörde de som låg högst i löneligan. Det skulle ju i så fall innebära att de som har fått börja pynta 15-20k i månaden också har relativt bra löner.

    Om nu bankerna har gjort en kalkyl att man ska kunna klara 7% (har för mig det iaf tidigare var siffran som gällde) så borde ju inte 3,5-5% vara ett jätteproblem. Tufft, absolut, men det är ju fortfarande samma sorts mat som står på bordet varje dag och det finns fortfarande lite utrymme för en del konsumtion.

    Det är kanske därför som det dröjer längre än många trott? Även om jag tror att vi är inne i slutspurten just nu dock…

   • GaStan skriver:

    Absolut kan det finnas nyansskillnader! För svensk del så låg rörliga bolån på c50% av stocken för ett år sedan. Lägsta andelen på 20 år.. det tror jag förklarar en hel del. Många betalalar 1% ränta efter avdrag på hela eller delar av sitt lån. Problemet är att lånen är bundna på rätt kort tid.

 7. AnMA skriver:

  Hej! Undrar om det finns någon undersökning om hur stort del av bostads marknad i Stock/Göt o Malmö är spekulativ köp för privat uthyrning ?

  • GaStan skriver:

   Bra fråga, vet ej. Tror inte den är jättestor, då gamla bostadsrättsföreningar inte tillåter det… och nya utgör en väldigt liten del av totalen.

  • Timothy skriver:

   Den är mycket liten… betydelselös. Det enda spek.et som skedde i uppgångar var folk som tecknade nyprod och sen sålde vid tillträdet (vissa efter upplåtelseavtalet ingåtts). Det infördes för drygt 10 års sen ägarlägenheter som kan uthyras men de är nog under 5 promille av beståndet. Och enligt Brlagen ska man vara varaktigt boende för att beviljas medlemskap… folkbokföra sig och bo där och det är svårt att göra det på 10 ställen! Och Br föreningarna är restriktiva på andrahandsuthyrning. Happy Friday!

   (jag var en betydande aktör i branschen förut).

 8. Michael skriver:

  Intressant analys som indikerar att USA kommer vara i officiell recession i sommar. EPS på S&P ligger på 220USD, estimaten 2024 på 250USD. Det rimmar inte med att FED sänker kraftigt H2 2023 och 2024…

  https://epbresearch.com/three-sequential-signals-of-recession/

  • GaStan skriver:

   Tack, ja vinsterna lirar inte med verkligheten. Å andra sidan ism och jobbskapande på fortsatt hygglig tillväxt i ekonomin, och därmed finns goda förutsättningar för företagen att göra vinster. Antingen har vi underskattat Feds räntevapen, eller väntar bistra tider. Om vi underskattat räntevapnet så kommer Fed behöva göra mer… man får inte ner inflationen strukturellt en ekonomin som växer, skapar jobb, har låg arbetslöshet och höga löneökningar!

 9. ANMA skriver:

  Tack för snabbt svar 🙂 Det finns de som tillåter juridisk person men de som köper o: /ange ( utomlands arbete) för 2år / hyr ut i andra hand / säljer utan att flytta in…
  Tror inte att det är så litet del av totalen, eftersom alla känner någon som gör så 🙂 eller hur?

 10. Novis skriver:

  I ärlighets namn tycker jag att Kortsikts analys av vinstutvecklingen är förenklad och bristfällig. Hårda ord, men låt mig utveckla.

  För 2 månader sedan trodde Kortsikt att vinsterna skulle minska med 30 % i Q2 2023 jämfört med Q2 2022. Ingen djupare motivering angavs mer än att ränteläget skulle pressa fram en recension.

  Banden på Volvo och Traton snurrar i detta nu i april 2023 snabbare än någonsin och de ledande industriföretagen kommer att göra 50 % högre vinst i Q2 2023 än 2022.

  Storbankerna lånar in till 0 % ränta från allmänheten och lånar ut till 4,5 % ränta, snart 5 % efter Riksbankens räntehöjning. Även här ökar vinsterna med 50 % i Q2 2023 jmf 2022.

