Positivt sentiment och svag dollar

VIX håller sig på mattan, Sentiments indikatorer är höga men ännu inte i taket. Många tog på skydd i mars, och vi har OPEX på fredag. Dollarn är svag. Mycket pekar på en fortsatt stark marknad. Åtminstone till fredag, men kanske hela vägen till FED mötet den 3 maj. Svårt att säga. I en stark marknad siktar jag efter SPX 4300-4400. Men som sagt, risk/reward här uppe är svindålig så det är ingen trade jag fundamentalt jagar. Det är nåt för de snabbfotade. Vi fick en teknisk köpsignal när vi passerade 4000 som alltjämt lever, men bryts 4070 är det över.

Rent fundamentalt siktar jag fortsatt efter 2800-3000 med deletapper på 3300 samt 3600. 3600 är första nivån som jag tänker mig innan midsommar, gärna i form av en klassisk ABC.

Det här har inte varit ett reguljärt björnrally. Från oktober 3500 till 4100 i december, absolut. Men i efterhand sabbade januari detta, och det blev nåt annat. Eftersom jag är negativ fundamentalt, så räknar jag ändå med en topp inom bear market, och därför är det ett björnrally. Men absolut inte samma som under våren och sommaren förra året. De har mer karaktären av en rekyl i fallande. Detta har inte varit en rekyl då den pågått i över ett halvår. Nej den har en fundamental karaktär som primärt handlar om glädjen över döende inflation och lägre räntor, men även att vinst estimaten ligger kvar.

I efterhand kommer vi konstatera att marknaden började gå i oktober 2022 på att inflationen snart var ett minne blott, vilket manifesterades av att FED gick från 75 till 50 till 25 punkters höjning till att göra en sista höjningen i maj 2023 för att därefter vara klar. Mission Fighting inflation Completed! Om denna oktober trade toppade redan på 4200 i januari/februari, eller den satte en ny topp norr om 4200 i april/maj kan jag inte säga. Men den är genom diskad.

I börsens vrickade värld hade det nämligen varit helt perfekt om det blev nåt i stil med ”Den 3 maj 2023 annonserade FED slutet på höjningar när för sista gången höjde med 25 punkter till 5%” varpå media och alla tänker, Tjohooo vad härligt. Början på slutet för allt Elände! Men att JUST den dagen markerade slutpunkten på börsuppgången, och början på nästa era.

Om jag får gissa out of the blue, så handlar nästa stora rörelse om recession och sänkta vinstestimat. Marknaden väntar sig flat earnings i år jämfört med förra året. Det är inte rimligt. Det betyder nämligen att köpkraften är oförändrad i år jämfört med förra året. Hur kan den vara den när Investeringar bromsas upp av de höga räntorna (fråga byggsektorn), eller konsumtion faller (fråga bilhandeln) eller hushållen, stater och företags räntekostnader stiger.

När den stora rörelsen är över, så handlar nästa stora rörelse uppåt om sänkta räntor.

I veckan små startar rapportsäsongen, för att ta ordentlig fart veckorna efter. Marknaden räknar med -8% YoY vinster för SPX. Det tror jag är rimligt.

Vad gäller Vinster för SPX i år väntar jag mig -25% YoY. Tidigare tänkte jag mig -10, -30, -30, -30 för Q1-Q4…. men ekonomin ÄR motståndskraftig. Det betyder inte att räntehöjningarna inte biter. bara att processen tar längre tid än jag väntade mig tidigare. Därför skulle jag vilja revidera tidigare siffror till -10%, -20%, -30%, -40% under Q1-Q4. Detta summerar fortfarande till -25% på helåret.

Anledningen till att jag tror på -25% är för att jag tror på -10% för Revenues, och sen gör Operationell Leverage resten av jobbet. -10% härleder jag ur dels för att jag tror att arbetslösheten kommer tappa från 3,5 till 13,5% vilket slår av köpkraften, men även sett till BNP som jag tror borde tappa kring 3%, vilket historiskt gett den effekten på Revenues. -3% borde vara en rimlig effekt givet statlig och privat skuldsättning och 5% styrränta squezze out på tillväxt.

Idag har vi Empire FED, NAHB index fr USA. På onsdag inflation från EU, på torsdag Philly FED, samt på fredag Flash PMIs. Särskilt US Flash Service PMI är av intresse även om den spretat mot ISM siffran länge och inte är lika tillförlitlig. Så spridda skurar men inget avgörande.

