Nu hänger allt på ISM

Vi är på väg att uppnå tekniska target 1040-1050. Huvudcaset har varit att detta är ett BEAR market rally, och att det därför borde vända ner härifrån, allt annat lika.

MEN på tisdag kommer ISM. Visst, headline siffran är viktig, men New order/Inventories är viktigare, särskilt New order komponenten. SKULLE den komma in starkt, så tror jag den har kraften att forcera ovan motstånd. Kommer den in okej, eller svagt, ja då är det anledning nog att framkalla vinsthemtagningar.

Det ideela tycker jag hade varit om vi toppar ur nu efter in sjuhelvetes stark månad, går ner och samlar kraft, och sen går upp och krossar toppen, och därmed får en pålitlig köpsignal. Detta skulle också vända min tekniska syn på börsen. Visst om vi krossar 1040-1050 nu med en gång är detta också självklart positivt, men det viktiga är att rekylen just bara blir en rekyl och inte en återgång till björnmarknaden utan en rekyl som sedan leder till en förnyad uppgång med nya toppar.

Men det finns även ett alternativt scenario, wide rangebound, som min käre skånske vän har varit inne på tidigare. Han menar att en effekt av LTG är att börsen inte vill/orkar trenda. Så när vi är inne i en av media haussad bullmarket ska man successivt sälja, och när man är inne i en Bear market ska man köpa… just därför att de långa trenderna uteblir. Det skulle i så fall innebära att ISM & Co mycket väl kan bli bra, och därmed ska vi attackera gamla toppar från i våras… men då är det inte läge att vara postiv, utan sälja, för nästa år kommer det dyka upp nya oroshärdar (typ deflation och spanien vad vet jag) som gör att vi går in i en ny Bearmarket… som ska användas till att köpa i. Intressant tanke tycker jag!

En kollega till mig har en annan syn. The contrarian Black Swan. Han utgår från att folk ser dagens och gårdagens problemen som morgondagens…. Jag tror ju på LTG, en annan recession… men INGEN tror på högkonjunktur. Aktieexponeringen globalt sett är låg! Riskaptiten är låg. Detta stämmer ju fram till att det INTE stämmer längre… frågan är när? Han tror att Amerikanska husmarknaden kan komma att överraska (läs gårdagens inlägg för varför) nästa år, vilket får effekter. Consumer och Business Confidence stiger och savings ratio går ner, vilket triggar konsumtion, vilket triggar sysselsättning, vilket triggar konsumtion och vips är vi i en högkonjunktur. Helt plötsligt pratar vi inte politiker, FED och makro, utan bolagens expansionsplaner, produktlanseringar, förvärv och EPS tillväxt samtidigt som vi har en grymt stark börs. Grekland och statliga stimulanspaket kommer kännas såååå 2008-2011. Lite som att 2004 kändes IT kraschen ganska långt borta. Detta scenario tror jag mindre på faktiskt… visst kan Amerikanska husmarknaden repa sig men troligtvis blir det myrsteg till att börja med!

Trevlig helg!

ps. Det finns ju även ett tredje och sista alternativ. Det vill säga att de europeiska politikerna och FED inte har åstadkommit ett dugg mer än att förvärra läget och skjuta på problemen. Deras stimulanser och ”lösningar” etc gör bara konsumenten ännu mer skeptisk och negativ (då hon inser att någon är fel) vilket gör att konjunkturen inte ens orkar att köra på LTG nivå då privata sektorn är så svag. 2012 innebär att vi trillar in i det oundikliga, dvs recession, trots att poltikerna faktiskt har viljan att göra nåt men INTE kan för att hushållen tvärvägrar… vilket skulle innebära att senaste månadens rörelse bara är ett BEAR market rally som man skulle sälja in i, för att vi kommer testa gamla bottnar längre fram och troligtvis passera dem. En av de viktigaste triggers för detta scenario är om Obama, eller nästa styre, sätter i gång med åtstramning av den Amerikanska budgeten. Visst de kan inte köra med budgetunderskott av den här storleken 4ever, men i det här läget när privata sektorn är så svag så skulle det säkert som döden tvinga in dem i recession. Detta bygger på jämförelser med Japan. Det visade att expansiv penningpolitik inte fungerar när privata sektorn är under de leveraging. Problemet är inte att bankerna inte kan eller vill låna ut billiga pengar, utan att privata sektorn vill amortera istället för att låna. I detta läge kan du bara köra EXPANSIV finanspolitik. Gör man inte det då betyder det att både privata som publika sektorn stramar åt, och då blir det recession, vilket betyder stigande arbetslöshet, vilket betyder ännu mer recession osv…

Detta är absolut INTE vad jag tror… men man ska ha det i bakhuvudet.

ds.

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Nu hänger allt på ISM

 1. Nyfiken skriver:

  Vad är LTG?

 2. Sven skriver:

  Jag skapade precis Dem starka blir starkare, dem svaga blir svagare. Det kanske ligger i min linje stjärnornas krig. Eller rättare sagt det gör det efter en kort analys. Stjärnorna krig är dem som är väldigt rika – tror jag sagt tidigare – som kan och vill skapa oro och känna pengar på detta. En så kallad omvänd Robin Hood Teori. Dock visar det sig ibland att Robin Hood (det omvända) får samvetskval och säger att dem skall dela ut sina pengar – när dem dör eller i fonder. Mycket tragiskt tycker jag. För det är nu och inte sen som pengar eller möjligheter skapas för en bättre och mer livskraftig värld. Med andra ord tycker jag att vi sparar för mycket – jag säger inte kapitalism – jag säger vi investerar för lite i det som gör att jorden går runt. Levande liv – ex fisk i haven som vi kan nyttja när som. Ren miljö – som vi MÅSTE ha för att leva (andas), Friskt vatten – alltså RENT vatten. Som det är just nu är det en soppa av Kapitalister som sitter och ruvar på räntan och några super rika som gör vinster och starka fundament starkare. MEN OM INGEN AV DESSA STARKA HAR EN STARK JORD UNDER SIG? Vad händer då? är min lite kris artade fråga
  Merkel är inne på att stänga ned kärnkraft (lite), I Japan går människor håglösa -för att regeringen inte Tar tag och ger dem kraften. Med andra ord så skyller jag nu på politiekerna igen. Vilket jag inte gillar att göra men det är ett faktum att INCITAMENT FÖR en bättre värld måste komma från dem!? eller?
  Hur gör jag? Hur jag än vänder mig har jag röva bak. Vad göra?
  HJÄLP!

 3. Räntemarknaden skriver:

  Om 24 timmar kan kreditgivning i Sydeuropa frysa till is.

  Om Grekland går vidare med folkomröstning om ”2-3 månader”, vem kommer vilja låna ut pengar inom och utom landet under månaderna som löper fram till omröstningen? INGEN! Kreditmarknaden i Grekland kan komma att avstanna totalt inom bara ett dygn, när besked om folkomröstning är slutgiltig kommer ingen ge kredit fram till folkomröstningen som tidigast kan bli av inom 2 månader. Då stannar Grekland och landets BNP faller ytterligare 10 % vilket i sin tur ytterligare pressar upp Debt to GDP.

  Riskpremerina för Italien, Spanien och Portugal kommer då att gå rakt genom taket. Klassikt Bear-market rally. Börsen på nytt all-year-low redan efter helgen som kommer?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.