Dagens skörd

Case shiller index över huspriserna kom in precis. Inte bra. Husmarknaden är inte en driver att räkna med på kort sikt!

STOCKHOLM (Direkt) Huspriserna i 20 storstadsområden runt om i USA sjönk 3,78 procent i januari jämfört med samma månad 2011, enligt S&P/Case-Shillers index. Enligt Bloomberg News enkät väntade analytiker att priserna skulle ha sjunkit med 3,80 procent på årsbasis. Motsvarande index för föregående månad visade att huspriserna sjönk med reviderade 4,06 procent jämfört med samma månad året före (-3,99). Jämfört med månaden före sjönk priserna, säsongsjusterat, med 0,04 procent i januari, efter en nedgång med reviderade 0,47 procent föregående månad (-0,50). S&P/Case-Shillers index bygger på upprepade försäljningar och anses därmed ge en mer rättvisande bild av prisutvecklingen än vad som anges i samband försäljningsstatistiken för befintliga bostäder. Det begränsade urvalet kan dock innebära att indexet överdriver såväl prisuppgångar som prisfall jämfört med bredare mått på utvecklingen för amerikanska huspriser.

Sen kom Conf Board med hushållen konfidensindikator. Bättre än väntat, men inte särskilt bra.

STOCKHOLM (Direkt) De amerikanska hushållens konfidensindikator sjönk till 70,2 i mars, enligt Conference Boards mätning. Analytikernas förväntningar pekade mot ett index 70,0, enligt Bloomberg News snittprognos. Indexsiffran för månaden före uppgick till reviderade 71,6 (70,8). Indexsiffran över hushållens förväntningar på sex månaders sikt sjönk till 83,0 i mars från reviderade 88,4 månaden före (88,0). Indexsiffran över hushållens uppfattning om den nuvarande situationen steg samtidigt till 51,0 från reviderade 46,4 månaden före (45,0). Nivån i mars var därmed den högsta sedan september 2008. Lynn Franco vid Conference Boards forskningscenter konstaterar i en kommentar att indikatorn sjönk tillbaka något efter den kraftiga uppgången i februari ”Den måttliga nedgången berodde på enbart på mindre fördelaktiga kortsiktiga utsikter, medan konsumenternas bedömning om de nuvarande förhållandena å andra sidan fortsatte att förbättras”, sade hon. Andelen som bedömer att det är lätt att få ett jobb steg till 9,4 procent, jämfört med 7,0 procent månaden före (6,6). Andelen som anser att det är svårt att få ett jobb steg samtidigt till 41,0 procent jämfört med 38,6 månaden före(38,7). Andelen som tror att arbetsmarknaden kommer att förbättras de kommande månaderna sjönk till 17,3 från 18,8 procent (18,7). Andelen som spår en försämring steg till 18,3 jämfört med 16,4 månaden före (16,9). Andelen som tror att de egna inkomsterna kommer att öka steg till 15,8 från reviderade 15,5 procent (15,4). Inflationsförväntningarna på tolv månaders sikt steg till 6,3 procent i mars från oreviderade 5,5 procent månaden före.

Hussman är en väldigt klok man, även om han har mycket fel. Han diskuterar dagens vinster ur en ganska bearish point of view.

http://hussmanfunds.com/wmc/wmc120326.htm

Han lyfter bla. fram det här chartet som säger att vinstnivåerna är för höga, och det kommer göra att vinsttillväxten på medellång sikt blir därefter. Den skulle faktiskt peka på fallande vinster på 5 års sikt.

Hussman är en teknokrat. Han förstår mycket, men inte vad som driver företag och dess vinster i praktiken. Han lyfter iofs fram EN viktig poäng. Det är att statens stimulativa finans- och penning politik har gjort att konsumtionen varit högre än om de valt att köra en 1, balanserad budget och 2, balanserade realräntor i stället för som nu, negativa. Konsumtionen har drivit på Försäljning, som drivit på Vinster. Detta är absolut viktigt, och måste staterna vara mindre STIMULATIVA framöver så bidrar detta negativt helt klart. Å andra sidan kommer ALDRIG staterna vara så OSTIMULATIVA om inte privata sektorn delvis kompenserar för bortfallet. Om de mot förmodan skulle vara det, så ökar arbetslösheten, väljarna lackar och röstar in nya politiker som lovar inte vara lika OSTIMULATIVA som den tidigare regeringen.

