I väntans tider

DAX har lyft sig rätt fint, men igår tog det stopp vid 10,100. Det är också en formidabel motståndsnivå. Bryts den så får vi signaler om att index kan fortsätta 7-9% till. Givet att eur/sek är stabil så borde OMX kunna hänga med hyfsat. Å andra sidan har vi ett gap på 9,770 och ett till ända nere vid 8,967. Men det är möjligt att vi först ska upp, innan vi ska ner. Svårt att säga. Även SPX är uppe vid motståndsnivåer, men det följer jag inte så noga just nu.

Hur ska det bli? Ja oljan är uppenbarligen viktig och på söndag är det OPEC möte. Alla verkar vänta på detta. Hur kommer produktionen att bli framöver? Flat eller ökning? Hursomhelst ska det bli intressant att se marknadsreaktionerna på måndag. Oljan kommer tillbaks nu efter en stark uppgång. Just nu handlas den i 42,50usd. Det är möjligt att OPEC blir ett non event… men det kan också få oljan att gå +/- 5-6usd härifrån närmaste veckorna…. och i så fall vara en viktig parameter för börsen. Kommande två veckor kommer dessutom att präglas av en massiv bolagsrapportering som både kan snabba på en rörelse, som att sabotera den. Något facit har vi inte, men det ska bli spännande. Mer spännande än veckan som varit i varje fall 🙂

Rent tekniskt måste man vara lika beredd på att stoppa ur sig, som att snabbt hoppa på, om vi får en rörelse.

Makro? Jovisst har varit en del sådan. Men anledningen till att jag inte skrivit något beror på att den inte har varit direkt kurspåverkande och/eller avvikit på ett sätt som ändrar den fundamentala bilden.

Men låt mig sammanfatta, först ut Kina…

CPI kom in på 2,3% YoY mot väntat 2,4 och fg 2,3… gäsp
PPI kom in på -4,3% YoY mot väntat -4,6 och fg -4,9… gäsp

Exporten kom in på 11,5% mot väntat 10,0 och fg -25,4. Många menade att den var bra, jag säger att den är inline. Om man tar första 3m i år och jämför med samma period förra året är den svag och väldigt lite har hänt.

Importen kom in på -7,6% YoY mot väntat -+10,1 och fg -13,8…. samma resonemang som export.

IP kom in på 5,8% YoY mot väntat 5,5 och fg 5,4… snark
Retail sales kom in på 10,3% YoY mot väntat 10,2 och fg 10,2.. snark

FAI, fixed asset investments, kom in på 10,7% mot väntat 10,4 och fg 10,2… snark

Nya lån kom in på 1,370mdr Yuan mot väntat 1,100 och fg 727…. normalisering snark

M2 13,4% YoY mot väntat 13,5 och fg 13,3… snark

BNP kom in på 6,7% mot fg 6,7%. Tänka sig. Regeringen har guidat för 6,5-7% tillväxt kommande år, så kommer den in precis mittemellan. De är inte dåliga på att göra prognoser i det landet :-). Skämt åsido, den här siffran bör man fästa noll vikt vid. Varför skulle man? Det finns så mycket annan bra data.

Faktum är att all den här datan är tämligen meningslös…. det räcker att titta på valutan så vet man om det osar bränt. Renminbin har varit stabil kring 6,48 hela veckan…. så marknaden tolkning är helt enkelt att Kina växer som väntat…. sen om det är 6,7%…. eller på riktigt 4,7%…. det spelar inte så stor roll. När det råder Kina frossa så kommer valutan försvagas kraftigt…. och då skiter jag fullständigt vad datan säger eller vad någon expert på CNBC tycker.

Från USA kom en del data också, som är intressant ur ett större makro perspektiv.

Först kom importpriserna in på -6,2% mot väntat -4,8 och fg -6,5. Sen kom PPI in på 1,0% YoY mot väntat 1,3 och fg 1,2. Slutligen kom Core CPI in på 2,2% mot väntat 2,3 och fg 2,3. Non Event kanske många tycker. Extrem intressant tycker jag. Som jag skrivit om tidigare så är det Baseffekten, dvs YoY effekten, från dollarn som pressat upp Core GOODS inflation, och därmed Core PCE i år. Inte löner eller nåt annat. Om man tittar till ovan prisstatistik, främst importpriser och PPI så var det många som trodde att dollareffekten skulle fortsätta även i mars. Men icke sa nicke. Den har redan klingat av till stor del. Med detta sagt så borde alltså inte Core PCE fortsätta att stiga. Givet att dollarn håller sig krig 1,10 +/-0,05 mot euron. Nu är det helt upp till lönerna.

Jag har ju varit lite förvånad att räntorna i USA inte tagit fart mer under senaste veckan, med tanke på att vi faktiskt har haft en liten mini mini Risk on….. men ser man till denna dis inflatoriska pris data… så har de faktiskt agerat motvikt.

Vi visste hela tiden att dollareffekten SKULLE klinga av, men det var lite osäkert när och hur mycket. Nu verkar det som om den redan är över.

Hoppas ni får en fin helg, för ni kan behöva krafterna inför nästa vecka som kan bli rätt stökig!

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till I väntans tider

 1. Linus skriver:

  Hej!

  Tack för en fantastiskt bra blogg!
  Jag skulle vilja prenumerera på dina inlägg via en RSS-url. Hittar ingen sådan knapp på din sida men jag chansar och frågar ändå! Om du inte har någon så borde det vara lätt för dig att skaffa en med några enkla tryck 🙂

  Vänliga hälsningar,
  Linus

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.