FED ger lite motstridiga signaler

FED protokollet från julimötet gav lite motstridiga signaler. Å ena sidan menade man att Philips sambandet fortfarande är intakt, vilket är en hökig signal, då det betyder att så länge som det skapas jobb så är det bara en tidsfråga innan inflationen tar fart, och därmed bör man fortsätta att balansera penningpolitiken. Å andra sidan är man brydd över senaste tidens fallande inflationstrend, ÄVEN om man på sikt fortfarande tror att den kommer söka sig upp mot 2%. Det är egentligen en duvig signal som säger att så länge som inflationen faller, alt inte stiger, så bör man ta det piano med räntehöjningarna. Samtidigt vet ju alla varför inflationen är låg just nu (Telefonitjänster, Läkemedel, Olja och Dollar.) och att den bör lyfta framåt hösten.

Hursomhelst, marknaden tror inte på höjning i september, och marknaden brukar ha rätt. Vi får se, fram till nästa FED möte så ska vi riva av Jackson Hole och en hel del makrodata, så bilden kanske förändras. Det enda man verkar vara rätt entydlig med är att september mötet kommer bjuda på detaljer kring Qexit. Där förväntar sig marknaden att den inleds i oktober i år.

I september är det även val i Tyskland. Hade Merkel riskerat att åka ut så kan det bli stökigt men samtidigt verkar ju den risken vara rätt liten om man ser till nedan chart. Å andra sidan så var det jämnt skägg så sent som i mars i år. Så det kanske kan ändras snabbt. Men just nu känns det ju rätt lugnt!!!!

11502935583gmd-german-election

Såg ett annat intressant chart. Nedan chart visar hur tillväxttakten sett ut i den amerikanska ekonomin, baserat på rullande 10-års snitt. Senaste 10 åren sticker ut ur ett historiskt perspektiv. Visserligen drar recessionsåren ner snittet, MEN det gör dem ju även historiskt. Min poäng är egentligen att visa att senaste årens tillväxt är låg ur ett historiskt perspektiv. Detsamma gäller i Sverige och Europa. Det ska man ha i bakhuvudet när man läser tidningsrubriker som ”Det är Högkonjunktur” ”Ekonomin går för heltryck”. Den Amerikanska ekonomin är ändå den som sticker ut ur ett globalt perspektiv då den vuxit relativt fint sedan 2010, kunnat skapa en massa jobb, och driva ner arbetslösheten. Men om man jämför med historiska konjunkturuppgångar så bleknar åren 2010-2017. Både i USA och i Europa. Tillväxten skapar förutsättningar för jobbskapande, som skapar förutsättningar för löneinflation, som skapar vanlig inflation och därmed räntebilden. Våra låga räntor beror alltså på faktorer som globalisering, digitalisering och demografiska faktorer…. men det beror även på att konjunkturuppgången har varit ganska svag ur ett historiskt perspektiv. Det kan ni ju nämna för dem som hurrar för Högkonjan!

IMG_1927

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.