Mer på inflationstemat

Svensk inflation i all sin ära. Men den amerikanska är trots allt lika viktig. Inte minst för att Draghi egentligen skiter i vad Ingves gör och tittar på ECB hela tiden, samtidigt som vi tittar på ECB.

Core PCE är ju THE inflationsmåttet, men man bör även ha koll på Core CPI, core PPI samt Import priser. Det är också bra att ha koll på Core Goods inflation, samt Core Service Inflation. Det förstnämnda drivs till stor del av dollarns utveckling, medan det senare ytterst drivs av löneutvecklingen. Det är logiskt.

I förra veckan kom PPI, dvs inflationen i Producentledet. Core PPI kom in på 1,8% YoY mot väntat 2,1 och fg 1,9. Import priserna kom in på 1,5% mot väntat 1,5 och fg 1,5. Trots att dollarn varit svag sedan i våras så ser vi inga tecken på att sippra genom i varuinflationen. Energipriserna som ingår i headline men som har indirekta effekter på Core, har trots uppgången sedan 44usd på Brenten inte heller fått genomslag i vare sig importpriser eller PPI. Men det lär komma så smått.

Ser man chartet nedan så är priserna i Serviceledet stabila strax under 2%. Det rimmar med lönerna. Det är Core Goods som spökar. Men med tanke på dollarn så lär den stiga snart.

 

Därefter kom Core CPI in på 1,7% YoY mot väntat 1,7 och fg 1,7. Den brukar ligga 50 punkter över PCE. Den varken faller eller stiger. Men den borde leta sig upp mot 2%+ under hösten….

US Retail sales kom igår och den var stark. Den ökade med 4,2 YoY vilket är en uppryckning jämfört med årssnittet. Det ligger i linje med att tillväxten accelererar under 2H17 jmf 1H17. Även Empire FED kom in starkt på 25,2 mot väntat 10,0 och fg 9,8. Kul! Det ligger i linje med FEDs syn att amerikanska ekonomin mår okej. Inte superkonjunktur, men inte på väg mot lågkonja heller. Det tuffar på liksom. Så länge som lönerna inte drar, så lär inte inflationen göra det, och då behövs ingen större åtramningspolitik. Nej inflationen lär puttra mellan 1,5-2,0% vilket ligger i linje med en Balanserad Politik.

Men pessimisterna lägger gärna fram nedan chart… som visar att löneinflationen kommer att ta fart. Problemet är att chart typ nedan har flaggat för det länge utan att det har hänt något.

Jag tittar på två lönemått. Dels Timlönerna som redovisas i samband med NFP. Men även ECI som är Yellens favo mått. Den redovisas kvartalsvis med en månads fördröjning.  Den kom in på 2,4%. Den ligger i linje med NFP.

Läste förresten ytterligare en artikel om grundproblemet till de motsättningarna vi ser i världen idag. Ironiskt nog så ligger Sverige, ur ett internationellt perspektiv, rätt bra till. Trots att var femte svensk håller på SD.

Läs den:

http://www.businessinsider.com/the-world-is-facing-an-inequality-crisis-2017-8?r=US&IR=T&IR=T

Trevlig kväll!!!

 

 

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.