Juni kan bli en prövning?

FED med Yellen i spetsen meddelade att man sänker de månatliga obligationsköpen från 35mdr dollar till 30mdr. Helt enligt planen.

Nedan är från 8 januari. Med nuvarande tempo är man alltså helt klar i november.

Men det mest intressanta är i juni. Då kan volymen som privatmarknaden måste hantera uppgå till 45 mdr. Ovanpå detta har jobben kanske börjat repa sig starkare än väntat och inflationen också börjar röra sig uppåt. Det ska bli intressant att se hur räntorna beter sig då… en kraftig push på räntorna, utan att vinstrevideringarna justeras, skulle kunna ge ett rejält hack i kurvan för aktier.

Enligt DB så prisar 10 åringen in räntehöjningar om 18 månader, dvs september 2015. Men lyfter jobb och inflation, och marknadsräntorna i sommar så kanske de ändrar språket och då kan 10 åringen få ett rejält lyft…

Namnlös1789

DB verkar också säkra på inflationen. Många har inte tänkt på att effekterna av fjorårets sk. Sequestrian i Health care. Så här skriver man

Many clients I talk to are not aware of the following: Due to sequestration spending cuts in April 2013 Medicare reduced the price it pays for many services and this caused health care inflation to drop on a yoy basis in April 2013, from more than 1.9% to 1.1% within only a few months. This cut was a one-time event, and will not be repeated in 2014. Because health care accounts for around 20% of the core PCE index, this decline is an important reason overall core PCE inflation softened over the last three quarters of 2013. In other words, once we get beyond April 2014 inflation will begin to trend higher.

Det skulle betyda att efter april tar inflationen, allt annat lika ett skutt uppåt.

Namnlös1790

Ok, så låt oss spekulera i att räntorna kan vara väsentligt högre i slutet av juni.. kommer aktiemarknaden gå upp fram till det händer, eller vara smart och se detta och börja prisa in det innan. Har man kanske redan insett det och toppen för någon vecka sedan var The Top, eller är vi på väg att sätta en ny Topp, och därefter kommer marknaden prisa in högre räntor… eller kommer 1Q14 vara så pass bra att de leder till upprevideringar och kompenserar för högre räntor. Ja som ni märker är det inte helt enkelt. Fundamentalt ska man vara försiktigt. Tekniskt/taktiskt kan man gott dansa med… givetvis med stopp loss!!!!

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Juni kan bli en prövning?

 1. Helmer skriver:

  Åter igen en värdefull artikel. Men hur sätter man egentligen en bra stop loss? Hur ofta bör man justera triggerkursen?
  /Helmer

  • GaStan skriver:

   Bra fråga!

   Hur man sätter sl är ingen exakt vetenskap som många tycks tro.

   Det är en funktion av,

   1, riskaptit, hur mkt är du beredd att riska

   2, risk/return, dvs om man ser 10% nersida. Så kanske 2% loss är tillräckligt. Ser man 20% nedsida, så kan man allt annat lika vara mer förlåtande, säg 4%.

   3, hur volatil och stökig är marknaden just nu, 2% funkar kanske normalt sett, men är det extra stökigt bör man kanske tillåta en större SL

   4, är du in the money i din trade, så kanske du kan ha en generösasate sl än om din position inte direkt e på plus

   5, finns det bra stödnivåer att utgå från där du vill ha din SL? Dvs du kanske kommer fram til att 2% funkar för dig, men du kanske inte hittar några bra tekniska nivåer förrän 4% längte ner.

   6, vilka tekniska verktyg har något info värde? Är det viktiga pivotpunkter, fib%, eller möjligtvis glidande medelvärden som ger bra signaler. Är det på stängningskurs, eller intra dag? Behöver det vara under en viss volym?

   Så för att summera, den sl du väljer blir väldigt personligt betingad och med hänsyn tagen till marknadssituationen just idag.

   Personligen tycker jag att hela området 1300-1317 känns viktigt just nu. 1277 är självklar, men den är kanske för långt ner?

   Det enda vi vet säkert är att det finns ingen modell som passar alla individer i alla marknadssituationer…

   Det enda jag också vet är att man måste vara konsekvent. Dvs det största problemet med en SL är inte hur man sätter den, utan att man faktiskt agerar när den löses ut… många har svårt att agera då!!!!

 2. Helmer skriver:

  Tack! Sätter du sl enbart utifrån index, tex omx30? Dvs säg att du har en bukett på 15-30 bolag i portföljen, kan det vara en sl-strategi att, tex med utgångspunkt i de stödnivåer du nämner, sälja om index faller under 1300? Eller är det viktigt att försöka sätta sl på resp. aktie, utifrån sina preferenser som du nämner? Det senare kräver förstås mer arbete. Nedsidan i ett väl genomlyst läkemedelsbolag kanske känns mindre än i ett litet frackingbolag… Då känns det kanske knepigt att sälja läkemedlet bara för att omx30 faller 4%… Ja du hör, det här är inte min profession!

  Och om du stoppar ur dig för att ditt antagande är att risken för fortsatt fall är större än återhämtning, köper du nåt annat då? Tex xactbear?

  • GaStan skriver:

   När jag pratar index och SL här på bloggen så har det inget med portföljen att göra utan mer hur man vill vara exponerad mot marknaden.

   I praktiken har precis som du säger en aktieportfölj med innehav som jag tror på lång sikt. Jag gör sällan stora förändringar faktiskt utan ligger alltid full investerad, 100%.

   Mot denna aktieportfölj går jag kort omx terminen, ca 50% av aktieportföljens totala värde om jag är Neutral, 100% om jag är negativ. Det gör att jag har en nettoexponering mot aktiemarknaden på 50% vid neutral syn på marknaden, dvs 100% aktier minus 50% kort termin.

   Detta är smart, men kan vara rätt jobbigt ibland också. Särskilt när det går upp och man ligger kort terinen. Den förlusten måste pröjsas vid lösen, och det är inte så kul. Trots att aktieportföljen gått upp såklart.

   Så i praktiken ser jag det som två olika strategier, dvs där terminsstrategin handlar om att göra bra affärer, precis som med aktiesidan, fast där allt handlar om att försöka träffa in nedgångar.

   Jag har aldrig träffat nån som gör klassisk aktieanalys, dår man är långsiktigt och fäster stor vikt vid fundamenta, men samtidigt ska kunna stoppa ur sig på kortsikt bara för att marknaden generellt surnar till.

   Jag skulle inte rekommendera xact bear, jobba istället med egna terminer. Tusen gånger bättre.

 3. Helmer skriver:

  Ok, jag tror jag börjar förstå.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.