Dagens skörd

Jag har alltid varit skeptisk när man tittar på charts över aktievikter vs räntevikter etc, då de egentligen bara reflekterar pris. En aktie kan ju inte vara underägd, någon måste äga den! Även om alla säljer sina aktier, så måste det finns åtminstone en köpare kvar, annars har de ingen att sälja till.

DB mäter aktiebeta i fonder, vanliga fonder, bland fonder, långkort hedgefonder samt makrofonder. Tanken är att när de här fonderna har mycket cash, ligger med låg nettoexponering mot marknaden alt lågbeta aktier så får de ett lågt beta mot marknaden agregerat. Går då marknaden upp så går de sämre och då ska de därför förr eller senare öka beta i portföljerna. Det finns en brist här som måste noteras. Säg att en bland fond tar upp räntedelen, och ner aktiedelen, och därmed sänker beta. Vem köper hans aktier? Kanske samma kille som säljer bonds till honom? En long only fond som köper trygga lågbeta aktier, och säljer högbeta. Vem köper hans högbeta aktier? Min poäng är att det finns alltid en tagare, och summan är alltid noll. Det måste alltså by definition dem som sitter på beta, när gruppen i den här statistiken inte gör det.

Trots detta är det intressant att titta på. Sedan årsskiftet har man gått upp till beta neutral. Marknaden skulle därför inte vara så överköpt som man kanske kan tro… märk väl att jag inte använde ordet överÄGD.

Namnlös1554

tittar man på respektive grupp så är makrohedgefonderna klart överviktade beta, medan blandfonderna är underviktade. Den stora förändringen ligger bland vanlilga lång fonder, sk mutual funds.

Namnlös1555

Slutligen tar vi oss en titt på Beta bland Large Cap Mutual funds… där det varit en del inflöde i år, i motsats till vad man sett sista åren, då ETF slickat i sig alla equityflöden. Under våren 2012, innan korrektionen, vad beta bland de här fonderna högt. Sen kom korrektionen, rädlsan och simsalabim var beta ner igen. Samtidigt steg marknaden hela tiden, frustrerande det måste varit. SEn studsade beta upp igen i september, troligtvis till följd av Draghis paket och FEDs stimulanser. Men det var inte rätt tillfälle att öka beta, då marknaden istället korrigerade igen, varpå beta togs ner… återigen helt felaktigt. För där började faktiskt marknaden att klättra igen… på senare tid har som sagt beta gått upp igen men är relativt neutral. Det skulle inte förvåna mig om ett högt beta sammanfaller med någon typ av topp… Men det är komiskt, för det måste finnas en annan grupp, en spegelgrupp som agerar i motsats vad de här gör. Om Large cap mutualfonds har tagit upp beta i år, måste någon annan tagit ner beta. Den analysen hade också varit intressant!

Namnlös1556

Nu precis kom ZEW index, som var gryymt. Men ta det med en nypa salt. Börsen ingår som delparameter.. så frågan är om börsen leder börsen? Tja för dem som tror på momentum såklart.. IFO och PMI är viktigare! I eftermiddag har vi NAHB index.. den är viktig, 48 väntas!

Annonser

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.