Ha en fin vecka och njut av våren!

——————- måndag

Empire FED som mäter stämningsläget i NY kom in på höga +10,8 mot väntat -18,00 och fg -24,6. Inköpscheferna i New York visar på en överraskande stor optimism i april jämfört med månaden innan. Visst, de här lokala indexen kan spreta isär en månad eller så, och behöver inte betyda nåt, men återhämtningen är märklig. Man undrar vad som får dom att helt plötsligt gå från väldigt negativa till hyfsat positiva. Siffran är i linje med ISM Mfg på en bit över 50, samtidigt som den siffran senast låg på 46. Så det är viss diskrepens. På onsdag kommer Philly, och på fredag flash PMIs. Får se om de bekräftar samma bild. Att ISM drar över 50 går inte i linje med min syn. Var kommer köpkraften från? Skulle det visa sig att konjunkturen accelererar härifrån, då kommer FED bli as-nervösa, och signalera för att de inte är klara på långa vägar. Det kan bli stökigt, åt båda hållen här! Men jag drar inga slutsatser ännu. Tidgare kom ex US PMI Services in väldigt svagt, vilket visade sig vara falskt alarm. Kom ihåg att detta är enkät undersökningar. Inte real ekonomisk data. Då finns det en osäkerhet.

https://www.newyorkfed.org/survey/empire/empiresurvey_overview

NAHB index kom in på 45 mot väntat 44 och fg 44… bättre, och senaste månaderna har den varit på bättringsvägen, vilket är kopplat till att långräntorna är ner sen i höstas, men nivån är fortsatt svag och det finns ingen räddning på detta!

————– onsdag

ECB Final inflation, ex food and energi, kom in på 1,2% MoM inline med prel estimaten för några veckor sen… inflationen är het i Europa och en höjning med 50bp till 3,50 är att vänta i maj. Det är också bland annat därför som Riksbanken höjer med 50bp till 3,50 i nästa vecka… så räkna med att bolånen börjar röra sig upp mot 4,5%…. vilket är rätt saftigt då många ligger med bundna lån på 1,5% som förfaller inom 12 månader. Dvs de som legat och betalat 5,000kr i ränta per månad studsar då upp till 15,000kr. De med rörliga lån har ju redan varit med om resan från 1% till 3% som nu bara på senare tid har börjat röra sig mot 4% och kommer att fortsätta.

Så säg en familj som har 4mkr i lån. 2mkr på bundet 1% och 2mkr på rörligt. Inte helt ovanligt, och hyfsat inline med Agregatet på hela stocken.

Innan betalade de 4,000kr i månaden. Thohoooo

Sen stack det rörliga till 3%, vilket gjorde att månadskostnaden ökade till 8,000kr. Det en den fasen vi upplevt i år. Det är därför som delar av ekonomin i princip år i recession (bilhandel, nybyggnation, klädhandel) , medan service och tjänstesektorn rullar på.

Men handen på hjärtat, de flesta klarade en dubbling av räntekostnaden, för att den kom från låg nivå.

Nu går vi in i nästa fas, där fortsätter den rörliga bolåneräntan mot nästan 5% och ger en månadskostnad på 12,000kr

Sen senare i år läggs det bundna lånet om till rörliga ränta, vilket är sista knocken, då stiger månadskostnaden till 20,000kr/mån vilket dels skapar recession, men det är också recessionen som gör att räntorna sänks, och att vi tids nog tar oss ur detta.

Men poängen är att för många hushåll har månadskostnaden dubblats, men de står inför en dubbling till, och det är denna sista som punkterar ekonomin.

Det finns ingenstans att gömma sig.

Vid 3,75-4% styrränta tänker jag mig 2,75-3,25 för en 5 årig statsoblis, cirka 4% för 5 årig bostadsoblis, vilket borde ge en 5årigt bolån på cirka 5%. Att bankerna kör kalkylränta i lånelöftena på 6% som idag är helt orimligt. 7%+ borde vara normalt, vilket kommer sätta ordentlig press på priserna, särskilt i kombination med sämre tider, och försiktiga och pressade hushåll. Styrkan ni ser i bostadsmarknaden nu är en ”låtsas styrka” som bygger på små volymer. Det finns klar nedsida. Sen tror alla att man kommer att koka soppa på spik för att bo kvar. Vilket stämmer! MEN, arbetslösheten har inte tagit fart ännu, och när folk tappar jobbet i ett högbelånat hushåll… då kanske inte det räcker med att koka soppa på den där spiken! Ser inte bra ut!

