LTG i ett nötskal

Den reala privatkonsumtionen i USA har repat sig de senaste två åren, MEN till skillnad från vid tidigare recoveries så har det inte blivit någon gummibandseffekt upp till trenden… utan vi stiger som trend… fast under trenden. Recoverien upp till trend kommer inte förrän ”balance sheet deleveraging” upphör. När det kommer vet ingen!

Namnlös1476

De amerikanska hushållens Skuldsättning i förhållande till deras inkomster har kommit ner. Framöver kan man nog förvänta sig att den kommer gå sidledes och således skapa ett gap mot trend. Det handlar om att hushållen inte kommer ta på sig skuld i någon större utsträckning ännu (kopplat till ovan resonemnag) samtidigt som inkomsterna inte kommer öka markant till följd av output gap, hög arbetslöshet och låg core inflation.

Namnlös1477

Ser man till skuldernas förhållande till tillgångarna tror jag man kan dra paralleller till 80-85 och 95-00. Båda perioderna levde i sviterna av tuffa år. Vad som händer är att skulderna förändras lite, samtidigt som huspriserna kan komma att ta fart nästa år. Detta gör att vi kan skapa ett rejält gap mot trenden. Detta gap skapar sedan förutsättningar för nästa skulduppgång, och därmed en uppgång mot trend.

Namnlös1478

Inför 2013 då? Jag kan skriva spaltmeter men istället säger jag så här; En portfölj med 20% ryssland, 30% Asien (främst Kina), 30% europa och 20% Sverige, inköpt idag tror jag har goda förutsättningar att stå 20% högre någon gång under 2013. Detta kan jämföras med en bred ränteportfölj som i bästa fall ger kompensation för inflationen. Det bygger naturligtvis på att du är lite mer riskbenägen och inte tror på några omfattande politiska tail risks. Naturligtvis ska du inte låsa dig, utan vara beredd att sälja allt, om det ser ut att gå åt helsike.

I eftermiddag har vi NFP och Michigan!

Trevlig helg!

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

En kommentar till LTG i ett nötskal

  1. fredde skriver:

    QE4 under 2013?

    JP Morgan expects the Fed to announce $85 billion per month of asset purchases in 2013 — $40 billion MBS and $45 billion Treasurys. That will be the same size as the Fed is currently doing via QE3 and Twist.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.