Dagens skörd

China – PBOC announced a 50bps RRR cut to 20.5% over the weekend, freeing up $68bn lending capacity. Stimulanserna börjar så smått trots att inflationen är på högre nivåer än vad som tillåter expansiva measures. Betyder det att man väntar sig/räds betydligt lägre tillväxt, och därmed inflation, längre fram?

EU Finansministermöte – det förväntas att man ska godkänna det Grekiska Bailout paktetet. Men det viktigaste för marknaden är snarare hur man hanterar hela PSI affären.

Oljan över 120usd nu på morgonen, då Iran slutar exportera till UK och France. Inte bra för jänken!

Så här har bensinpriset utvecklats på sistone…

Tekniskt viktiga motstånd kring 1110…. nästa 1140-1150, 1183 (old peak)

Lugn vecka på makrofronten, men den datan som kommer är viktig. Det är Tyska IFO och Euro PMI främst, men även Chicago Activity (inte Chicago PMI). Det är intressant hur de framåtblickande komponenterna faktiskt bottnat… betyder det att det Europeiska recessions scenariot börjar tappa i momentum???? Trots Europas relativa svaghet mot USA är jag förvånad att 1, Europa inte har blivit ännu sämre och 2, att USA inte har börjat KONvergera mot Europa. Med tanke på sista tidens optimsim undrar man ju om man inte är helt fel på det. Dvs att Europa ska KONvergera upp mot USA. Mitt fundamentala BEAR case vacklar just för att Europa har stått sig långt mycket starkare än vad jag trodde….

USA vs Europa (Tack Fredde!)

Såg nedan chart. Man härleder alltså Philly Fed employment faktor. Skulle jobben komma in på 50k… ojoj, då är det garanterat rekyl!

Som motsats till ovan kan nämnas alla de positiva rapporter kring Housing i USA. Affordability är på rekord låganivåer, detta mäts bla. genom Average Mortgage payment/Disp Income, Mortgage rate X Median houseprice, Mortgage rate/Rental rate. Utöver detta menar man att Utbud av hus till försäljning är på låga nivåer, Nybyggnationen har varit på låga nivåer länge, Möjligheten/enkelheten att ta lån har förbättrats avsevärt, Bank Utlåningnen har tagit fart från extremt låga nivåer, Sysselsättningen har börjat bli bättre. Detta sammantaget menar många ”experter” pekar på att Amerikanska husmarknaden kan komma igång i år efter 5 års vila. Jag håller med om att ovan indikatorer är positivt för husmarknaden, men jag vill understryka två saker. Efter en finanskris, där fastigheter varit inblandade, kan husmarknaden vara under isen längre än man tror, trots att den ser ”attraktiv ut”. Previs på samam sätt som att den kan fortsätta att vara het långt mycket längre vad många tror. De två viktigaste komponeterna är, Mortgage payment/Disp Income och Household debt/Household Asset value. Där har den förstnämnda blivit väldigt bra, medan den sistnämna inte hänt mycket. Min poäng är att så länge som huspriserna inte lyfter i absoluta termer, inte bara YoY%, så är hela hus caset väldigt sårbart!

Ganska kul skrivet den här…. vilket handlar om svårigheter att lösa den Grekiska skuldproblematiken när 1, de som sitter på skulden gärna ser att den defaultar och 2, juridiskt sett måste alla vara överrens för att det ska bli en omstrukturering av skulden…

http://www.svd.se/naringsliv/grekisk-kollaps-guld-for-gamarna_6860419.svd

USA är stängt idag!

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Dagens skörd

 1. Marcus skriver:

  Är lösningen på Greklandskrisen verkligen klar?
  I fredags kom följande flash upp:
  SIX) Den europeiska centralbanken, ECB, har försäkrat sig om
  skydd mot påtvingade förluster på grekiska obligationer. ECB:s
  grekiska obligationer har köpts för cirka 40 miljarder euro
  kommer att bytas ut mot nya obligationer som är undantagna
  från alla rättsliga åtgärder från den grekiska regeringen för
  att ta förluster, uppger personer som är insatta i transaktionen.

  Samt denna:

  SIX) Brandväggen mot den europeiska skuldkrisen behöver utökas
  i betydande grad i mars månad, säger ECB-ledamoten Klaas
  Knot från Nederländerna på fredagen.

  Dessa åtgärder och uttalanden tog marknaden med en klackspark. Men jag kan inte förlika mig med tanken att denna åtgärd/uttalande skulle vara ett non-event.

  Vidare sägs det ju att en hel del hedgefonder sitter med en ansenlig mängd grekiska papper som är ”skyddade” av CDS´s. De har ingen anledning att gå med på en ”frivillig” nedskrivning.

  Att Grekland i sig är en liten ekonomi är sin sak, men följdeffekterna om CDS´s utlöses blir förmodligen stora. Vem har för övrigt utfärdat dem? Vidare har ju hedgefonder i sig kunnat få marknader att röra sig tidigare genom sina exponeringar.

  Visst kommer det en LTRO-2, men väger det upp om man inte kommer överens i slutändan om en uppgörelse med de privata obligationsinnehavarna?

  Tack för en bra blogg som förgyller tillvaron 🙂

  • GaStan skriver:

   Tack, vad kul att du gillar den!

   Jag följer inte Grek krisen lika nära längre… har helt enkelt inte haft tid. Men jag har en kollega som har stenkoll, och det snabba svaret på din fråga om Greklands problem är lösta, så är svaret helt enkelt, NEJ.

   PSI uppgörelsen är inte klar. Inblandning av hedgefonder, som gärna ser default samt juridiska bitar, vad beträffar hackordningen på debt etc, storlek på nedskrivning, räntan på återstående etc tror jag inte är avklarat.

   LTRO är bra, men ECB kan/får inte styra Vilka banker som kan utnyttja den óch till vilken grad. De kan bara styra kraven på säkerheter. ECB kan sen i nästa steg inte bestämma vem som ska köpa statspapper och för hur mycket. Det är alltså en väldigt trubbig typ av QE. Det fungerade rätt bra i januari, men vi vet inte exakt hur februaris program exakt kommer bistå problemländernas bond auctions.

   Det nya räddningspaketet till Grekland från EU var det väl egentligen ingen som INTE trodde skulle gå genom förr el senare. Men kom ihåg, det är ett lån, ingen bortskänkta pengar. Lånet kräver också tunga besparingsprogram av Grekland, någon som hämnar tillväxten, tvingar in dem i fortsatt recession, och gör att chanserna att de ska klara betala igen lånet i framtiden minskar ytterligare. Detta vet alla också innerst inne!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.