Dagens skörd

Det har kommit en radda data från Europa;

Frankrike Service PMI kom in på 44,6 mot flash 46,2 och fg 45,0.. svagt!
Frankriken Composite PMI kom in på 43,5 mot flash 44,8 och fg 43,2.. svagt!

Tyskland Service PMI kom in på 48,4 mot flash 49,3 och fg 49,7.. svagt!
Tyskland Composite PMI kom in på 47,7 mot flash 48,1 och fg 49,2.. svagt!

EZ Service PMI kom in på 46,0 mot flash 46,2 och fg 46,1… inline typ
EZ Composite PMI 45,7 mot flash 45,8 och fg 46,1…. svagt!

Europa fortsätter att utvecklas i helt fel riktning. Visst siffrorna pekar fortfarande inte på något annat än måttlig recession… men vi behöver en vändning lik förbaskat.

Det kom även Industriorder för Tyskland. Tyskland är den ledande och starka ekonomin i Europa, och i Tyskland är det industrin, inte konsumenten som i USA, som spelar en avgörande roll.

Induastriorder kom in på -3,3% MoM mot väntat -0,5 och fg -1,3.. rätt svagt. Å andra sidan försämras inte årstakten utan den ligger kvar på samma nivå som de senaste månaderna…. men vi skulle behöva ett lyft här!!!

YoY%

Obama tog hem segern, och helt plötsligt blev marknaden rädd för kommande budgetåtstramningar? Ska jag skratta eller gråta. Det är ju inget nytt direkt? Men det är klart, tiden börjar bli knapp och i januari löper många paket ut. Så han har drygt 2 månader på sig att förhandla med Republikanerna i representatanthuset. Om man tänker med sunt bondförnuft så får de till en lösning fem i tolv som innebär viss åtstramning men som inte stjälper den svaga återhämtningen. Varför? Jo för att det ligger i allas intresse!

Rapportperioden börjar lida mot sitt slut. I USA har den inte varit så bra för revisions av Q412… Under hela första halvåret väntade sig analytikerkåren en tillväxt under sista kvartalet på ca 16%. EFter Q2 började man revidera ner mot 10%. När vi gick in i Q3 sa man att förväntningarna var mlt lågt ställda. Inte tillräckligt verkar det som då nedrevideringarn fortsatt mot 6% YoY. Apple spelar tydligen in en hel del!

Men 2012 borde vara ett minne blott. 2013e är det som räknas!! Men även där ser man liknande mönster. I januari i år räknade man med ca 11,5% vinsttillväxt under 2013. Den klättrade så sakterliga mot 13% efter sommaren. Sen kom Q2 och estimaten började falla ner mot 11,5 igen! Men Q3 har drivit på revideringarna ytterligare och nu är man nere på en vinsttillväxt på 10,5% för nästa år. SPX toppade ur i början av september och har sedan dess följt med revideringarna ner. Hur blir det framöver? Tja, får man tolka ISM New order etc så borde revideringarna bottna ur snart. Samtidigt är det många som menar att 10% vinsttillväxt nästa år blir tufft. Det enda jag vet är att ju snabbare revideringarna faller, desto snabbare kan de bottna ur!!! Det är roligare att gå in i 2013 men noll i förväntningar än med 15% om ni förstår vad jag menar.

Sen kan man analysera det vidare. Att vinstrevideringana för 2012e vände ner under sommaren är kanske inte så konstigt med tanke på hur svag ekonomin har varit under 2H12. Estimaten låg helt enkelt för högt under våren. Ledande indikatorer som ex ISM New order dippade ju rejält under Juni, och även juli/aug siffran var svag. Så det känns ju rätt relevant. Troligtvis är det så att pga att man reviderar ner Q3/Q4 så följer 2013e med av bara farten. Det är ju frågan om det kommer visa sig vara rätt? ISM har ju vänt upp sedan september, och andra indikatorer med för den delen. Kanske 13e inte behöver bli så dåligt. Sen är det frågan… 13e nivån låg på 13% tillväxt nästa år om du frågade analytiker kollektivet i våras. Kanske var nivån i sig för optimistisk. Förstår ni vad jag menar. Nedrevideringarna under hösten kanske bara är relavanta för 2H12, men inte 13e… men kanske låg man nivåmässigt för högt under 13e innan så nedrevideringarna kanske ändå har varit rätt. Trots att vi ändå ser en konjunkturell återhämtning under 13e.

Värderingsmässigt då? Tja, om man leker med tanken att SPX handlades till ca PE12e 14,5 och ca PE13e 12,8 vid septembertoppen, så har SPX korrigerat nästan 6% sedan dess. Har SPX blivit 6% billigare. Nej eftersom vi har sett nedrevideringar av Vinsterna för 13e, så är det min bedömning att SPX bara blivit 2% billigare sedan toppen. För att summera, SPX har korrigerat sedan toppen, men eftersom vinsterna har reviderats ner för 2013, så har inte SPX blivit billigare. Därför är det inte jättekonstigt att vissa andra marknader, som ex EM, har outperformat. Hur vinstrevideringarna ser ut för resten av världen har jag inte!!!!!

I natt har vi en hel del data från Kina!

Annonser

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.