Känner du dig smart?

gör inte det, du är förmodligen positionerad som alla andra. Merrills stora FMS, fund manager survey, kom precis och den visar att, hör och häpna, att fondförvaltare globalt sett är överviktade: bank, IT europa, Japan, cykliskt, småbolag… och de är underviktade: Tillväxtmarknader, obligationer, large cap, defensives och Råvaror. Är detta fel? Njae, på kort sikt brukar det vara bättre att vara momentum handlare än contrarian, däremot på lite längre sikt är det sällan det som gått bäst, som fortsätter att vara bäst. Nu låter ju detta enkelt men naturligtvis är det skitsvårt att veta när man ska hoppa av momentum traden och hoppa på contrarian traden. Att använda glidande medelvärde är ingen holy grail, men det ger en viss indikation.

Namnlös1760

Tillväxtmarknader är exponeringsmässigt på record low… for a reason, men jag kan garantera att det blir en bra affär på sikt. Dock stämmer jag in i Skagens resonemang att INTE köpa en index liknande produkt då du har slagsida på vissa marknader och branscher. Välj istället ett hopplock av landsspecifika, alt region specifika, fonder utefter de länder med bäst förutsättningar. Alternativt välj en verkligt aktiv förvaltare som inte bryr sig om MSCI vikterna!

Namnlös1762

Annars är nedan chart det som besvärar mig mest. Det visar på att Cash nivåerna har letat sig upp på en nivå som brukar föranleda contrarian köp. Detta är en indikator jag faktiskt tittat mycket på historiskt, och den har faktiskt haft ett info värde. Men nu är det lite stökigt, då kassanivån faktiskt gått upp på en hög nivå samtidigt som börsen också klättrat. Det brukar vara tvärtom. Kassannivån stiger när börsen korrigerar… kassanivån sjunker i takt med att börsen stiger. Hmm, va betyder detta?

Jag ser två tolkningar. Antingen betyder det att vi har en rekyl runt hörnet som kommer medföra att ”marknaden” haft rätt i att ta upp kassan, och det som väntar är ytterligare stigande kassa under själva rekylen. En rekyl man då ska köpa i! Alternativt betyder det att den senaste uppgångsfasen gynnat väldigt få, och om det fortsätter att stiga, så kan cash på sidolinjen bli stressad, och söka sig tillbaks in i aktier och pressa dem betydligt högre än vad vi idag kan vänta oss, och det är inte förrän den här kassan har sjunkigt till ”contrarian sell” nivåer som vi egentligen ska hoppa av aktier. Vilken är det? Tja jag vet faktiskt inte men hittills bettar jag på det förstnämnda, då läget generellt sätt är bullish, dvs man är överviktad aktier vs bonds (vilket man förvisso varit extremt länge), cykliskt vs defensives, small cap vs large caps och risk traden faktiskt inte är EM, utan Europa, och det är när vi får se en knäck därifrån som sell offen tar vid. Varför blev inte EM risk/beta traden… tja för att investerare generellt sett ser EM, och Kina i synnerhet, som den största riskfaktorn mot den globala ekonomin. Däremot alla unisont positiva till Europa.. tills förväntningarna inte infrias?

Namnlös1761

Tekniskt då? OMX styrka har överraskat anser jag. Rekyl är att vänta, men var vi toppar ur är MYCKET kritiskt. Sätter vi en topp under 1358 så har vi förmodligen inlett en formation som innebär att den stigande trenden sedan 2011 är bruten. Då väntar inte bara test av 1276 utan förmodligen en lägre botten också… kanske 1253, 1235 området, eller rent utan gap 1197… Alternativt fortsätter det upp, och vi sätter en ny topp. Var är oklart, jag ser 1400-1450 som målbild, men det är nästan troligare att vi vänder innan. Hursomhelst, denna rekyl lär bli måttlig, och det vänder förmodligen redan i 1300-1320 området…. Så det ska bli intressant att följa utvecklingen kommande tiden. Jag noterar att US10åringen faktiskt vänt upp ganska rejält. Verkar som om marknaden har fattat att Yellen tänker fullfölja tapering till nästan varje pris…. HELLO!!!! Har ni inte tänkt på att det finns en risk att Amerikanska ekonomin faktiskt tar en ny vända nedåt kommande år. Räntan kan inte sänkas mer. Det enda som har fungerat är QE. Om man inte kan plocka fram nya QE åtgärder, för att man aldrig dragit undan de gamla.. hur lyckat blir det tror ni. Det är skitviktigt för FED att plocka bort QE vapnet, så att man kan plocka fram det i framtiden om det skulle behövas.

http://pragcap.com/is-qe-the-future-of-monetary-policy

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.