  Våra ledande teknikföretag går inte lika bra, men räkna med 20-30 % vinstökning även i Evolution kommande kvartal.

  Om man för 2 månader sedan spådde fallande vinster om 30 % i Q2 och det i stället blir vinstökningar om 20-25 % så skall man kanske fundera ett varv till om ens analys brister.

  Varken den akademiska forskningen eller historiska paralleller talar för ett vinst tapp i Q3 eller Q4 i relation till föregående år.

  Juni 2006 höjde FED räntan till 5.25 % och lät den ligga där till början av 2008. Amerikanske hushåll var i förhållande till BNP belånade 20 % högre än idag och trots detta tog det 18 månader innan ekonomin skadades. Därtill var den amerikanska ekonomin 2006 full av lån till inkomsttagare som saknade inkomst. Dagens utlåning är betydligt mer reglerad, ninja-loans / subprime-loans är bortrensade sedan länge.

  Din räntekostnad är någon annans ränteintäkt, det skall man inte heller glömma. På samma sätt som att en såld aktie alltid köps av någon annan.

  Vi ligger idag på en ränta om 3 % i Sverige, jämfört med 4.75 % innan krisen 2008.

  Det tar 18 månader innan nuvarande räntenivåer slår igenom i realekonomin.

  Att stora delar av hushållens skulder ligger mot rörlig ränta är ett lokalt fenomen i Sverige, som inte återfinns i resten av EU, Asien eller USA. Det kommer ta minst 12-18 månader innan nuvarande räntor skadar de internationella hushållen. Svenska hushåll pressas av räntekänsliga hushållslån och hög energiförbrukning (kall vinter), men så ser det ju inte ut i stora delar av världen.

  Du får räkna med att krisen kommer Q4 2024, inte redan i år. Man kan ligga lugnt kvar i börsen under hela 2023, och börja plocka bort exponeringen mot aktiemarknaden under Q1-Q2 2024.

  • GaStan skriver:

   Debatt är alltid välkommen här på bloggen, så länge som den är saklig och i god ton!

   Om du går tillbaka till när vi resonerade kring vinsterna så hävdade jag att vinsterna i ett lågkonjunktur scenario för SPX borde kunna sjunka med c25%. Denna siffra är i linje med hur mycket vinsterna sjönk under lågkonjunkturen 2008-2009 YoY%. Men det var inte bara därför, utan jag refererade till en rapport från Goldman som menade på att SPX bolagen hade en struktur som innebar att Operational Leverage numera ligger på c2,5X. Dvs om Revenues faller med 1% så faller Net Earnings med c2,5% allt annat lika. Detta grundar sig på att fasta kostnader inte sjunker i paritet med bruttovinsterna, vilket gör att vinst faller, och stiger, mer än Intäkterna. Så tror man på 25% nedgång av vinsterna så är det rimligt att tro på 10% Revenue fall. Detta i sin i paritet med ett realt BNP fall på c3-5%. Allt detta stämmer också rätt väl med 2008/2009. Ett annat sätt att tänka är om arbetslösheten skulle dra från 3,5% till 13,5%. Även detta fullt rimligt om man ser hur arbetsmarknaden betedde sig under 2020 samt 2008/2009. Då försvinner c10% av köpkraften och därmed tappar företagen 10% av sin försäljning.

   Att BNP under 223/2024 kommer falla från topp till botten med 3-5% härleder jag sen ur dagens räntor multiplicerat med hushållens skuldkvot (lån/inkomster), företagens skuldkvot (skuld/Ebitda, och statlig skuld (statskuld/Skatteintäkter). Det ger en squezze out på tillväxt i den storleksordningen jag är inne på. Även sett till hur skulden är strukturerad. Ovanpå detta får man lägga till uteblivna investeringar från företag och hushåll tack vare räntorna.