Vad gäller börsen hade det rent tekniskt varit snyggt om vi gick till SPX 4300 inför FED den 3 maj. Sen råder Sell in May and Stay away till Oktober, med första stora nedgång till 3600 i juni (jag vet att jag tjatar), studs till 3800-3900 i början av augusti, sen nedgång till 3300 i oktober, Year End Bear market rally till årsslutet på 3800-3900 (igen), och sen avslutande nedgång till 2800/3000 i mars nästa år när vi är i Full recession. Där VÄNDER DET UPP för att FED Börjar sänka räntan. Vilket hade varit så typiskt för när konjunkturen börjar visa tecken på återhämtning ett år senare efter första räntesänkningen, i mars 2025, och sargade retail tänker at man kanske skulle våga sig på att köpa lite aktier, då är man som vanligt ETT år för sent från själva botten. Ta Mars 2009 och Mars 2010 som exempel.

Philly FED imorgon… får se om den kommer in lika starkt som Empire…

———————– torsdag

Tittar jag på VIX, Sentiment som CNN Fear and Greed el liknande, Dollarn, samt prisutvecklingen, så tycker jag vi bygger upp en set up som liknar den vi såg i slutet av januari, början av februari. We are in for sättning. Denna sättning tror jag kan ta oss mot 3600 i slutet av juni.

That said, det känns inte heller som vi fullbordat någon topp, utan vi kan mycket väl nå 4300-4400 inför FED mötet den 3 maj.

Det som driver uppgången nu är Svag dollar, vilket handlar om den väldigt diskade trejden att inflationen är ett minne blott om 6 månader. Åtminstone sett till MoM siffror, YoY bygger på en ren matematisk baseffekt. Här har marknaden rätt, dvs att under många år genererade Låg Pris inflation – Hög Asset inflation – Så när vi förra året fick hög Pris inflation – så ledde det till låg Asset Inflation – därav nedgången från 4800 till 3500, men nu har vi sen oktober diskat Låg prisinflation – och därmed måste vi ha hög Asset Inflation. Inga konstigheter, men den trejden har också ett bäst före datum.

Nästa nedgång handlar, som alltså borde komma efter FED mötet, kan triggas av att FED inte är bekväma med inflations utsikterna. Dvs inte att Goods inflation numera är icke existerande eller att hyror är en laggande faktor, utan att lönetrycket är för högt, vilket handlar om att det fortfarande skapas för mycket jobb i en tajt arbetsmarknad. Så länge som det gör det kan de inte vara säkra på inflationsutsikterna, och då måste man ligga kvar på 5% styrränta. Detta är triggern.

Men nästa stora nedgång, först mot 3600, sen mot 3300, och sist 2800-3000, handlar inte egentligen inte om detta. FED kommer nämligen att få ner jobbskapandet och därmed inflationen, så egentligen borde de vara nöjda och marknaden mindre orolig. MEN nästa nedgång handlar egentligen om en 1, övervärderad börs och 2, negativa vinstrevideringar. Recession.

Alternativt får inte räntorna grepp om ekonomin nu heller, och datan kommer in starkt, men då kommer vi också få en väldigt hökig FED, som inte vill sänka, trots att marknaden vill det. Det är inte bra heller. Rätt mycket pest eller kolera i min bok.

Philly FED kom in på -31,3 mot väntat -19,2 och fg -23,2…. katastrof, och i linje med recession a la 2020 samt 2008/09. Pekar på brant fall av ISM. Intressant att den står i stark kontrast till New York Empire som kom tidigare i veckan. Men i omställningstider som de här, är det inte ovanligt med slagiga index på individuell nivå. Flash PMIs imorgon gör att bilden förhoppningsvis klarnar ännu mer. Min rule of thumb, där man ta kortränta + långränta delat med två, för 6 månader sedan, säger att den konjunkturella bilden ska försämras rejält nu. Så jag tror ju mer på Philly än Empire. Så här långt har vi ingen större reaktion i marknaderna, vilket inte regionala index heller brukar få….

