Jobbdata – högsta lönetakten på 9 år

I USA skapades det 201k jobb förra månaden mot väntat 191 och fg 157 uppreviderat från 147k. En stark siffra. 201k jobb är 2,4m i årstakt vilket lirar med 2,5% BNP tillväxt. Samtidigt ska man vara medveten om att tror man att USA växer med 3% i årstakt, så lirar detta egentligen med 260k nya jobb i månaden, och det har vi inte sett hittills i år. Över tid konvergerar de här, dvs antingen kommer USA tillväxt ner mot 2-2,5% snart, eller ska jobbtakten accelerera. Jag tror på det förra.

Timlönerna kom in på 2,9% YoY mot väntat 2,7 och fg 2,7. Halleluja, det är den starkaste siffran sedan sommaren 2009, dvs på 9 år!!!

Man frågar sig såklart, är lönerna på G nu? kickar Philips in? Mitt snabba svar är, vet ej. Fem gånger senaste två åren har den tangerat 2,8% och sen vänt ner. Jag utesluter inte att det kan hända igen. Eller inte! Det går som sagt att argumentera för att den amerikanska arbetsmarknaden är tajt, dvs god tillväxt, låg arbetslöshet osv…. men även motsatsen, dvs låg sysselsättningsgrad, digitalisering, globalisering osv….

Men ännu viktigare är frågan… innebär detta att inflation, och även räntor, kommer gå i taket? Nej då. Löner på 2,9% lirar med Core PCE om 1,9%. Den senaste mätningen visade 2,0%. Så egentligen kan man säga att de går i samklang just nu.

Får det inga effekter då? Jo då, om lönerna kommit in svagt, säg 2,6% YoY så skulle man kunna argumentera för att Core PCE när som helst vänder ner, och då kan vi anta att FED slutar höja, och räntorna lär sluta stiga. Åtminstone de korta. Nu på 2,9% så kanske Core PCE istället ligger kvar på 2%, och då kan vi anta att Jay vill fortsätta att höja…. åtminstone fram till datan vänder ner.

Vad krävs för att få tillbaka den gamla klassiska FED som verkligen ”bekämpade” en allför hög och stigande inflation? Jag skulle säga att vi behöver upp mot 4% i årslönetakt och dit är det en bit kvar. Det skulle i så fall betyda slutet på den lågränte/låginflations miljö som vi varit vana vid senaste årtiondet.

Någon kanske tänker att lönerna kommer fortsätta att stiga nu, och ska börsen rakt ner i källaren då? Jag vill bara förtydliga vad jag sagt flera gånger. Historiskt när lönerna börjar dra i en konjunkturcykel har det initialt inneburit en boost för tillväxten och i slutändan vinster (även om marginalerna försämras pga högre  lönekostnader). Det är inte så komstigt. Folk har mer i plånboken som de sätter sprätt på. Det är inte förrän efter ett tag det ger avtryck i inflationen som sen ger Fed anledning att agera. Det är sen när räntorna börjar stiga som det äter upp konsumtionsutrymmet som det rullar över i recession och multipelkontraktion. Men det är historien. Hur det blir denna gång vet jag inte, men magkänslan är att allt går mycket snabbare nu.

På det hela taget en rätt hökig siffra.

Igår kom Inköpschefsindex för servicesektorn i USA. US Service PMI kom in på 54,8 mot flash 55,2 och fg 56,0. Svagt på alla sätt. ISM Non-Mfg kom in på 58,5 mot väntat 56,8 och fg 55,7. Starkt på alla sätt. Siffrorna påminner rätt mycket om dem som kom in för tillverkningssektorn. Vi kan alltid spekulera i vad divergensen beror på, men det viktigaste är nog divergensen i sig. De brukar konvergera. Dvs man kanske inte ska läsa in för mycket i någon av dem.

Det är också viktigt att komma ihåg fyra saker.

1, Tjänstenäringen står för 70% av den amerikanska ekonomin, så den här siffran är egentligen viktigare är Mfg siffrorna.

2, Det är också i tjänstenäringen som huvuddelen av jobb skapas, så den är viktig även ur den här aspekten.

3, Eftersom det är här jobben skapas, så är det också här grunden för löneinflation skapas. Core Service Inflation har en väldigt stark koppling till löneutvecklingen. Core Goods inflation däremot är mycket mer kopplat till valutasvängningar.

4, Så på alla sätt är den här siffran viktigare än Mfg PMI. MEN, the big MEN, är att trots detta har de spelat en underordnad roll då Mfg PMI normalt sett leder Service PMI. Dvs guiding Power är mycket större i Mfg PMI, och service PMI har aldrig utvecklats i en annan riktning än Mfg PMI under längre tid. Detta gör att marknaden fäster större vikt vid Mfg PMI än Service PMI.

OMX är svag och den ser inte ut att stänga norr om 1,625. Således väntar ett test av 1,590ish. För test lär det hålla. Dessutom kommer den vara rejält översåld, så studsen kommer. Men jag är klart tveksam till om det kommer hålla efter det. Finns risk att många inte gillar vad som händer med lönerna, samtidigt som det förstår hela kopplingen med ”inflation, räntor, belåning, lägre vinster och multiplar osv”…. och väljer att avvakta. Dvs avsaknad av köpare. Då kanske man ska ta det lite lugnt. Titta även på Stoxx Europa och Dax…. visst lär det studsa snart, men det ser ju inte så vackert ut. Man kan nästan pensla fram en ny lågpunkt senare i höst. Jag säger bara, gör vad du vill. Men stänger vi under 1,590….. se till att ha lite cash på kontot. Jag blir inte bullish förrän vi stänger ovan 1,645 typ….

Trevlig helg!

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.