Klang och Jubelstämning

Valet i Frankrike är avhandlat och vi fick, likt det Holländska valet, ännu ett icke-populistiskt och EU-vänligt utfall. Därmed skulle man nästan kunna säga att den populistiska eran, som Brexit och Trump representerade, temporärt är över. Även om gårdagens vinnare, Le Pen och Macron, representerar förändring.

Den 7e Maj möts Le Pen och Macron i det sista valet, och för tillfället pekar det mesta på att Macron kommer att vinna stort. Det är två veckor dit och mycket kan hända, men vi pratar alltså inte lika tajta marginaler som vid Brexit och Trump.

Namnlös2604

Marknaden gillar detta och OMX öppnar upp starkt. Så länge som vi inte stänger under 1575 så är detta en köpsignal. Ett visst motstånd kring 1603. Jag tror man rätt snabbt kommer lämna valet bakom sig och fokusera på rapporter, makro och penningpolitik igen. Det är alltså valresultatet som tagit oss till 1600, men knappast är anledningen om vi går mot 1650-60. Rent tekniskt ser det ljust ut! Jag noterar att gamla toppen vid 1,720 sammanfaller med trendtaket den 22 maj. Just sayin´

Namnlös2605

Idag har vi IFO från Tyskland och givet hur stark PMIs var i förra veckan så lär den vara bra! Vi har även US Consumer Confidence.

På Torsdag är det räntemöte för Riksbanken, och fokus lär ligga på om man avsalutar QE programmet nu. Även synen på inflation och vad som driver den är viktigt. Riksbanken tror ju på högre inflation. Anledningen är högre löner framgent och en stark arbetsmarknad. En syn som backas upp av KI´s RU indikator. Därför är det ju lägligt KI kommer med sin rapport på onsdag. Visserligen vet vi genom avtalsrörelsen att hälften av de Svenska lönerna kommer röra sig mycket måttligt de kommande åren. Men avtalslönerna är ju inte lönebildande då de snarare tar avstamp i historisk inflation och inte tvärtom. Det är de andra lönerna som är intressanta! Därför ska det bli intressant att se vad KI och RB har att säga. ECB har också räntemöte, och även det är ju viktigt med tanke på vad de har att säga om sitt QE program. 99% av vårt QE program handlar ju om att hålla kronan i schack mot Euron, och därför går vi i ledband med ECB.

Euron är som sagt väldigt stark mot dollarn här på morgonen. Rent tekniskt kan jag nästan urskönja att den slog i trendtaket sedan i dec16. Tittar man på DXY så kan dollarn rätt lätt bli 1-2% svagare mot omvärlden. Sen är det nog stopp tror jag, och det återigen börjar bli fokus på FED och deras vilja att höja. Jag tror ju på höjning i juni sedan lång tid.

Våren verkar också komma på allvar nu….

Det hade ju varit härligt om vi kunde få lite fint väder och schysst börs i enlighet med 5e vågen strategin.

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Klang och Jubelstämning

 1. Stefan Östergren skriver:

  Macron har nu sjunkit till 1.13 från 1.85 (innan gårdagens resultat).
  Le Pen har stigit till 8 ggr mot tidigare 5.
  Verkar som att marknaden tagit ut detta i förväg vilket (som du nämner) syns tydligt i euron.

  • GaStan skriver:

   Yes, men jag är inte så insatt i det statistiska…. men ska inte väldigt många Anti-höger ändå rösta på Le Pen för att hon ska ha en chans att vinna. Hur rimligt är det?

  • GaStan skriver:

   Förlåt jag tänkte tvärtom. Oddsen att Macron ska vinna har alltså ökat!

   • Stefan Östergren skriver:

    Ja nu är det mer eller mindre klart enligt marknaden (både spel och börs).
    Euron är räddad! (vilket avspeglas i förstärkningen mot USD).
    Lite märkligt kan jag tycka att det blev så stora rörelser då det var tämligen givet/väntat (på förhand) att Macron och Le Pen skulle mötas 7 maj.

   • GaStan skriver:

    Sant, men osäkerheten fanns där… och dessutom så tror jag inte marknaden litar på polls/odds på samma sätt som tidigare.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.