—————– fredag

Äntligen fredag och vår i luften.

Regeringen är skeptisk till att införa ett nationellt register över skulder och tillgångar. Trots att de flesta instanser är för. Hela diskussionen är vrickad, som vanligt. Men inte av dom skäl som ni kanske tror. För över 10 år sedan propagerade jag för att vi behövde ett system som kartlägger skulder och INKOMSTER. Detta för att Finansinspektionen ska veta exakt hur skuldsättningen ser ut i landet. Detta är viktigt av flera skäl. Finansinspektionen gör regelbundna undersökningar över skuldsättningen, men de bygger på skattningar då det saknas exakt data. Detta är ett problem. Vi behöver av flera skäl veta hur det förhåller sig med skuldsättningen;

1, För att veta vilka risker som finns för Sverige. Skuldsättningen är inte ”en privat sak” då för hög skuldsättning innebär att inkomster gröps ut för snabbt vid en ränteuppgång, vilket gör att övriga ekonomin blir lidande. Arbetslösheten ökar och A-kasse ersättning tar fart, vilket får konsekvenser för Statens finanser, och oss skattebetalare. Skuldsättningen av ett individuellt hushåll påverkar fler än bara själva hushållet. Det kan finnas behov av att reglera skuldsättningen och för att göra detta effektivt måste vi ha data som visar på hur det ligger till.

2, Finansinspektionen behöver kunna se hur kreditgivande bolag sköter sig. Dvs inte bara hur deras balansräkning ser ut och buffertar, utan hur de lånar ut pengar. Två aktörer kan ju låna ut 1mkr till två hushåll där de ena inte har någon inkomst medan de andra har hög inkomst, vilket blir två helt olika saker. Vilket får konsekvenser för det kreditgivande företaget i en krissituation, och för Svensk ekonomi som helhet.

Nu pratas det om föra statistik över skulder och tillgångar. Detta får politikerna att se rött då det flirtar med förmögenhetsskatten. Jag är helt emot den skatten. Jag är helt mot skatter som beskattar stocken. Man ska beskatta flöden, som inkomst av tjänst eller kapital. Inte stocken. En gammal änka som bor kvar i ett stort hus vid vatten, och har en liten pension, kan inte betala skatt med tegelstenar.

Skulder i förhållande till Assets är helt ointressant. Däremot är Skulder i förhållande till Inkomster extremt relevant.

Jag har ju tidigare sagt att man borde kunna avskaffa både amorteringskravet och 85% regeln. Det är inte lösningen på problemet. Problemet är att vissa hushåll har för stora skulder. Det är bättre om ett hushåll har 4mkr i lån, och det är amorteringsfritt och 100% av husets värde, än de har 8 mkr i lån och amorterar och det är 85% av husets värde, givet SAMMA inkomst.

Vissa har då hävdat att mindre lån gör att folk inte kommer kunna köpa en bostad. Bullshit. Det är lånelöftena och storleken på lån som sätter priserna. Det är inte priserna som styr lånen. Sänk lånelöftena och priserna anpassar sig efter detta.

Så många misstag har begåtts genom åren. Att myndigheter nu, 20 år för sent vill ha specifik data över skulderna är en självklarhet. Tror ni myndigheterna har ”förmögenhetsskatt” i åtanke? Det tror inte jag. De har risk i systemet i åtanke. Regeringens agerande just nu är antingen korkat, eller populistiskt. Media fattar som vanligt inte heller.

Idag har vi Flash PMIs,

Tyska Mfg Flash PMI kom in på 44,0 mot väntat 45,7 och fg 44,7…. fortsatt låg aktivitet går att vänta från Tyska industrin, men inget recession ännu.

Europas motsvarighet kom in på 45,5 mot väntat 48,0 och fg 47,3. Samma där, våren och sommaren bjuder på en klar inbromsning, men ingen recession ännu. Men det kommer.

Likt USA kom Service Flash PMIs in väldigt starkt, för EU 56,6 mot fg 55,0 och Tyskland 55,7 och fg 53,7. Fullt blås med andra ord. Det är här, likt USA, den starka efterfrågan finns, det är här jobben skapas, och det är här inflationstendenserna finns kvar. Det är pga service sektorn som ECB kommer att höja till 3,50% i maj.

