Svensk inflation

Så här skriver Penser

Sverige : Lägre inflation i maj

Konsumentpriserna sjönk med 0,1 procent (EPBs prognos -0,2) mellan april och maj. Eftersom priserna steg med 0,2 procent under samma period 2011 så sjönk inflationstakten från 1,3 till 1,0 procent. Den underliggande inflationstakten, mätt med KPIF (KPI med fast ränta) sjönk från 1,0 till 0,9 procent.

Mellan april och maj så var det främst lägre bensinpriser och lägre räntekostnader för egnahemsägare som bidrog till KPI-fallet. Detta motverkades dock delvis av högre priser på livsmedel, logi och paketresor.

I den senaste Penningpolitiska rapporten (18/4) prognostiserade Riksbanken att inflationen skulle uppgå till 1,1 (KPI) resp. 0,9 procent (KPIF) i maj. KPI-utfallet var således 0,1 procentenhet lägre än Riksbankens prognos medan KPIF-prognosen var en fullträff.

Vi räknar med att inflationen kommer fortsätta sjunka under juni. Sedan mitten av maj, så har bensinpriset sjunkit med 50 öre/litern vilket drar ned KPI med ca 0,15 procentenheter i juni. Dessutom börjar sommarreorna på kläder och skor vilket brukar dra ned KPI med ytterligare 0,1-0,2 procentenheter. Därutöver meddelade FN förra veckan att de internationella livsmedelspriserna hade sjunkit påtagligt under maj. FAO Food price index sjönk från 213 till 204 mellan april och maj.

För tillfället är vår prognos att KPI kommer sjunka med 0,4 procent mellan maj och juni.Eftersom KPI sjönk med 0,2 procent under motsvarande period 2011 så kommer inflationstakten, mätt med KPI, sjunka från 1,0 till 0,8 procent. Vi räknar dessutom med att inflationen faller ytterligare under sommarmånaderna för att bottna p! å 0,5 procent i augusti.

Allt lägre inflation medför att de svenska löntagarna får allt högre reallöner. Vi räknar därför att det ser ganska bra ut för den privata konsumtionen i Sverige under de närmast kommande kvartalen.

Inflationen enligt EUs inflationsmått (HIKP = Harmoniserat Index för Konsument Priser) sjönk från 1,0 till 0,9 procent i Sverige. Enligt Eurostats preliminära mätning uppgick motsvarande inflation i EMU-ländeerna till 2,4 procent. Den svenska inflationen var således 1,5 procentenhet lägre än EMU-genomsnittet. Eftersom dessutom de nominella löneökningarna i Sverige troligen är klart högre än EMU-snittet så medför det klart högre reallöneökningar i Sverige. Det torde vara den främsta förklaringen till att den privata konsumtionen i Sverige utvecklas betydligt b! ättre än i EMU-länderna. Mellan första kvartalen 2011 oh 2012 ökade den privata konsumtionen i Sverige med 2,1 procent medan den minskade med 0,6 procent i EMU-länderna. Vi räknar med att den stora skillnade består resten av året.

My komm,

Om Penser har rätt att inflationen kan nå 0,5% i augusti…. ja då krävs det rejält förbättrade konjunkturutsikter för att inte Riksbanken borde fundera på att ta ner räntan ytterligare. Sen om vi som låntagare hos bankerna kommer att kunna dra nytta av det. Ja, det är en annan historia!

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.