   Du har helt rätt i att någons räntekostnader är en annans ränteintäkter. MEN, De stora posterna av stats, företag och bostadsobligationer ligger i institutionella portföljer. Låt oss för enkelhetens skull kalla det Pensioner. Grejen med dom är att de betalar ut lika mycket varje år, oavsett om portföljerna ökar eller minskar i värde (bla tack vare ränteintäkternas storlek). Det är också därför centralbanks politik fungerar. Dvs om de höjer räntan, så gynnar det pensionärer i framtiden, på bekostnad av konsumtion idag. Så enkelt uttryckt kan man säga att höjer centralbanken räntan så flyttar de tillväxt från idag till i framtiden. Sänker de räntan, så ökar de tillväxt idag, på bekostnad av tillväxt i framtiden. Detta centralbankspolitisk teori 1.0.

   De här 25% vinstnedgång delade jag upp på 20% under första halvåret och 30% under andra halvåret. Detta var inte så vetenskapligt utan mer hur jag ser på konjunkturen. Det blir värre under andra halvåret. Första halvåret -20% delade jag sen upp på -10% för Q1 och -30% för Q2. Andra halvåret 30% delade jag upp på -30% samt -30%.

   Tittar man på konsensus idag

   Klicka för att komma åt yriearningsforecast.pdf

   Så ser man att förväntningarna ligger på -7,5% för Q1. Så jag vet inte hur snett mina -10% egentligen är. För andra kvartalet väntar jag mig -30% medan marknaden ligger på -6,4%. Stor skillnad. Detta fortsätter under andra halvåret där jag ligger på -30/-30 medan marknaden ligger på +2/+10%. Så vi får se.

   Du sågade min analys som bristfällig, men jag hittills har jag inte sett något prognos alls från din sida på vinstutvecklingen. Du pratar om Volvo och svenska banker… jag antar att du inte härleder dom till SPX vinstutveckling?

   Så om vi ska försöka få bort bristfällig analys, så vill jag börja fråga dig om din prognos för SPX i år, gärna uppdelat per kvartal, med härledning.

   Jag tror därmed att dagens situatuon påminner om 2007-2009… där 2007 var likt 2022 högkonjans topp. Där problemen började hopa sig under våren 2008, fast där det saknades insikt i vad som skulle hända, precis som nu. Där andra halvåret i år kan bli som under andra halvåret 2008, och där 2024 blir som 2009. Klassisk recession.

   Vad gäller Volvo så var det en fin rapport, men där de under många år jobbat för att få ordning på torpet, och där senaste kvartalet var en höjdare där alla stjärnor stod rätt. MEN där försäljningen var en funktion av orderingång under förra året. VD säger också att surnar konsjunkturen till i år, så kommer det påverka orderingång, och därmed vinst nästa år. Så vinsten innevarande kvartal säger lite om vinsten nästa år.

   Vad gäller bankerna så har upplåningskostnaderna stigit mer än vad de lånar ut för. Så där tajtar det till sig. Men precis som du beskriver kan de använda inlånade medel och placera till fin ränta, samtidigt som kunderna inte kommit igång och ställa krav på ränta på sitt lönekonto. Denna intjäningen kompenserar för tappet på utlånade medel. Men fler och fler kunder, särskilt dom med lite större belopp, börjar ställa krav på ränta, och i takt med detta försvinner spreaden. Utlåningen har också tvärdött, och detta är motorn för vinsttillväxt nummer ett ur ett historiskt perspektiv. Så jag vet inte hur positiv man ska vara kring bankerna. Kreditförlusterna har inte heller tagit fart. Dock är jag optimist där. Tror inte på stora kredit förluster, men man ska vara ödmjuk, då det är inte bankerna som äger den här frågan, utan det beror på hur omvärlden förändras.

   Jag tror som sagt inte på börsen som du gör…. men sen anser jag inte PE23-24 är attraktivt heller. Vilket det blir om man tar SPX 4100 idag, minskar vinsten från förra året med 25%… dvs från 220 till 175. Det skulle vara intressant att höra vilken vinst du penslar in för i år, och vad som är rätt värdering.

   Som sagt, ”förenkling och bristfällig” vill vi inte ha… så vad är dina numbers? 😉

 11. Anders skriver:

  stort tack för en mycket saklig genomgång

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.