Situationen i Sverige är snarlik, affärer och bilhallar gapar tomma, men restaurangerna är proppfulla.

Services laggade Goods/Mfg efter pandemin, så vi är fortsatt i en casth up fas uppenbarligen. Men faktum är att Services ALLTID har laggat Mfg. Detta är inget nytt. Och när Mfg vänt ner så kommer Services ett halvår senare. Så kommer att ske även denna gång.

Services är också mindre kopplade till lån och ränta. Dvs köper du en bil så är lån/ränta en del av köpet. Men restaurang besöket betalar du med din lön. Och restaurang går du gärna på om du redan under pandemin bytte bil, köpte robotgräsklippare, och om du inte gjorde det så priserna gått upp så mycket så du väntar hellre. Bättre att gå till frisören och en runda på krogen! Det unnar man sig trots att räntekostnaderna är på väg upp, och hittills har man råd att blåsa några tusenlappar och ha kul en helg. När de rörliga lånen blir ännu dyrare, och de bundna läggs om. Då får man dra ner även på detta! Vi lever som varje dag var den sista. Det är mänskliga psyket. Inget lägger undan av lönen idag, för att göra räntekostnaderna lite lättare i framtiden. Man tvingas konsumera mindre i framtiden helt enkel. Det är därför som många också säger att jag får löneförhöjning varje år, men den 24e är alltid pengarna slut, och jag lever ungefär samma liv. En del av förklaringen ligger i att allt blir dyrare varje år, så realt får man inte mer för sina pengar, men faktum är att även om jag dubblar din lön så kommer du efter ett tag att anpassa ditt levende efter den nya lönen.

Det är när den mjuknar, i ordningen Efterfrågan-jobb-löner-priser, som Centralbankerna världen över känner sig nöjda. De är redan nöjda med Mfg/Goods sektorn. Det här är inte rocket science.

I eftermiddag kommer Flash PMIs från USA.

US Mfg Flash PMI kom in på 50,4 mot väntat 49,0 och fg 49,2… starkare men ganska marginellt och nivån är ganska inline med soft landing, dvs normal konjunktur som skapar 200k nya jobb och växer med 2%… och alltså upprätthåller vinsterna. Intressant hur Philly är så mycket sämre, och Empire bättre.

US Service Flash PMI kom in på 53,7 mot väntat 51,5 och fg 52,6… bättre och vilken skräll. Bankkrisen är knappast nån kris. Har typ haft NOLL påverkan. Fed som vill se att denna delen av ekonomin kyls av är inte ens i närheten. Jag säger inte att Fed måste höja så myclet mer, men de som hoppas på räntesänkningar under aldra halvåret får INTE vatten på sin kvarn. Så vi måste ställa dagens värderingar mot höga räntor längre… not good för börsen säger jag!!!

Trevlig helg

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

23 kommentarer till Positivt sentiment och svag dollar

 1. Per Bengtzohn skriver:

  Jag hade trott att vi skulle få en förstärkning i dollarn mot eur men icke och nu med fortsatta räntehöjningar i Europa vs US så ser väl detta ännu mindre troligt ut eller?
  Finns det något som talar för att dollarn kommer stärkas mot eur i närtid?

  Och som vanlig tack för din blogg och alla andras kloka kommentarer!

  Mvh
  Per

  • GaStan skriver:

   jag med… tyckte både jobb och inflationsdatan borde skapat lite stark dollar… men dessvärre.

   Det enda som gör mig skeptisk till fortsatt försvagning är att fx marknaden är smart. Dvs det du säger är ingen nyhet utan borde vara inprisat i senaste rörelsen… så det är snarare hur stiruationen ser ut om några månader/kvartal, som styr dollar här och nu… och då tänker jag mig att dels 1, recessions signalerna blir fler och tydligare samt 2, FED inte alls är särksilt duvig trots att de slutar höja, och fokus snarare riktas mot deras ovilja att sänka trots svagare konjunktur…. och det i sig blir en push åt dollarn åt det starkare hållet.

   En gammal valuta handlare jag känner sa alltid till mig…. gör makro analysen, kommer du fram till att valutan ska gå åt EN riktning, ta position åt andra hållet. Den är alltid smartare än vad du är….

