Pirrar det i magen? Bra!

Pirrar det i magen? Är det ett köpläge som tidigare, eller är det början på dem STORA baissen? Något många har ropat på i många år.

Mitt snabba svar… det här är ett köpläge, precis som innan.

Nej det handlar inte om Italien, Brexit, handelskrig eller Midterm election. Detta var grejor som var minst lika aktuella innan korrektionen som nu.

Nej korrektionen handlar om att vi hade hyfsad börs, på sina håll strechade värderingar I kombination med oro för sämre tider och högre räntor. Nu har börsen korrigerat en del, och värderingarna hyfsat till sig. Frågan kvarstår, vad händer med konjunktur och räntor?

Usa toppar ur nu och är på väg in i soft patch. Resten av världen är typ i soft patch as we speak. Detta innebär att vinsterna är flat nästa år. Blir det så kan man säga att börsen redan prisat in soft patch. För att börsen ska fortsätta att falla behövs kraftigt fallande vinster, typ -20 till -30%. Detta kräver Revenue tapp på ca10%. Detta kräver negativ BNP utveckling och stigande arbetslöshet. Detta kräver recession. Ska vi vänta oss recession?

Svaret på den frågan är sammanflätat med räntorna.

Vinsttapp kräver försäljningstapp som i sin tur kräver BNP tapp. Bnp tapp kräver att räntekostnaderna blir så pass höga att de trycker undan konsumtion och investeringar. Detta kräver höga räntor. Detta kräver i sin tur hög inflation som kräver strukturellt högre löner.

Drar lönerna, så kommer börserna att fortsätta falla. Okej, med vissa små korrektioner ibland. Men trenden kommer vara tydlig nedåt. Kommer lönerna att dra? Jag tillhör ju dem som INTE tror det. Därför har vi ett taktiskt köpläge nu.

Faktum är att den här börsoron kanske till och med bidrar till en försämrad löneutveckling, som i sin tur gör att vi inte behöver krascha utan tvärtom bygger upp ett fundamentalt köpläge. Börsoron bidrar till ett köpläge!!! Sjuk koppling ellerhur. På samma tema. Senaste veckornas turbulens har gjort att den inprisade sannolikheten för Fed höjning i december gått ner till 75%. Intressant va! Börsen faller för att Fed höjer. Men börsfallet kan få Fed att sluta höja. Vilket får börserna att stiga till slut.

Rent tekniskt tycker jag Stoxx ser väldigt intressant ut. Dax kan ha en bit till. SPX vågar jag inte säga nåt om då den alltid fintar. OMX då? Jo jag hoppas ju på botten idag, men säker kan man inte vara. Finns stöd nivåer mellan 1,460-1,500 också. Det viktiga här är inte att spika botten, utan att jag är rätt säker på att vi ska testa 1,590ish området innan årets slut. Det är där det tekniska slaget avgörs!

Nedan chart älskar jag. Egentligen finns det ingen värderingsdiskrepens mellan Europa och Usa. Usa är inte generellt dyrt. Europa är inte generellt billigt. Båda är runt fair, vilket är fine så länge som vinster och utdelningar håller sig.

href=”https://kortsikt.files.wordpress.com/2018/10/a367a6c8-c9e1-4514-819e-8642932b1019.png”>

Jag blir lite irriterad över media och en del ekonomers uttalanden. Man hör ofta ”ekonomin är stark, vi ser inga tecken på någon recession. Nedgångar skapar köplägen”. Även om jag delar deras slutsats så har de i sak fel.

Nedan tog jag med hur det förhåller sig mellan börs och konjunkturcykeln. Den är så pass förenklad att det nästan är genant. Men i sak stämmer den. Börsen prisar in framtiden. Den har alltid rätt, och ibland fel. Därför brukar man säga på skoj att ”börsen prisar in lågkonjunkturen 5 gånger av 1”. Dvs i god tid inför en lågkonjunktur kommer börsen falla kraftigt. Men det händer också att den faller kraftigt, och sen visar det sig att det inte blir någon lågkonjunktur. Då repar den sig snabbt. Det skiter börsen i. Men det är klart. De som sålde av rädsla tycker inte det är så kul. Bortsett från den gången lågkonjan slog till. Då känns det skönt. Men då uppstår ett nytt problem. När ska man köpa. Börsen brukar nämligen även vara smått lynnig när det kommer till att prisa in bättre tider.

