Dagens skörd

Den grekiska farsen är inte så farsartad längre!

PM hoppar av och de två ledande partierna bildar koalition. Val Februari 2012.

Dålig data från Tyskland i fredags, Manufactoring orders droppade 4,3% mot väntat +0,1%.

Italienska bonds new rocerd high

Fram till för en vecka sen låg bollen hela tiden hos Merkozy, dvs hur kunde dem hjälpa grekland, ie hur kraftiga åtgärder? Grekerna å andra sidan hade inget att säga till om. Tacka och ta emot liksom. Nu har situationen förändrats. Paketet räckte inte, om man får tolka marknaden, Italien är en contagion issue som vi lär få höra mer av, vem kommer bestämma i grekland och vilken väg väljer dem, hur tacklar Merkozy detta?

Osäkerheten är hög, och de prisar naturligtvis marknaden in.

Som jag har varit inne på tidigare, när privata sektorn sparar måste publika vara expansiv. Expansiv penningpolitik leder bara hästen (privata sektorn) till vatten men den dricker knappast. Vi behöver expansiv finanspolitik. Italien måste spara BIGTIME för att det inte ska skita sig… och det i ett läge där de skulle behöva hjälpa ekonomin och vara expansiva. Europa problem gör sig påminda även i core vilket datan visar. För att de ska av marknaden anses vara ”starka” så kommer de behöva visa upp en stark budget, alltså kommer även Tyskland och Frankrike ha svårt att vara expansiva. Snarare tvärtom.

Problemet är att Grekland, Italien mfl skulle behöva,

EMU Gemensam finanspolitik (ECB trycker pengar, monetising debt) – Ej möjligt
Behöva devalvera sin valuta (bättra på bytesbalansen) – Ej möjligt
Om inte ovan fungerar, cutta löner med ca 30% – Ej möjligt i det perspektivet
Städa upp den ”gråa sektorn” och ta in tax – Ej möjligt i det korta perspektivet
De skulle behöva Tillväxt – ej möjligt givet ovan, plus föreslagna åtgärdspaket

We are fucked…

ser inte bra ut!

Vad händer, jo risken att det blir en O-ordnad lösnng stiger. Vad betyder detta? Jo att de defaultar på riktigt på sina skulder, dvs de kan inte betala, förr eller senare, att någon tvingar sig av euron, Tyskland eller Grekland I dont know!

Summan av kardemumman, Europa går mot recession, svag el stark vet ej men det spelar inte så stor roll. Europa aggregerat är en stor spelare, så visst kommer det få Global impact. Inte konstigt att tonerna från USA är, ”det spelar inte så stor roll vad vi gör, problemet ligger i Europa”. Detta är delvis sant. De har jobbpaket och presidentval framför sig. Tillväxt finns, men den är låg och bräcklig. Stimulanser från Kina och FED kan lyfta marknaden… men det måste troligtvis bli sämre innan det blir bättre innan vi kan handla på detta. Alltså stor nerside risk på börserna i det korta perspektivet. Taskig risk reward, 840-1040 rules. Men jag är inte fundamentalt negativ ännu… därför fortsatt Neutral.

Lilla Sverige då? Jo om Europa går in i recession (neg BNP%) så tror jag inte Sverige klarar sig den här gången. Vi har inte draghjälp från Asien/Tyskland längre! Jokern för sverige kan bli när Ingves börjar sänka räntorna igen. Det får en otrolig impact på hushållen med rörlig ränta. Det kan potentiellt också motverka att priserna går ner ytterligare på fastighetsmarknaden.

Denna vecka, viktig data från Kina, men inget crucial!

den kinesiska inflationen får gärna vända ner härifrån… annars kan inte PBoC stimulera, om och när det skulle behövas!

Håll koll på SPX 1220… stänger vi under den ackompanjerat av dåliga nyheter… tja då ser det inte så bra ut!

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.