Dagens skörd

Michigan som kom i fredags var stark!!! Den amerikanska konsumenten har inte varit så positiv sedan 2007. Det handlar om rekordlåga boendekostnader, ökad optimism kring husmarknaden och låg inflation. Jobbmässigt är det svagt totalt sett… men jobbskapandet på den privata servicemarknaden är OK. Det verkar också som presidentkampanjen har ingjutit framtidsförhoppningar i amerikanen då expectations komponenten steg kraftigt.

Michigan 83,1 mot väntat 78,0 och 78,3…bra!

Michigan

I fredags kom även US PPI som antas ha en viss ledande effekt på priserna!
US Core PPI kom in på 2,3% mot väntat 2,5 och fg 2,5… bättre, och trenden är nedåt, fast på en rätt hög nivå. Jag räknar inte med disinflationstrenden framöver!!! Å andra sidan verkar inte FED bry sig så mycket heller. Det verkar titta mer på Average Hourly Earnings, än CPI och PCE.

Från Kina har det kommit en hel del data!

CPI 1,9% YoY mot väntat 1,9 och 2,0.. inline.
PPI -3,6 YoY mot väntat -3,6 och fg -3,5.. inline

Även där har disinflationstrenden bottnat ur!

Export +9,9% YoY mot väntat 5,0 och fg 2,7…. härlig återhämtning
Import 2,4% YoY mot väntat 2,4 och fg -2,6… som väntat

Exporten repar sig, vilket är ett tecken på att omvärlden mår bättre. Tittar man på detaljerna bidrar fortfarande Europa negativt och tvåsiffrig minskning. Det rimmar med datan vi sett från Europa. USA är svagt positivt vilket också rimmar rätt väl. De som bidrar positvit är alltså Asien ex China. Importen är fortsatt svag även om den vänt upp från negativt område. Tittar man på detaljerna så är det framförallt råvaruimporten från Australien och Brasilien som är svag. Med tanke på hur viktig ”I”nvesteringsdelen är för den Kinesiska ekonomin så börjar man ju undra. På onsdag kommer första siffran över 3Q BNP.

Nya lån kom in på 623bn Yuan mot väntat 650 och fg 704.. svagt, vilket är märkligt med tanke på att myndigheterna ändå pushar för utlåning.

M2 kom in på 14,8% YoY mot väntat 13,7 och fg 13,5… härligt!!

Detta är en av de viktigaste ledande kompoenterna och detta är glädjande då den indikerar att tillväxten inte fortsätter att falla framöver.

Det viktiga för Kina är ändå hur ledarskiftet kommer att påverka stimulus och tillväxt under nästa år. Där tror jag många är ganska förhoppningsfulla!

Senare idag har vi US Retails sales samt NY FED PMI…

Annonser

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.