Abenomics har fungerat

Jag är inget stort fan av Abenomics. Jag tror att den typen av extremt expansiv politik kan bli kostsam med den typen av skulder på lite sikt… men på kort sikt måste jag säga att de har lyckats driva upp inflationsförväntningarna på ett sätt man inte lyckats med på 20 år. Det är ju lite imponerande!

Namnlös1788

Läste en artikel i Di.se om att Europas ryska gas inte skulle vara så viktigt för Europa, men fortsatt superviktigt för Ryssland. http://www.di.se/artiklar/2014/3/17/gasvapnet-har-tappat-skarpa/

Länk till artikeln

http://www.ceps.be/ceps/dld/9020/pdf

Den påstod, helt korrekt, att det var viktigare för Ryssland att sälja gas till Europa, än för Europa att köpa rysk gas. Men sen blir jag lite irriterad. Den påstår, även det korrekt, att av hela EUs energikonsumtion står Rysk gas för knappt 6%. Men det är inte en relevant siffra!!!!

1. Av EUs Totala energikonsumtion står konsumtionen av petroleum, dvs det som används för att transporter, dvs för alla bilar och lastbilar etc, för knappt hälften. Den här typen av produkter kan sourcas från hela världen. Den andra hälften handlar om energin som är kopplad till elförbrukning och uppvärmning. Det är den senare som är relevant. Blanda inte ihop Dieseln på bensinmacken med naturgas som används för att värma upp huset. Det är äpplen och päron. Tar man bort drivmedel ut kakan så representerar naturgas ca 40% av EUs totalt energiproduktion, Kol är 2a på ca 30%. Gasen är alltså superviktig. Ca 1/4 av den gas man konsumerar kommer från Ryssland. Det skulle betyda att ca 10% av EUs el och värmeproduktion bygger på Rysk gas. Inte 6%. Okej, 10% är inte 50%. Men det är tillräckligt mycket för att det i princip är helt omöjligt att byta ut den mot något annat inom kort varsel. Det är inte görligt.

2. En annan grej är när man buntar ihop siffrorna. Det är som att säga att ett land bestående av två personer, en superhögt belånad och en skuldfri, inte är särskilt skuldsatt för att snittet blir lågt. I praktiken är verkligheten annorlunda. Om räntorna dubblas så kommer den skuldsatta personen få mycket stora problem, som troligtvis kommer få indirekta effekter på den andra. Genomsnittspersonen finns ju inte! Tittar man på sidan 3 i rapporten så ser man att England, Spanien, Italien, Nederländerna och Frankriken är stora energikonsumenter, fast med lågt beroende av den Ryska gasen. Det är dem ”skuldfria”. Problemet i kråksången är att Europas Överhuvud Tyskland, och 12 mindre länder är helt beroende av den Ryska gasen. Glöm inte heller bort att man dragit en pipeline genom Östersjön, som inte var helt gratis. Poängen är att stora delar av Europa kan inte, och vill inte, göra sig kvitt den Ryska gasen. Är det något man vill skala ner är det den smutsiga kolen.

Så till alla som säger att EU kan köra hårda puckar för att Rysk gas inte är så viktigt längre… Läs på!!! Merkel och Putin lär vara goda kompisar ett bra tag till… även om de ur populistisk och mediadriven synvinkel kanske inte alltid verkar vara det!!!!

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.