Men Hussman har en poäng, staterna har som intention att inte vara lika stimulativa som tidigare, och det kommer i vart fall INTE bidra till vinsttillväxten. Så sant så! Men det är inte den enda faktorn som förklarar vinsterna och marginaler.

Hur höga är vinsterna egentligen? Tja vinstmarginalerna är historiskt höga, MEN vinstnivåerna är ganska bra inom trenden. Historiskt har vinsterna för SPX vuxit med 6% i nominella termer, och ca 2% i reala termer. 2011 års trailing vinster är visserligen över den här 6% trendlinjen, men spreaden är inte så otrolig ur historisk synvinkel. Se chartet längst ner. Det är inte ritigt uppdaterat, men de ligger under trendtaket i nivå med 2007 års toppvinster. Jag skulle säga att vinsterna kan gå rätt FLAT från dagens nivå i nåt eller några år. Är detta fallet så närmar viss oss trendlinjen snabbt. VinstNIVÅERNA är alltså inte så otroliga tycker jag. Vinstmarginalerna då? Tja, de är jävligt höga. Men av en anledning, och detta betyder inte att de måste gå ner imorgon.

Jag har tidigare varit inne på att vinstmarginalerna kommer vara över trend så länge som företagen är konservativa med deras fasta kostnader, vilket de kommer vara länge. Däremot kan bruttomarginalerna svika dem till följd av sämre top line försäljning, vilket jag har varit inne på. Läs gärna nedan varför marginalerna ska vara över trend länge, och vad som kan punktera dem.

https://kortsikt.com/2012/03/20/bor-vi-oroa-oss-over-de-framtida-vinsterna/

För att summera, jag är inte någon vinstbaissare, däremot tror jag inte på någon imponerande Vinst tillväxt härifrån. Men det har mer att göra med att Västvärlden befinner sig i De leveraging, än att vinsterna bara skulle vara historiskt höga.

Hur påverkar detta börsen? Jo eftersom börsutvecklingen påverkas av 1, utdelningar (som jag tror kan bli något högre pga ökad Pay Out ratio) 2, vinsttillväxt (som blir hyggligt flat enligt ovan) så beror det i mångt och mycket på 3, Värderingsmultipels förändring.

Den sistnämnda blir alltså avgörande framöver. Hur ligger den idag? Tittar man på Svenska börsen så ligger den ca 10% under long term average. Ingen bargain, men inte svindyrt heller.

Vad driver multipeln. Historiskt har man sett att när vinstMARGINALERNA är över trending average så brukar det sätta PRESS på multipeln. Detta för att man inte ser hur vinsterna orka växa särskilt mycket på sikt. Detta talar för att vi INTE ska se några multiplar över AVERAGE framöver. En annan faktor som har drivit multipelexpansion är stigande räntor (senaste 20 åren, dessförinnan var det fallande räntor) då stigande räntor är förenligt med bättre konjunktur, som betyder ökad försäljning, och i bästa fall ökade vinster. Det är inte förrän räntenivåerna kommer upp en bit, konjunkturen klickar av som de får en negativ effekt. I detta läget skulle alltså räntefaktorn bidra postivt till multipelexpansionen. Men jag vågar inte gå så långt utan väljer istället att säga att räntefaktorn, gör att börsen inte ska handlas till djup rabatt mot Average.

Så analysen är alltså, NEJ, värderingsmultipeln förtjänar vare sig stor rabatt ELLER premium mot historiskt snitt.

SÄLJ när marknaden handlas 15% premium mot 15 X (12m Fwd EPS) och KÖP när den handlas 15 rabatt mot densamma. Altenativt KÖP när; 12m fwd EPS growth + fwd div% + (PE 15 / 12m fwd PE) är minst 20%, alternativt SÄLJ när den summarar -20%.

Några chart som visar vinstNIVÅN… man blir inte fullt lika rädd som vid Hussmans chart!!

Trevlig kväll!

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.