   Med en aktie är det alltid lättare då man kan räkna baklänges vad nuvarande börsvärde implcit säger om framtida revenues och earnings, och då är det lättare att säga vad som är diskat och inte… men med valutor är det lite svårare.

   Där blir frågan snarare, vid dagens kurs på 1,10eur. Vilken räntespread är diskad? Men det är helt klart mer abstrakt, då detta inte är det enda som styr valutan.

 2. Per Bengtzohn skriver:

  hahaha, underbart från Valutahandlaren.
  Min tro tidigare var att vi skulle få en stark dollar nu som framåt nästa år börjar komma ner (vs sek). Och jag hade tänkt handla amerikanska aktier men vill vänta på svagare dollar/starkare krona. Men saker blir inte som man tänkt så nya reviderade förhoppningen är att kunna köpa aktierna till hösten/våren och att dollarn inte är tokstark då. Återstår att se…
  Tack för dina svar och kommentarer.

 3. Daniel skriver:

  Pratade lite med en bekant som jobbar på ett mindre företag inom el installations branschen. Han berättade att dom jobbar på mer än vanligt nu för att få in nya projekt/uppdrag för hösten och nästa år, men att det är segt och att kunderna är mycket försiktigare med att signa avtal nu kontra tidigare.

  Sen berättade han också att de riktigt stora drakarna i branschen som normalt ALDRIG tar sig an mindre uppdrag/projekt (då det tydligen är waste of time och money för deras del) har börjat kliva in i små upphandlingar och lägger sig en bra bit under priset de mindre firmorna tar. Drakarna gör tydligen enbart detta för att kunna hålla sin verksamhet lite flytande och går i vissa fall till och med minus på hela dealen.

  • GaStan skriver:

   Väldigt intressant, tack för att du delar med dig.

   Det är inte småpotatis som köpkraften minskar med sett till dagens räntor, och invesreringar generellt blir tuffa att ta, som ex olika projekt som du beskriver. Räntorna gnager sig in, sakta men säkert. Man måste kunna se hur de här krafterna tilltar för varje dag, för att förstå vilken situation vi är i om ett år!

   Träffade flera i förra veckan där större delen av deras lån läggs om i sommar och höst. Det var inte småpengar. Men hittills har de kunnat köra på som vanligt! På ett sätt var de lite besvikna då de tycker att de hade varit duktiga som band sina lån för knappt 3 år sedan… de klarar räntorna, men det klart tajtare! De känner ockdå att aktieportföljen och det övriga sparandet inte varit direkt lysande senaste 1,5 året. Funderar på att amortera men det känns inte heller rätt! De verkar vilja övervintra och dra ner på spending!

   • BoA skriver:

    Spaning från Växjö:
    Exporterande liten mekanikkomponentillverkare – OMS Q1-2023 +20% mot 2022 (21Mkr), orderingång -20% mot OMS 2022.

    Lediga nybyggda hyreslägenheter i Växjö, nära centrum (privat hyresvärd) – 3or på 75kvm med hyra á 11,5kkr/månad ges 25% rabatt 1a 6 månaderna och 15% de kommande 6, MEN när det närmar sig 6 månader och -15% säger folk upp och får -25% även kommande 6 månader. Det finns billigare lediga inte allt för avlägset.
    (info från kollega som nappat och som tänker agera innan -15%…).

    Sundbyberg:
    Dotterns 1a på 32kvm byggd 2017 med rörlig ränta har gått från drygt 5kkr/m 2019 till drygt 8kkr/m nu för ränta o brf-avgift.

 4. Mikael skriver:

  95% av JP Morgans investerare tror på fallande priser härifrån resterande 5% tror på sidledes .
  INGEN tror vi ska upp härifrån!?

  Kul att se vilka som får rätt..

 5. Max skriver:

  Homebuilders och luxury goods på ATH, känns som börsen och ekonomin pratar olika språk just nu 🙂

 6. Bödd skriver:

  Tack för bra inlägg i vanlig ordning!
  Vet att du tidigare har nämnt att slutet av sommaren kan vara en bra ingång på bostadsmarknaden – undrar om den synen är samma? Tänker utifrån att marknaden ligger kvar på dessa höga nivåer känns det rätt tight med en potentiell botten innan hösten eller vad tror du?

