Eller såg vi precis en klassisk fint?

Återhämtningen de senaste två timmarna, och möjligheten till reversal måste få mig att flagga att vi kanske inte har fått någon teknisk sälj signal idag, trots allt. Visst, allt kan hända i helgen med tanke på G20/Grekland…. men ändå, att köparna kom in så här i slutet är ett styrketecken. Nåväl, vissa hävdar att man ska gå på stängningskurser, andra inte. Jag är velar, som vanligt. Inte för att det spelar nån roll egentligen, jag menar den teknsika säljsignalen fick vi för längesedan. Men ändå…

Än en gång, Trevlig helg!

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Eller såg vi precis en klassisk fint?

 1. fredde skriver:

  som alltid, tack för bra blogg

 2. Räntemarknaden skriver:

  Jag är av den uppfattningen att den situation vi ser i Europa är ohållbar på sikt. ECB har redan köpt statsobligationer för cirka 160 miljarder euro från Sydeuropa.

  Jag tror att vi om 1 år står betydligt lägre på aktiemarknaden är idag.

  Med nuvarande räntenivåer kommer ECB bli tvungna att på sikt köpa upp all statsskuld i Grekland, Irland och Portugal om man skall undgå default i dessa länder. Redan idag balanserar man också till att på sikt behöva köpa upp all statsskuld i Spanien och Italien där räntorna ligger kring 5 % (går räntan över 5 % måste ECB köpa då man annars når en punkt där räntekostnaderna för evigt växer snabbare än ekonomin, när man når den punkten så skenar räntenivåerna på andrahandsmarknaden som skett i Grekland och sker i Portugal och som kan komma att ske på Irland). All skuld som förfaller i Grekland köps idag av ECB, på några års sikt innebär det att i princip all statsskuld i Grekland och på sikt Sydeuropa kommer att ägas av ECB.

  Som jag ser det kommer det inte finnas politiskt stöd för att tillåta ECB att på sikt köpa upp statsskuld för flera tusen miljarder euro (även om det vore den bästa lösningen för att vi skall ta oss ur detta). EU är för komplext för det, med krav på enighet från alla medlemsstater.

  Alla är i princip överens om att Grekland kommer att på ett eller annat att komma överens med sina lånegivare att skriva ned en del av skulderna. Räntan i Italien och Spanien kommer då skena. Vad händer då med det folkliga stödet för att köpa Italiensk och Spanska statsobligationer när ECB då just kommer att förlorat ett tiotal miljarder euro på grekiska statsobligationer? Stödet lär försvinna. Då faller Europa sönder, och återhämtningen lär dröja.

  I dagens ekonomi handlar förvaltning av min förmögenhet om en enda sak för mig: Att skydda mitt kapital. Jag tror på fullt allvar att vi balanserar på gränsen till ett världsomspännande Japan-scenario. Tappar man 50 % av kapitalet kommande kvartalet så kan det dröja 30 år innan man återhämtat sig igen! Detta skvallrar nämligen räntemarknaden om. När den amerikanska 30-åringen går under 3 %, då är vi väldigt väldigt nära att få ett Japan-scenario. Svenska 10-åringen ligger under 1.9 %!!

  Räntemarknaden skvallrar om en långvarig ekonomisk utveckling i den globala ekonomin likt den i Japan 1990 – 2011 (and still going). Tittar man på räntemarknaden så säger denna att börsen på 20 års sikt kommer att stå lägre än den gör idag (med hänsyn taget till utdelningar).

  Det finns alltså en verklig risk för att börsen kan tappa 50 % från där vi är idag och sedan röra sig sidledes i 20 år framöver. I en sådan marknaden ligger jag hellre 100 % likvid idag och missar en uppgång på 50 % än riskerar att tappa 50 % av mitt kapital och sedan se aktiemarknaden i limbo i 20 år.

  Jag ligger just nu positionerad för ett sammanbrott i Europa (100 % likvid i svenska räntebärande tillgångar spridda hos stabila svenska institut och banker). Jag inser dock att om vi får ett sammanbrott i Europa så riskerar vi att få en efterföljande stiltje på börsen som kan sträcka sig lika långt som den japanska motsvarigheten. Åtminstone kommer jag i ett sådant scenario att kunna köpa dubbelt så mycket tillgångar (främst bostad för livskvalitet) än vad jag skulle kunna om jag ligger all-in idag.

 3. JanneBanan skriver:

  Har du bunkrat konserver och köpt dieselaggregat också? Skämt och sido är det information av detta slag som gör mig bull. Vetskapen om att rädslan därute är total och att det faktiskt finns pengar på sidlinjen. Tittar ut och konstaterar att världen inte har och troligtvis inte kommer att gå under (den här gången heller…). Jag ser mycket hellre att problemen ligger på statsnivå och inte på bolagsnivå som 2008. Vi kan se framemot en lägre, men dock, tillväxt. Greklands default är det mest väntade oväntat som kan hända och då ska man inte sälja utan köpa. Samtliga länder vars banker har stor exponering har en plan för hur man ska isolera fallet så det inte drar med sig systemet.

 4. Fredde skriver:

  ang sydeuropa:
  det är väl bara att skriva ner skulderna och baila bankerna i europa. so what? 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.