Dagens skörd

Nu har det varit Europa fokus länge nog. Jag tror det successivt kan avta och blickarna ånyo vänder sig mot USA. Jobbpaketet är nästa stötte sten. I eftermiddag kommer Non farm payrolls, förväntat ligger på ca 100,000. Detta spelar såklart in!

Kom ihåg vad jag sagt tidigare. En ekonomi med svag demand från privata sektorn, såväl hushåll som företag, måste stöttas av public spending. En expansiv penningpolitik brukar fungerar sämre än en expansiv finanspolitik i de här lägena. Japan är ett bra exempel, varje gång de INTE var expansiva finanspolitiskt så trillade de in i deflation och nolltillväxt. Privata sektorn hjälpte aldrig till att dra. Om jobbpaketet strular och budgetåtstramnings vindarna börjar ta fart…. då vete fan om USA orkar stanna i LTG. My point är att ekonomin är svag fast inte i recession. I detta skede är det skadligt med en stat som inte vågar stimulera FINANSpolitiskt. Problemet är att detta är en tuff politisk nöt.

Värt att tillägga är också att Surprise index och Panic/Euforic index inte längre är nere på depressed nivåer. Det kan bli svårare för den Amerikanska datan att överraska!

Visst skulle detta hända lär vi se både QE3 och stimulus från Kina… men där är vi inte än. Först måste det se dåligt ut innan de här åtgärderna sätts in, och tittar man på datan på sistone så har den snarare varit åt det positiva hållet på sistone. Något som FED highlightade sist, de var ju rätt nöjda med Q3 trots allt! Dessutom så har vi förhoppningsvis inflationen som börjar komma ner ordentligt nu (vilket stimulerar Real Income) men det är när denna börjar närma sig deflationstrender som det blir ett problem för FED. Jobben då? Jo som det ser ut nu finns det press på företagens marginaler inför nästa år. Detta sätter press på lönsamheten och då lär inte företagen bli mer angelägna om att rekrytera precis. Det krävs top line demand för detta. Får vi det? Svårt att säga. Vi behöver stöd av consumer confidence som är kopplat till huspriser och stigande börser och politiker som inte bråkar för mycket. Huspriser kommer troligtvis bli en ”kanin ur hatt” en dag… men när?

My point, det kan bli värre innan det blir bättre. 1037-1050 blir svår forcerat på OMX som det ser ut i dagsläget. Med detta i bakhuvudet ser risk reward ganska taskig ut! Jag vet att det är en klen tröst men Rangebound 840-1040 är mest troligt som jag ser det. Shoppa under 900, kräng över 1,000 behöver inte bli fel.

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.