  Trevlig kväll

  • GaStan skriver:

   jo absolut!

   Man kan säga så här, min bild och karta har inte förändrats, men rent tajming mässigt har jag haft hel fel…. botten i bostadsmarknaden tidigast i slutet av året, sannolikt i början av nästa…

 7. Patrik skriver:

  Först och främst stort tack för allt du delar av dig med. Ingenting jag handlar på som jag läser här, men gillar spaningarna och dina takes på bostadsmaknaden och konjukturen i övrigt.

  Jag kan ha missat din syn på saken men en grej får jag inte ihop. Min Far driver ett mindre tillverkningsföretag i mellansverige (ca 10 anställda). Enkelt förklarat säljer man olika typer av fraktemballage till större industrier i Sve. Försäljningen går riktigt starkt och orderingången ser ut att öka ca 20% kommande året, vilket såklart är kanon, men det lirar inte med konjukturutsikten!

  Till frågan, kommer industrin klara sig fint genom detta?

  • GaStan skriver:

   Hur kan han vara så säker på att orderingången ökar kommande året? Normalt sett säger man att omsättning väntas öka för att orderingång varit stark.

   Hursomhelst, ifrgasätter inte dina uppgifter. Det är kluriga saker det här. Vissa företag ligger tidigt i cykeln, andra sent. Vissa är väldigt känsliga för konjunkturförändringar, andra inte. Olika delar i värdekedjan i samma bransch reagerar olika. Så det är inte bara säga konjunkturen är svag, alla måste gå dåligt nu. Det finns exempel på alla sorter och när man talar om ekonomin så är det den samlade aggregatet man talar om, men inom detta går det att hitta alla sorter.

   Lite samma med inflationsdiskussionen, finns varor och tjänster där priserna höjs mycket och andra där priserna börjat sjunka.

   För att förstå din pappas affär behöver man titta på hans kunder, och deras kunder, och deras kunder osv… och först då kan man få en uppfattning om vart det barkar..

 8. Erik skriver:

  Hoppas du får rätt ang bopriserna, letar nytt nu men priserna är ju fortfarande höga eller så säljs det inget! Generellt känns det som folk blåser på som vanligt och man börjar tvivla på hela björnteorin, men det är väl då det snart vänder! En björnmarknad ska väl vara jobbig?

  • GaStan skriver:

   Jag förstår ditt dilemma. Man brukar säga att dåliga tider kommer gradvis, och sen plötsligt. Så lär det bli även denna gång… och när det väl händer så säger alla, ”vi såg gott om tecken innan”

 9. P bateman skriver:

  Hur mycket ökar mängden pengar i samhället per år?

  Vilken statistik ska man kolla på om man vill förstå det. Tänker att år 1 säger vi att de fanns 1 mkr. År 5 kanske 10 mkr osv…Går siffran någonsin ner?

  • GaStan skriver:

   Nej, den ökar med den nominella tillväxten i ekonomin.

   FED har monopol på att trycka pengar.

   På deras balansräkning finns en post som heter money in circulation som beskriver detta fenomen. Sen har mängden pengar ökat väsentligt mer än så genom QE men det är ett slutet system och matchas av posten Bank Reserves som inte kan lånas ut. Så man ska inte blanda ihop de här.

   Välj selected Liabilities

   https://www.federalreserve.gov/monetarypolicy/bst_recenttrends.htm

 10. Pelle skriver:

  Tack och åter tack. Tycker bloggen fortsätter leverera så otroligt mycket bra kunskap och klokskap. Ibland är kommentarerna och dialogen där minst lika upplyftande. Du förtjänar applåder från oss på läktaren. Tack för att den fortsätter att vara allmänbildande:-)

  Även om inte direkt skriver om OMX (du har varit tydlig), men har du lust att ge din syn på den inom närtid?

  • GaStan skriver:

   Tack Pelle, det gläder mig verkligen att höra

   OMX som jag ser det är en funktion av hur de Europeiska börserna går, som är en funktion av dem Amerikanska. Enkelt uttryckt. Sen för att spetsa till det kan man fråga sig, hur kommer Stoxx gå relativt SPX, och då får man även en bild av hur OMX kan gå. OMX domineras ju idag av banker (value faktorn) och cyckliskt. Med lite fastigheter och spel på toppen som lokala företeelser.