Men det var inte min poäng. Titta på cykeln nedan. Det här är viktigt. Den dagen börsen toppar ur, så har högkonjunkturen en bra bit kvar. Den dagen man börjar se försämringar i konjunkturen. Ja då är större delen av nedgången redan avklarad. Detta i kombination med alla sk ”falska utbrott” gör det så svårt att ligga rätt. Det är också därför småsparare oftast får rådet att spara långsiktigt, att sitta still i båten, att inte försöka tajma marknaderna. Det är ett logiskt råd. Även om jag inte gillar det riktigt. Jag anser nämligen att har du lyxen att vara långsiktig så finns det tider då risk/reward ser generellt dålig ut, och då kan man sitta på mer kassa. Inte för att man vet när det ska komma sämre tider. Det räcker att du vet att det någon gång kommer tider som bjuder på bättre risk/reward. Då gör man tvärtom. Inte för att man vet när det ska gå upp. Utan för att man vet att risk/reward kommer att förändras. Det gör att man över tid kommer att öka kassan efter en lång uppgång, och minska kassan efter en lång nedgång. Det gör att över tid gör en viss överavkastning. Men det är inte lätt. Det kräver tålamod och is i magen.

F112FA4B-D69E-4BC2-AD21-B4CF480E7FDA

Mitt råd är idag: Man ska sitta på en rejäl påse cash, med hög beredskap att trycka tillbaks dem in i aktiemarknaden. Jag skulle inte säga nåt om lönerna taktade 4%/år i USA. Men det gör dem inte. Så länge som dem inte gör det, så finns det en STOR risk att hela den här ”vi håller på att lämna lågräntesamhället – recession är bara en tidsfråga” mentaliteten kan komma på skam när som helst… och när den gör det så drar aktier igen… och ännu en gång står det kvar pessimister på perrongen likt som så många gånger förr de senaste 9 åren. Vinnarna har hittills varit de ”korkade” Buy and Hold ” sitt stilla i båten”. Det finns en stor risk att de fortsätter att vara det.

Trevlig kväll

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Pirrar det i magen? Bra!

 1. Jonas skriver:

  Tittar ibland på Investeringsklockan, ett gammalt sätt att se var vi är i cykeln. Du känner säkert till den. Min gissning är att kl är 14,30, kanske helt fel, vad tror du ?

  • GaStan skriver:

   ja både den, och cykel bilden jag hade med är klassiker. De finns ett stort värde när man gör sin analys. Problemet kan jag tycka är att det är så lätt i efterhand att säga var vi varit, och så svårt att säga när man är mitt i det. Jag håller med om 1430… men jag är inte så säker på Strong sell på aktier. Jag skulle inte vara ett dugg förvånad om OMX står i 2,000 i april nästa år… för att sen 1,5 år senare stå i 900. Klockan säger också att man ska köpa långa obligationer… det vete tusan. Det fungerade i de gamla cyklerna där långa obligationer så här långt upp i börscykeln yieldade 5-6%. Det gör dem ju inte idag.

   Man ska sitta på en rejäl påse cash idag skulle jag säga, med hög beredskap att trycka tillbaks dem in i aktiemarknaden. Jag skulle inte säga nåt om lönerna taktade 4% i USA. Men det gör dem inte. Så länge som dem inte gör det, så finns det en STOR risk att hela den här ”vi håller på att lämna lågräntesamhället – recession är bara en tidsfråga” mentaliteten kan komma på skam när som helst… och när den gör det så drar aktierna igen… och ännu en gång står det kvar pessimister på perrongen likt som så många gånger förrut de senaste 9 åren.

 2. Jonas skriver:

  Fantastiskt inlägg igen by the way 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.