   Nu tror jag SPX på sin höjd har nån procent kvar på uppsidan, och det är fortsatt large cap Tech som borde driva detta. Så visst borde OMX kunna gå en bit till, men känns inte som en uppenbar Outperoformer.

   En dubbeltopp kring 2300 känns rimligt. Kanske lite fint på ovansidan.

   Sen har jag en baissad syn som du vet, vilket borde lira med i första hand test av 2050 stödet. Men det bryts säkert, och alla blir skitnervösa, och trillar ner till 1950ish, och ingen vågar ta i den, men där borde det studsa. På lite längre sikt penslar jag efter 1600. Men som sagt, det är SPX som jag utgår från. Inte för att jag själv handlar den, eller tycker att nån annan ska göra det, utan det har blivit min ”proxy” för ”börsen”… sen är det så att det spelar ingen roll hur det går för svensken eller svenska bolag ur ett börsperspektiv, medan USA är tvärtom klart avgörande!

   Hoppas detta var svar nog!

 11. Jj skriver:

  Hej, tack för bra blogg!

  Tror du marknaden generellt undervärderar hur mycket pengar gemene man har över efter alla räkningar även med höjda räntor? I Kalifornien går ju cre med offices riktigt dåligt pga folk jobbar hemifrån. Utelunch och transport borde räcka långt.

  Känner mig även lite kluven till bolagsvinsterna. De är som du säger baserat på nuläget, men känns som många har pricing power och kan höja priserna mer än vad kostnaderna stiger med. Efterfrågan borde dö, iaf om man kollar manufacturing men det syns inte? Hur stort lag är det där?

  • GaStan skriver:

   Det är ett ganska stort lag… det började knaka i fogarna hösten 2007 i usa, men fortfarande under sensommaren 2008 var det ändå ganska ok, trots att mycket blivit sämre sett till jobb, konjunktur, börs och bostadspriser. Det var först till hösten det surnade till och 2009 var sämsta året sen great depression. Det finns ett ordspråk kring lågkonjunkturer som heter ”först sakta och gradvis, sen plötsligt”… och av den anöedningen är folk dåligt förbereda. Det är också månskligt att vänta sig att framtiden är som nuläget. Det finns också en överlevnadsmekanism i oss människor som gör att vi inte gärna vill se och acceptera problem. Det ironiska är dock att i efterhand är alla rörande överrens om att det fanns såååååååå många signaler där ute vart det barkade…

 12. Max skriver:

  Såg på Twitter, någon kommentar till detta:

  Other side of Fed rate hikes:
  >92% of US mortgages are 30-year fixed @ ~3.75% avg, so US h/h’s seeing rising net interest income ($17.5t in deposits/MMF vs $4.8t in consumer debt).

  That’s $12.8t of net liquid assets earning 5% = $641B of annual net int. inc. or 2.5% of US GDP.

  • GaStan skriver:

   Njae, hela tänket stämmer men jag vänder mig mot siffrorna. Det är snarare så att hushållen har 17,5t i skulder, och 4,8t i Cash.

   Alla betalar inte heller 3,75% på sitt bolån, för att alla band inte om sina lån under 2020/21. Alla sitter inte heller på 30 år, utan även 5-20år är vanligt förekommande.

   Här ser du cash deposits

   https://fred.stlouisfed.org/series/BOGZ1FL193020005Q

   Det handlar också om att man körde aggressivt på expansiv finans och penningpolitk under 20/21… som kommer reverta kommande år, varpå deposits kommer att sjunka.

   Här ser du skulderna

   https://www.newyorkfed.org/newsevents/news/research/2023/20230216

   Om det var så att INGEN med skuld kände av FED höjningar, utan alla bara var vinnare för att de får högre avkastning på sina deposits… Varför har då ekonomin bromsat in? Då borde högkonjunkturen hållit i sig. Men den har mjuknat för att räntehöjningarna påverkar ekonomin negativt. Dock har det tagit längre tid, OCH ekonomin har varit mer resistent än man tidigare trott, vilket sannolikt handlar om att många lån är bundna.

   De stora vinnarna av dagens räntor är framtidens pensionärer, då det är det långa pensionskapitalet, som numera köper långa bonds som ger hög avkastning, och därmed ger bättre avkastning i framtiden, när pengarna ska betalas ut.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.